torsdag 30 augusti 2012

Börjar ju nästan gilla Wiggins!


Skönt och se Bradley på bild utan polisongerna
Såg en nyhet som gjorde mig grymt glad, Wiggins funderar på att gå in med egna pengar och sponsra ett kvinnligt cykellag. Sablar vad skoj! Hans egna ord var  “I’d love to have a professional women’s racing team,”  samt: “There’s no reason the women’s side shouldn’t be on a par with the men or certainly better than it is because it’s pretty poor really, certainly the funding of it and how much they get paid in relation to what they achieve,”

Sponsring av cykeltillverkare
Jag har också faktiskt försökt förmå vissa cykeltillverkare att de borde stötta någon kvinnligt cykellag, speciellt då de även tillverkar racers med kvinnlig geometri och jag har länge haft en känsla att den största återväxten är ju bland tjejer/kvinnor. Absolut inget vetenskapligt vedertaget utan bara en känsla.  Än så länge har jag bara mött "ja kanske.. vi får se" hos de jag föreslagit idén.
Ok jag kan förstå dem då kvinnliga tävlingar inte ens får i närheten av uppmärksamheten som de manliga tävlingarna och cykeltillverkaren vill ju synas så att de får sälja fler cyklar. Men min tanke är ju att om de skulle sponsra ett kvinnligt lag, vilken goodwill, någon måste ju gå i bräschen för alla tillverkare eller?

Minimumlön
Lite skrämmande läsningar var det faktiskt i den där artikeln, jag vet sedan tidigare att alla manliga åkare är garanterade en minimumlön från att de kör i ett continentallag upp till ett world tourlag. Ju högre division desto mer i minimumlön, förr var minimumlönen hos en worldtouråkare minst 30 000 euro per år. Detta är en UCI (internationella cykelförbundet) regel men tror ni att det finns någon sådan för kvinnliga tjejer? Nä, inte en spänn är de garanterade, med UCI:s goda minne.
Är det inte dags att sparka de där gubbarna åt HEL... eller?? Hm blir faktiskt skitförbannad, med jag är ju våg och brinner för rättvisor, och det där är banne mig ren skär diskriminering i min bok.

SCF återigen... (och kanske RF)
Visst att jag kan förstå att lilla SCF inte kan göra sin röst hörd så mycket hos UCI, men jag tycker ändå att de borde (i jämställdhetens namn) lägga in ett förslag, protest what so ever,, om just orättvisan när det gäller minimumlön, då skulle i alla fall jag få lite mer respekt för SCF. Vad tycker ni?

Skillnader i omkostnader
Att driva ett lag i World tour cirkusen (manligt lag) kostar runt 10-12 miljoner Euro, att driva ett kvinnligt dito (nu har ju inte de World tour i den meningen som manliga cyklister) kostar ungerfär 5% av vad ett manligt lag kostar. Arghh.. jag blir fan i mig skitförbannad!
Ett manligt lag i olika nivåer måste innehålla en viss mängd åkare, tror ni det finns någon sådan regel inom UCI.. nä återigen så skiter de i de kvinnliga cyklisterna.

En tjej som skapade lite rubriker och hamnar ute på djupt vatten var den kvinnliga cyklisten Chloe Hosking, från Australien, som kallad Pat McQuied  “a bit of a dick” när det kom på tal om UCI:s support av kvinnliga cyklister. Go girl! :-D

Bradley under årets TdF
Känner igen mig
En av anledningar varför Wiggins fått upp ögonen för detta är visst att även hans fru har börjat cykla, för min del var det ju dottern, och nu även min fru som hojjar. Bradley:s fru skall visst vara med i något race nu i helgen, vi får hoppas att det går bra för henne.

Förslag, åsikter ??
Ha en bra dag,

Hälsningar,
Fritz

11 kommentarer:

Sofi sa...

Jag blev bara så glad av allt du skrivit och ännu roligare är att du som man också ser problemet, om det nu är ett problem? I alla fall så blev jag inspirerade och skrev om min cykelresa.
Sen vill jag berätta att just nu är du KUNG på Facebookforumet Cyklande Tjejer!

Fritz sa...

Hallå Sofi,

Stort tack för din kommentar, jag rodnar ju ända ner till tårna =)

Tror många män ser problemet, men samtidigt vet de inte hur de skall hitta plattformar för att uttrycka sitt ogillande för hur det är. Många av oss har döttrar och fruar som cyklar och då vill man ju även att de skall ha likvärdiga villkor som oss män. =)

Tycker SCF som förbund borde följa den svenska linjen där vi som land alltid har varit snabba att fördömma sådant som vi anser som orättvist. Finns många historiska exempel på detta. Sedan om det är UC, regering, riksdag, tilverkare, bransch what so ever som vi skall hacka på så OK gör det då! =)

Noterade ju nu att även du har en blogg där det skrivs om cykel vill du vara med här på Cykelbloggar??

Mvh
Fritz

Mariana sa...

Hej Fritz! Tack för din kommentar hos mig och tack för att du frågar om jag vill vara med här på Cykelbloggar..mer än gärna:)och jag har i och med detta hittat flera läsvärda cykelbloggar.

Min klubb på orten ska nu ha ett möte med fokus för motionscyklingen för att hitta grupper,tider m.m hoppas det kommer något bra av detta möte och att det framförallt dyker upp tjejer som är nyfikna att cykla ihop.
Jag har dock inget alls emot att cykla med killar, jag cyklar en del med min man och det är bra träning för mig men de träningsrundor klubben har idag är alldeles för hög fart för mig så i och med detta möte hoppas jag hitta några cykelkompisar.

Ha en bra dag!

Sofi sa...

Helt ok att dela min blogg även om bara en liten del handlar om cykling.

Fritz sa...

Mariana och Sofi, nu är bloggarna med i listan =)

Sofi, det är många som skriver om allt möjligt, så det är helt OK om du varvar med annat =)

Mvh
Fritz

Mikael sa...

Man kan intejämföra löner mellan män och kvinnor i cykelsporten även om det är lätt att göra det bakom tangentbordet.
Problemet är att folk rent generellt är mer intresserade av manlig cykelsport och därför genererar det mer pengar till dessa lag.
Vill man jämna ut det hela får man helt sonika gå till sig själv och fundera över hur man kan på något sätt hjälpa kvinnlig cykel på traven.
Det är för populistiskt att kalla det för diskriminering för om lika många var intresserade av kvinnlig cykel som manlig dito så skulle också lönerna jämnas ut precis på samma sätt som det nu är i exempelvis tennis där kvinliga stjärnor såsom systrarna Williams eller andra kvinnor som Sharapova, Azarenka, Wozniaki blivit mångmiljonärer på sin sport.
Gå till er själva, kanske starta upp ett damlag eller helt enkelt hjälpa ett befintligt typ Alriksson med pengar för att på så sätt se till att alla duktiga tjejer där får sig en liten ekonomisk ersättning också.

Anonym sa...

Mikael, det är klart man kan jämföra lönerna inom cykelsporten. Man kan också konstatera att intresset för kvinnligt sportutövande i det stora hela är mindre än för manligt dito. Om jag vore man skulle jag kanske sucka över "tjatet" om orättvisorna och tycka att någon får väl göra något då. Och absolut, någon måste ju börja. Men hur ska denne någon få tummen ur om inte ojämlikheten påtalas?

Jag är så glad att Fritz tar upp detta! Och att jag blir så glad över att en MAN skriver om ämnet säger en hel del. Tack Fritz!

L

Mikael sa...

L
Den här diskussionen var på tapeten för en del år sedan men då gällde det löneskillnaderna mellan manliga och kvinnliga fotbollspelare.
Vissa förståsigare som exempelvis Schymann blandade sig i det hela och man ville förstås få det till diskriminering men sanningen var så enkel att allsvenska herrlag hade långt högre inkomster vilket naturligtvis var grunden för löneskillnaderna.
Ville kan ändra på det var det bara att bege sig till närmsta fotbollsarena där ett kvinnligt fotbollslag spelade och lösa biljett där istället för att beklaga sig i medier.
Det är samma här, det handlar inte om några gubbar inom UCI som diskriminerar tjejer, det handlar om att folks intresse för damcykel inte är samma nivå som i herrcykel, det är där problemet ligger och ingen annan stanns.
Annars är det på många sätt lättare för en tjej (faktiskt) då konkurensen inte på något vis kan jämföras med hur det ser ut på herrsidan.
Som vi ser i vårt eget land så har vi nästan lika många tjejer som tävlar internationellt än vad vi har män och det trots att det är långt fler män som satsar seriöst på cykel i vårt land.

Fler tjejer som cyklar ger en bättre standard som i det länga loppet också genererar mer pengar till dessa lag.
Svårare är det faktiskt inte.

Fritz sa...

Mikael: Där har du faktiskt lite fel. Visst är det så att den manliga delen av cykel fortfarande genererar mest pengar. Men varför är då frågan?
Titta på slalom, på 70/80 talet så var det Stenmark och Salming, Sverige stannade när de gjorde sina åk. Sedan kom Pillan (skrev jag rätt nu? blandar ihop henne med Billan) och helt plötsligt var det och ända fram till nu stora rubriker med slalomtjejerna. Stora pengar till de som utövade.. Vem kollade på den manliga varianten av slalom?

För att förändra måste en diskussion komma upp och vi måste börja någonstans. För en förändring måste ske!

Populistiskt, politisk korrekt? Hm då måste jag haa varit extremt otydlig, för som jag skrev i sista inlägget om tjejcykling, så har UCI regler om minimumlöner till MANLIGA cyklister, något liknande för kvinnliga cyklister finns INTE, är inte det diskriminerande om något? OK det kanske inte finns pengar IDAG. Men något måste de ändå kunna garanteras få för arbetet de lägger ner.

Kul att du nämner tennis förresten för innan .. argh glömt namnet på henne, hon var stor på 80-talet och långt in på 90-talet, när hon började iaf så var damtennis mil ifrån vad det är idag. Men det gick att ändra på, så varför inte damcykling? Likaså golfen, vem brydde sig om damgolf innan Sörenstam och hennes kollegor inom LPG touren?

Skulle mer än gärna vilja hjälpa Team Alriksson go Green, eller ännu bättre skapa ett till tjejlag i Sverige så att sporten breddas och att tjejklungorna blir större och intresset för tjejcykling blir större. Nu har jag inte den ek muskeln, men jag lovar jag ahr tagit upp det med cykeltillverkare, vilket jag även skrev. Skulle mer än gärna vara del i ett sådant lag. har tom föreslagit för ett Italienskt Pro-Cont. lag att de borde titta på möjligheten at starta ett kvinnligt dito. Ni kan nog gissa vilket lag, vet inte om det gick hem helt och hållet, men svaret var iaf inte negativt.

Stort tack L, uppskattas och värmer, jag suger åt mig berömmet som Svampbob fyrkant :-D

det kommer mera inom kort.

Mvh
Fritz

Fritz sa...

Tror jag var lite trött, skrev inlägget innan Mikael:s sista svar och jag ser att jag skrev Salming, vi har diskuterat lite just runt Salming här hemma därav att hans namn omedvetet skrevs, det skulle ju självklart ha stått (Stig) Strand =)

Jag har varit på ett gäng tävlingar där det har varit tjejer som tävlat. Jag har signerade kort av cykeltjejer + att jag är "polare" med flera av proffsen på fejjan, och lika stolt att bli "polare" med dem som ett manligt dito blir jag.

Men visst att det kan vara fler som kollar, men om vi jämför Svenska tävlignar så är det väl nästan bara vi närmast sörjande som är publik + några till. Det är fler som kollar på en match med damfotboll än publik på en cykeltävling oavsett kön.
I Italien och övriga Europa drar tjejtävlingarna publik, inte lika mycket som den manliga dito, men ändå bra med publik. Men kommer sponsorerna? Nope! Men om alla börjar tänka lite flexibelt och kanske markera mot tillverkare etc. att "jag köper inte det här för att...." Då skapas en debatt som vi tex. startat här och ökar folks medvetande.

Nu förväntar jag inte att det skall ändras över en natt, men tjejer som cyklar har visat sig rätt så starka när det gäller att organisera sig, och vem vet de kan åstakomma något som vi bara kan gissa oss fram till. Alriksson Go Green är ett ex. Sub-XX ett annat, Freikshofs IF CK försökte för ett par år sedan med ett tjejlag, FAlu Ck försökte förra året. Vilken klubb skall ta över nu?

För ger man upp och lägger sig platt blir det ingenting. Något måste hända, när t.o.m. Bradley Wiggins tycker det så borde medvetandet öka ännu mera, faktiskt så tror jag att hans intervju där han uttryckte detta kan skapa något stort, med start i England. *håller tummarna*

Mvh
Fritz

Katja sa...

Grymt inlägg Fritz! Och grymt jobbat av alals våran mod Bradley :) Blir bara sådär supervarm när jag tänker på att min favvocyklist också verkar en god kille på köpet. Hoppas att han får igenom idén på ett seriöst sätt. Förresten mr F, grattis till journalistkarriären. Nya tidningen ska införskaffas snarast.