onsdag 23 november 2011

Försäkringsbolag

Ja jag har ju skrivit om Folksam tidigare och meningen var ju att jag skulle skriva om Länsförsäkringar och Trygg Hansa, dock har jag lite problem att få fram information om dem. Dels för att Länsförsäkringar är 23 olika bolag och att varje bolag har sina egna "nivåer". Jag har pratat med Uppsala och Stockholm, när det gäller Länsförsäkringar. Det jag har fått fram är:

I hemförsäkringen så är cykeln i dessa två län försäkrad upp till 9000:- genom stöld och skadegörelse. Tecknar man sedan en tilläggsförsäkring typ allrisk är cykeln sedan försäkrad upp till 42800:- Men sedan finns det ett åldersavdrag som är lite "tufft" i alla fall vad jag tycker.
År 1: får man 100% (upp till 42800:-) minus självrisken
År 1-2 får man 85% (upp till 42800:-) minus självrisken
År 2-3 får man 65% (upp till 42800:-) minus självrisken
År 3 och äldre dras det ytterligare 10% för varje år, dock får man som minst 30% av cykelns värde, dock är maxbeloppet 42800:-, så är cykeln värd 65 000:- eller what ever så är maxersättningen 42800:-

Nu vet jag att i Älvsborg så ersätts cykeln vid stöld eller skada med 7000:- även om du har en helt ny hoj, se http://www.cykla.se/ och deras forum, en kille som drabbats av det. Skall försöka kartlägga lite mer. Men det blir svårt, Trygg Hansa vill inte ens diskutera, de hänvisar vidare till pressavdelning.

Jag vurpade själv för 1,5 veckor sedan och slet sönder alla mina kläder (tack och lov höll dojjorna) + att jag fick lite skrapmärken på cykeln, reglage, växel, pedal och sadel. Fick rådet att ringa och skadeanmäla det till mitt försäkringsbolag. Sagt och gjort ringde till dem, tyvärr så drabbades vi av ytterligare en olycka den dagen, diskmaskinen pajade också... *suck* Åkte ner till lokala cykelaffären och fick grejorna värderade, vilket blev 6049:- .. varför så mycket? Ja allt var ju vinterrelateradekläder och de som köper sådant vet ju att det kostar + att hjälmen var ju krockad skrapad och alla vet att en krockad hjälm skall inte användas igen. Har haft en bra relation till mitt bolag ända tills idag. Har tidigare fått ut en skada på en dator som gick i golvet för lite mer än en år sedan + för en frys som pajade.
Men i alla fall, så förklarade jag för tjejerna på kontoret vad som hänt, de såg bl.a. att jag haltade fint. Skaderegleraren skulle kolla på det hela då kläderna är ju lite speciella.
Nåja, fortfarande inga problem med detta, men sedan igår så fick jag beskedet per telefon att de skulle ersätta sakerna med lite över 2200:- + att jag får 800:- (plus några kronor) som jag får när jag uppvisar kvitton på det jag har köpt. Blev väl inte riktigt nöjd med detta, ringer skaderegleraren idag och ber att få tala med deras kundombudsman, vilket saknades. De hänvisade mig till deras huvudkontor i Sthlm där jag fick tala med en kvinna som beskrev hur jag skulle göra. Inga problem igen med detta, oense kan man lätt bli med ett försäkringsbolag.

Men kom sedan på att jag måste ju få veta hur han har räknat och vilket åldersavdrag han har gjort, ringer skaderegleraren (Mattias) igen, och då tog det hus i h-vete. 1 så sa han att det står beskrivet i papperet, jag kontrade att jag vill höra det av honom inte läsa har inte hunnit får papperet av honom heller. Så fick jag höra att det skulle bli skönt att bli av med mig som kund (!!) - vad sa du , var min kommentar, ja lurendrejare vill man inte ha som kund.. men hallå vad menar du med det?? Ja vi har ju inte ens få se kläderna, var hans kommentar. Det var första gången jag ens hört att de ville se dem. Nu var jag ju utanför deras kontor på hemorten, och jag blev heligt förbannad, han skulle koppla in mig till hans chef, vilket han gjorde, Kerstin VD för bolaget. Hon började insinuera att han hade rätt då vi har haft 4 ärenden hos dem under åren... Som vad det skulle ha med saken att göra? Det tredje kunde stänga sa jag då det löste jag med kommunen som var orsaken till skadan. Jag sa åt henne att det här skitbolaget som behandlar sina kunder på det här sättet vill jag inte ha något att göra med, men så länge inget händer och man man betalar försäkringspremierna så är man en bra kund, men drabbas du av saker .. då är man en "dryg kund" (Mattias ord).

Jag gick in på dera kontor och lämnade in lappen för diskmaskinen, föklarade att jag kommer att byta bolag ASAP, förklarade även varför. Nu skall jag ner tilld em och visa upp kläderna, de fick se såret på höften som fortfarande finns kvar efter 1,5 veckor. bara för att visa att jag verkligen har varit omkull, att de inte ersatte skadorna på hojjen har jag accepterat. men synd är det. Vilket bolag handlar det om? - Dina Försäkringar Gestrikebygden... skitbolag!

Så nu står jag som många andra cyklister och funderar ... vilket försäkringsbolag skall man ha???
Börjar bli lite less på dess bolag. Dock är två bolag avbockade för alltid: Folksam och Dina Försäkringar... never more!

Hälsningar,
Fritz

2 kommentarer:

patrick johansson sa...

helsike. Jag sitter på Folksams hemförsäkring genom facket. Dock har jag ingen "dyr" cykel (Än. hehe) utan en hybrid som jag pendlar, idrottar och transporterar saker med.

Smart-safety har lyckats lura in mig i sin fålla dock. Säljaren jag pratade med berättade att dom skriver ner cykelvärdet mindre än min hemförsäkring (10% kontra 20% hos folksam). Dock hittar jag ingenting i smart-safetys villkor att dom betalar någonting annat än självrisken.

Tack och lov har jag 2 veckor att annulera avtalet.

Djäkla djungel det här med försäkringar och otyg. Tack för att du benar ut frågetecknen, Fritz.

Cyklissa! sa...

Jag har Dina försäkringsbolag i Gästrikland och är enormt nöjda med deras bemötanden och reglering av de skador jag haft på cykeln.

Det var aldrig snack om saken att jag inte skulle få ut på försäkringen, trots att det var två skador bara med några dagars mellanrum.

Visserligen har jag en tilläggsförsäkring på cykeln, en typ värdeförsäkring, som jag betalar någon hundralapp för per år. Det är det helt klart värt.
Jag betalar gärna extra för deras utmärkta service och bemötande.

Förra julen åkte jag på en vattenskada i köket, inga problem då heller. På bara någon dag var skaderegleraren där och satte in en tork, och jag fick ersättning för den extra elen den drog! Det var faktiskt en överraskning!

Det är flera försäkringsbolag som försökt matcha husförsäkringen och cykelförsäkringen, det är hittills ingen som har så generösa villkor och låg premie som Dina. En del försäkringsbolag vill inte ens försäkra min cykel!!

Att dom nu också finns i Tierp, tycker jag är ett stort plus!

Synd att du råkat illa ut Fritz. Samma bolag, två olika historier..

Silva