Den absolut viktigaste parametern för en cykelboggar-kamera är att den en går att ta med på cykelturen. Oavsett hur bra superduperkamera man har, får man inte med sig den ut så blir det inga bilder. Första avvägningen blir alltså att hitta en tillräckligt bra kamera i passande storlek för bakfickan på sin snygga retrojersey från -64.
Jag tänkte hoppa över alla mobilkameror för det finns så otroligt många modeller. Sammanfattningsvis kan man säga att många mobiler har många megapixlar men ganska dåliga linser. Skall du skaffa en mobil för att kunna blogga så prova i butiken innan köp. Så klart gäller det kameror också. Testa eller lusläs några tester.
Storlek vs. kvalitet är första parametern. Dagens märkeskonkurens har gett oss en enorm massa produkter att välja, tyvärr har en del av konkurensen gått snett. Jag tänker på Megapixelracet. Många tillverkare, och säljare för den delen, tror att många Megapixel ger automatiskt bra bilder. Så enkelt är det inte. Utan att bli alltför teknisk så kan jag säga att Ja, upp till en viss gräns är det så, sedan kommer andra problem. Det är problem med brus i första hand. När pixlarna blir många måste dem göras mindre för att passa in på kamerasensorn och måste då drivas med en högre spänning för att reagera på samma mängd ljus, enkelt uttryckt. Det är då bruset kommer. Bruset gör att bilderna blir gryniga och fula.
En annan parameter är brännviden. Ofta när man tar bilder för sin cykelbloggning ligger man i klunga med andra cyklister och har man då inte tillräckligt kort brännvidd (= vidvinkel) måste man flytta sig bort från motivet för att få med hela. Alltså måste man cykla över på andra sidan vägbanan med en hand på styret, en hand på kameran och blicken vänd bakåt... Ju mer vidvinkel man har desto mindre behöver man flytta på sig. Vidvinkel ner på 24 mm är väldigt bra, många modeller ligger kring 28-30 mm. Vidvinklar över 30 mm bör testas innan och vägas mot andra kvalitér.
Då kommer vi in på första kameratipset, Panasonic Lumix Lx3.
Det är en kamera som vänder sig till den kvalitetsmedvetne fotointressenten. Priset ligger lite högre, ca 5000 men då får man en kamera som tagit hem många utmärkelser i många tester just nu. Detta på grund av att kameran har otroligt bra bildkvalité, hög kvalité på linser från Leica och avancerade manuella möjligheter. Lumix Lx3 är lite större i handen och vänder sig kanske i första hand till den som kräver lite mer manuella möjligheter och högsta bildkvalité. Lx3'an har 24 mm vidvinkel. Nackdelen är ganska kort tele.
Från Lx'3an är steget inte långt till Fujifilm F100 Fd. Också denna en ganska ny kamera. F100 Fd ligger lite lägre i pris, ca 2700. Fujifilm F100 Fd är kameran som levererar mycket bra bilder utan krånglig teknik. Kameran kör helt automatiskt och det är tryggt och bra för den som vill slippa krångliga inställningar. Fujikameran har ansiktsingenkänning vilket gör att kameran automatiskt ställer skärpan på de ansikte den kan hitta i sökaren. Smart att ha när man skall ta en bild över axeln på de som ligger på rulle bakom. Även denna kameran är en något större kamera. Inte det att den inte går ned i fickan, men den är inte ultraslimmad. F100Fd har 28 mm vidvinkel och nästan dubbel så lång tele som Lx3'an, 140 mm.
Om man är ute efter en ultraslimmad kamera då skall man titta på Casio Exilim Es-S10 innan man slutligen bestämmer sig. Tunnare kamera går knappt att hitta. 15 mm "tjock" är den, går lös på under 2000 kronor och finns i flera färger. När kamerorna är så här små blir så klart vissa saker lidande. Linserna måste göras mindre och därmed blir ljusstyrkan svagare, bland annat. Man kan säga som så att bildkvalitén på Casion är tillräckligt bra för bloggbilder, men man väljer den främst för den enorma storleken, eller frånvaron av storlek snarare. Kameran går enkelt ned i bakfickan tillsammans med fikapengar och mobil. Tyvärr har denna slimmade sak en ganska snål vidvinkel på 36 mm.
Naturligtvis finns det mängder av bra kameror, jag har tagit upp några av de modeller som skulle kunna vara intressanta. Canon har i sin Ixus-serie flera intressanta modeller i kompakta storlekar. Gemensamt är att de ha mycket bra bildsensor, bra funktioner och lagom storlek.
Det här med mobiltelefonen då...? Räcker inte det? Jo så klart att det gör det. Det bestämmer ju var och en vilket som räcker bra. Det man bör ha i åtanke är att kolla hur mobilen beter sig just innan avtryck. Det får nämligen inte dröja för lång tid mellan avtryck och tiden då bilden verkligen tas. Risken finns annars att motivet hinner flytta på sig, ut fokus eller ur bild... Det vill man ju inte... En sak som är riktigt kul är de mobiler som har inbyggd Gps och som kan Geotagga bilderna. Detta innebär att positionsinformationen lagras i bilden och när denna sedan läggs upp på tex Google Picasa Webalbum eller Flikr kommer platsen där bilden togs visas på en karta.
Se exempel här:
Mobilt |
Det kommer en separat artikel om just Geotaggning senare.
Mina kameratips är just bara tips. Visserligen baserade på många års erfarenhet av digitalfoto, men se det som en introduktion och en inspiration.
2 kommentarer:
Stort tack för dessa tips, har faktiskt haft problem med detta, alltså en bra kamera vid olika turer, min mobil har bara väckt irritation även då jag har en Nokia N95
//Fritz
Tack för tips (själv föredrar jag Canon PowerShot G10 på cykeln). Något annat som bör uppmärksammas är "sportkameror" (kallas också "action cams") som utvecklas med enorm fart just nu vad gäller pris/prestanda. För inte länge sedan var dessa svindyra och ganska jobbiga saker med inspelningsenhet på ett bälte, massa sladdar, separat kamera etc. Nu finns allt i en liten kompakt enhet som man lätt kan fästa på hjälmen t ex. T ex Oregon Scientific ATC3K, 225 gram inkl batterier. Här finns den.
Jag tror att vi inom bara några år kommer att se såna här minikameror (som det naturligtvis går att plocka ut stillbilder från) med HD-kvalitet för bara drygt tusen kr.
Skicka en kommentar