lördag 7 mars 2009

Positionera dina bilder


Skön Singletrack på väg upp mot Helags.

Cykling är numera inte bara själva träningen i sig, det har utvecklats till något mycket mer. Det är inte bara en sport. Vi cyklister bloggar, fotograferar, filmar, chattar, hänger på Communitys med mera. I bakfickan på cyklister finna inte bara en banan, ett verktyg och en slang. Vi har med oss mobiler, gps, kameror och annat high tech... Att cykla har blivit att det dela mig sig av cyklandet, bilder från turen bloggas, spåren från gps'en blir steck på kartor och kors och tvärs över världen svetsas vi cyklister samman via nätet.

Just bloggandet och bilderna har blivit stort och jag tänkte inspirera med lite tips om hur man gör för att positionera sina bilder på en karta, att Geotagga. Här är ett exempel på ett album på Picasa med geotaggade bilder:
(direktlänk)
Öpnnar du albumet kommer du inte bara att se bilderna, du kommer också att ha en karta i högra hörnet där miniatyrer av bilderna visas på den platsen där de togs. Hur går nu detta till?

Så klart behövs det lite coola tekniska saker i bakfickan. Det behövs en kamera, så klart. Samt en gps, eller både och. Det finns både digitalkameror med Gps, exempelvis Nikon P6000 och mobiltelefoner med både kamera och gps, typ Samsung Omnia, HTC Touch eller Nokia N96. Hur varje model fungerar och exakt vilka funktioner de har går jag inte in på. Kolla runt i inställningarna och leta efter någonting som gör att mobilen automatiskt skriver positionen från gps'en i bildfilen.

Har man inte en kombinerad kamera och gps finns det ett klurigt sätt att få in positionsinformationen i bilden. Det är nämligen så här att i bildfilen från digitalkameran, oftast jpg, finns det möjlighet att lagra data om bilden, så kallad Exif-data. I Exif-datat kan man lagra till exempel tidpunkten då bilden togs, kamerainstälningar samt longitud och latitud för var bilden togs. Denna information kan sedan läsas av exempelvis Picasa, Flickr, iPhoto 09.

De finns några ganska vanliga lösa gps'er för cykelbruk så som Garmin Edge 205/305/405/605/705. Från dessa tar man färdspåret i form av en Gpx-fil och låter sedan ett program på datorn läsa ut positionen och skriva det till Exif-datat i bilden. Hur kan nu detta låta sig göras?

Jo, man ställer helt enkelt in klockan i kameran efter gps'en. Då kan dataprogrammet sedan synka ihop bilden med färdspårets tider. Tidpunkten för när bilden togs jämförs med tidsangivelsen i Gpx-filen och därmed erhålls också rätt position. Klurigt va!

Jag använder min mobiltelefon, en Samsung Omnia. Den har allt. Helt okej kamera och gps. När jag kommer hem från cykelturen tankar jag över bilderna till datorn och skickar upp dem till mitt Picasa web album. Hade jag använt min digitalkamera hade jag först ställt klockan i den efter gps'en. Sedan hade jag cyklat och plåtat och tankat över bilderan till datorn. Därefter måste jag då tömma min Garmin Edge 305 på färdspåret till programmet där jag har all min träningsdata och sedan exportera spåret som en Gpx-fil.

Med bilderna och Gpx-filen kan jag sedan synka ihop bilderna med rätt position i ett separat program. Då jag använder Mac med iLife 09 blir det numera tokenkelt då iPhoto 09 har stöd för position i Exif-datat. Jag tömmer bilderna från Omnian rätt in i Macen och sedan dyker bilderna upp på kartan i iPhoto 09. Smutt!

Så, för att sammanfatta det hela:

Har du en apparat med både kamera och gps är det bara att slå på geotaggningen och tanka upp bilderna. Har du två separata saker:

  1. Ställ kockan i kameran efter gps'en
  2. Fotografera
  3. Lägg bilderna i en mapp på datorn
  4. Töm gps'en på färdspåret till ditt loggprogram. Exportera en Gpx-fil.
  5. Synka bilderna med Gpx-filen.
  6. Ladda upp och njut...

Förslag på geotaggningsprogram (både Windows och Mac):
Det finns även program för Symbian och Windows Mobile för de som har en mobil med kamera och gps men som där det inte finns inbyggt en funktion för att geotagga. Googla!

För att tanka spårfiler från gps'en finns ett mycket behändlgt litet program, GpsBabel. Glöm inte att även föra över till ditt loggprogram så att du inte missar träningsstatistik. Det är ju trots allt för träningsskull vi sticker ut. ;-)

4 kommentarer:

Cykelbloggar sa...

Ola,

Grymt snyggt och pedagogiskt, stort tack för denna artikel, skall gensast ge mig i kast och försöka göra detta.

Mvh
Admin

bruse sa...

GPiSync fungerar klockrent. Synd bara att den versionen av Photoshop jag använder mig av, verkar radera geotaggarna. Iaf finns de inte kvar när jag laddar upp bilderna på Picasa.

Din länk till Picasa är lite underlig, jag kommer till mina egna almbum. Var väl inte avsikten?

Ola sa...

Skumt det där med länkningen till Picasa... Kan det kanske vara en cookie som spökar? Jag har kollat up koden och står rätt i länken, till mitt album.

Här är den direkta länken: http://picasaweb.google.com/olha237/Mobilt?feat=directlink

/Ola

bruse sa...

Den länken funkade bättre