onsdag 29 augusti 2012

Lite mer tankar om tjejcykling

Snygg cykelbild på cyklande tjejer (+ Mario Cippolini)
Inlägget som jag skrev om tjejcykling togs väl emot, dock fick jag några åsikter som gjorde mig förvånad, och jag vet inte om jag var lite otydlig, vad jag tänkte mer på då var att tjejerna i Lotto Honda får göra vad de vill.

Nu var det ju inte tanken att "racka" ner på tjejerna utan mer på situationen som "tvingat" dem till att göra sådana drastiska saker. Men som fler påpekat så är detta ett fenomen som går igen. Har för mig att ett norskt damlag i någon sport gjorde något liknande för en kort tid sedan.

Eldsjälar
Men några saker som gjorde att jag började fundera var Malins blogg inlägg på hennes blogg Vilja med V, där ventilerade hon fler tankar som jag tidigare stött på när man diskuterar tjejcykling. Ni kan läsa hela inlägget här:
http://viljamedv.wordpress.com/2012/08/28/att-vara-tjej-i-cykelsporten/

En annan som har återkommit till detta ämna är Helena i Skåne, och som jag skrev i förra inlägget så har hon startat en egen träning bara för tjejer, Tjejklungan i Lund. Hon driver ju bloggen Bici Amore.se och hon har skrivit fler inlägg om den här klungan, tankar ändamål och rent ut sagt bara allmänna funderingar, ni kan läsa ett inlägg här: http://www.biciamore.se/2012/08/tjejklungan-i-lund-vi-tar-form.html

Lite mer som jag såg bara för en dag sedan var att Maria G i Uppsala, kör för CK Uni, som på lördag har anordnat en tjejträning. Hon skriver så här på ett annat forum:

Lördagen 1/9 ordnar CK Uni en cykelrunda för tjejer i Uppsalatrakten. På agendan står en landsvägstur på runt 6-7 mil i ett tempo så att alla hänger med. Efteråt avrundar vi med fika i eller nära stan. Öppet för alla med en lättrullad cykel (racer eller motsvarande) och cykelhjälm.

Ta med fikapeng och kläder efter väder!
Var och när? Fyrishovs huvudentré. Samling kl 09:45, avfärd kl 10:00.
I övrigt: ta med extraslang om oturen skulle vara framme.

Riktigt skoj, jag hoppas att det kommer många hugande tjejer till den träningar och att de kommer att få en trevlig runda.  Mer sådant enligt mig!

Klubbarna?
Marias inlägg fick mig faktiskt att fundera vad klubbarna gör för att främja tjejcykling? Jag har sett då och då försök till detta, hur de har slagit ut vet jag inte. Jag vet att lokalt har det snackats om det, men inte blivit av. Det senaste var att den lokala sportbutiken vill försöka inför nästa år. Min råd till dem är att det verkligen blir en REN tjejklunga, inte ens låta tränaren, ledaren osv. vara kille utan en tjej. Faktiskt en liten tanke jag hade om Sub-XX, ingen kritik mot deras tränare, men hade det inte varit roligare om denne varit en tjej? Ett tips, snacka med Susanne Ljungskog om inte hon vill vara er tränare inför nästa år!

vad gör Din klubb för att främja tjejcykling, jag har full förståelse att små klubbar kan ha problem att fylla en sådan satsning, men de större borde inte har några problem. Där jag bor (skitliten ort) är det på en höft i alla fall minst 10-15 tjejer som cyklar mer eller mindre regelbundet, så om det verkligen satsades så tror jag att de utan problem skulle kunna ha en egen tjejträning.

SCF
I deras jämställdshetsplan borde de lägga upp råd och tips just för hur klubbar och föreningar skall kunna främja tjejcykling.

Media
Lisa Ströms blogg,
http://osportsligt.blogspot.se/, har gjort mig lite mer uppmärksam på hur media behandlar tjejcykling, eller tjejsport i stort. Det var ju hennes inlägg som gjorde att jag skrev det förra inlägget också. Men där borde media verkligen ta sitt ansvar, speciellt de som är subventionerade av skattemedel (SVT) Tryck på dem och tala om din åsikt, om man är tyst får de inte reda på kritiken.

Lästips:
Här är ett par sidor som ni kan läsa lite mer om tjejcykling
http://www.velogirls.com/
http://bikeshopgirl.com/2011/01/introducing-empwr-cycling/
http://bimbobikers.juretic.nu/
http://bimbobikers.se/

Mer förslag på tips / förslag?

Ha en bra dag,
Fritz

6 kommentarer:

Katja sa...

Håller inte med om att vi ska ha rena tjejklungor på motionsnivån. Det främjar isoleringen ytterligare. Jag tänker inte KÖN när jag tränar. Det borde inte de andra göra heller. Istället borde man främja indelning i nivåer. Så får man snällt träna på den nivån man ligger på. I vår klubb har vi brudar som sparkar rumpa på många av gubbsen. Ska de då behöva finna sig i en klunga med bara tjejer bara för att de är... tjejer? Om problemet ligger i att vissa gubbs drygar sig mot brudarna så lär det knappast hjälpa att hälla vatten på kvarnen genom att låta dem få rätt om att brudarna är ömtåliga och speciella ena som behöver köra för sig själva? Nä, allmänt tycker jag att det gäller att jobba nätverkande och på gräsrotsnivån. Dvs. att vi som är aktiva försöker tvinga med oss våra vänner så får de se hur kul det är med cykling. Att köra apartheid skapar bara mera fördomar om de respektive grupperna.

Fritz sa...

Hallå Katia,

Jag har nog vrit otydlig, visst tusan har jag fått en spark i häcken av starka tjejer, och många andra har också fått det.

Vad jag är ute efter är att alla tjejer som VILL börja, men blir ifrånkörda första passet (gäller även nybörjar killar) alternativt tävla mot killar.

Vad jag menar med rena tjejträningar är ju självklart utöver de vanliga träningarna, jag skulle bli lite ledsen om jag aldrig fick köra med tjejer och om de hela tiden skulle vara på sin kant. Nej det vill jag inte ha, men däremot tror jag att det skulle hjälpa många tjejer över "gränsen" att överhuvudtaget våga komma till cykelklubben om de t.ex. gör som Maria annordnar en träning där bara tjejer är välkomna och INGEN lämnas bakom. Fartfatnomerna vet då upplägget och får köra sitt fartpass senare eller en annan dag.

Visst att mycket av min text riktar sig mot kanske rena motionärer, men som sagt även nybörjarna.. Men det är ur bredden som toppen kommer =)

Mvh
Fritz

Malin sa...

Jag tycker inte heller att man ska ha "rena tjejklungor" i alla lägen, men jag tror att man i många idrotter kan tjäna på att dela upp nybörjargrupper mellan tjejer och killar.

En sak att beakta är ju att vi har olika fysiska förutsättningar. Jag har cyklat i ett år och tränar 5 gånger i veckan. Min man har i princip aldrig cyklat och första gången vi var ute så var det han som fick vänta in mig och jag fick jaga. Visst ger det bra träning, men det är roligare att inte känna sig sämst alltid. Min man skulle heller tycka att det vore roligt att cykla som ensam kille i en tjejklunga...

I ridningen finns samma problem då unga killar känner sig vilsna när de som ensam kille ska in i en lektionsgrupp. På klubben där jag hållt till löste det sig genom att vi skapade en "killgrupp" och helt plötsligt vågade sig fler killar till ridskolan och allt efter som de blev duktiga så flyttade de upp i blandade grupper...

Visst ska vi kunna ha blandade grupper och inte ta hänsyn till kön, men jag tror en stor del av befolkningen känner sig tryggare i en ny situation om de inte behöver vara ensam tjej/kille i en grupp.

Katja sa...

Men är det inte så att man helt enkelt får låta bli att lämna folks bakom? I vår klubb så har vi alltid en introgrupp som är just till för att vänta in alla, aldrig lämna nån bakom, lära ut klungkörning o d. Jag förstår absolut poängen med olika fysiska förutsättningar, rädsla etc. - ja gud man känner sig lagom värdelös som blir omkörd av nybörjarkillar (även om det inte är ens "fel" egentligen). Och visst är det kul att köra med bara brudar ibland! Men min poäng är att man kanske borde eftersträva mer likhet gällande träningsnivå istället?

Anonym sa...

Katja - så bra. Men blir ifrånåkt för att man e fett & otränad ;-) - inte för att man saknar en penis. enkönade klungor ibland - fyller säkert en funktion men inte alltid och absolut inte enbart... det blir som du påpekar apartheid av det hela - och ökar fördomar istället för att minska.
/Liz

Elna sa...

I SubXX letade vi efter en kvinnlig tränare förra hösten - men vi hittade ingen med rätt kompetens som hade möjlighet att vara med på introträffen. Mattias Reck ställde upp med tid och kunskap och gjorde det såpass bra att vi bett honom komma och föreläsa på vår kickoff i Huskvarna i höst.