lördag 15 september 2012

Varför män klär i tights ...Och tjejer så klart


Många vet att cykelkläder är ett par åtsittande byxor och tröja, men det är kanske inte så lätt att veta varför kläderna ser ut på detta sätt när man är helt nybörjare på detta med cykel. När jag som nybörjare för ett antal år sedan skulle köpa min första omgång cykelkläder så fick jag ett bryskt uppvaknande. Sagt och gjort, det bar iväg till en sportbutik. tänkte inte så mycket på att fråga någon om hjälp där utan en bra karl reder sig själv ju. Tog fram kläder i min storlek och letade upp provrummet. Men HERRE JÄVLAR......hur mycket hade jag gått upp i vikt egentligen sista tiden? Ett korvskinn satt pösigt jämfört med cykelkläderna på mig. Nej det här går inte, ut och hämta en storlek större. Så där ja, nu satt det bra. Tröjan var lagom "fladdrig" vände och vred mig där i provrummet. Ja det såg riktigt bra ut faktiskt. Dom kläderna skulle jag ha, punkt slut.

Gick till kassan för att betala. Då killen i kassan kollade kläderna så tittade han lite konstigt på mig och ställde frågan- Har du provat dom här? Ja det är klart jag har, svarade jag lite förnärmat (tror jag) Då log han lite och tog till orda igen- Jag har har själv en storlek mindre än dom här och då är jag ändå lite större än dig. Ja ha, vad svarar man på det-Ähhh har du ? eller något i den stilen blev det nog. Det var bara att snällt följa med honom tillbaka till hyllorna, ta dom kläderna han gav mig och tro det eller ej, en storlek mindre. Och med hans ord -Vi börjar med dom här! ringande i mina öron gick jag tillbaka till provhytten. På med den nya uppsättning, PANIK, jag går inte utanför provhytten kläd så här, jag gör bara inte det! Jag såg ju ut som en , ja jag vet inte men färgglad tygsoffa från ett känt möbelföretag är något som dyker upp i mitt huvud. Eländet tar inte slut där, nej nej. Lätt knackning på dörren följt av orden-Hur går det? Det var bara att bita i det sura äpplet och öppna dörren, han kan väl ändå inte skratta så här i affären åt mig. Tänk er in att stå där till allmän beskådan och se ut som en tygsoffa när killen säger-Du, vi provar en storlek mindre! VAAAAA, är du inte klok? Jag sa inte så, det gjorde jag inte MEN jag lovar att jag TÄNKTE det. Istället blev det-Nja, dom här känns riktigt bra. Efter lite övertalningsförsök från hans sida så blev det i alla fall som jag sagt.

Klädseln har större betydelse än många tror, tänk dig att åka i ett par löst sittande byxor, av längre modell, och liknande plagg på överkroppen i jämförelse med vad som används vanligen av en cyklist. Skillnaden är att de löst sittande plaggen kommer att skapa mer turbulens runt omkring sig vilket gör att luftmotståndet blir högre om man jämför med ett par cykelkläder som sitter tajt runt kroppen. Det ska dock sägas att inverkan blir mindre ju lägre hastigheten är. Så som mycket annat i denna sport vill man ju göra en cyklist snabbare genom att minska luftmotståndet och i detta fall är det kläderna.
Förutom att kläderna ska vara åtsittande runt kroppen för att minska luftmotståndet har kläderna som finns i cykel, som i övriga idrottsvärlden, idag mycket funktionsmaterial som gör att kläderna ”andas” d.v.s. släpper ut en del värmen och fukten innanför tröjan till omkringvarande miljö. Vadderingen i byxorna är till för att genitalier och bakdel ska bli tryckavlastade och slippa skav under cyklandet.

Nu har det runnit mycket vatten under bron sedan den där dagen när jag stod i sportaffären och jag har fått vänja mig gradvis, eller möjligen storleksvis för nu kör jag med den storleken killen ville jag skulle ha egentligen. Ska väl oxå tillägga att det där första paret kläder fick jag senare lämna in till skräddaren för att sy in och dom körde jag spinning i efter det.

Vi syns på cyklarna (med rätt storlek på kläderna)

Claes

3 kommentarer:

Översätt - Lexin fakta sa...

Tjejer klär bäst i tights tycker jag nog allt :D

Unknown sa...

Härligt skrivet. Precis så där kände jag mig också första gången.

Unknown sa...

Själv har jag gått åt andra håller och kör numera "baggy" shorts dvs freeride-shorts och ulltröja som visserligen inte fladdrar i vinden men sitter behagligt löst/tight.

Sen skiter jag fullständigt i att det fladdrar om shortsen...

Fast det är klart jag kör inte så mycket landsväg. Mest MTB och cross...