torsdag 7 april 2011

Historien upprepar sig...

Häxjakten pågick under 1500- 1600 talet och pågick som värst i Sverige under sena delan av 1600. Då fick ca 300 personer sätta livet till.
1954 hade USA sin häxjakt då i form av kommunister.
År 2010-2011 verkar den nya häxjakten bli att jaga cyklister aktiva eller före detta för dopingbrott. Nu försvarar jag inte doping, inte på något sätt alls. Men går det inte lite väl långt nu? De två största fallen som nu är aktuella är de som alla vid det här laget känner till. Contador och hans berömda köttbit och Lance Armstrong.


I Contadorrs fall rör det sig om picogram Clenbuterol. Väldigt liten mängd altså. Vad har detta då för effekt? Jo det ökar muskelmassan och minskar fett. Men i den mängden? I detta fall så är det bra att det nu har gått till domstol så att vi i fortsättningen vet om vi ska bedriva häxjakt på dessa typer och mänder av doping.

I Armstrongs fall så är det lite mera luddigt vad man är ute efter. Anklagelsen är att haanvänt doping och distributiuon av doping under hans tid i US Postal Servicesamt att det kan röra sig om bedrägeri (pengamässigt) och utredningen genomförs av FDA (Foud and Droug Administration). Bara här så början man fundera hur det hänger ihop. Borde inte det vara Wada som genomför denna undersökning. Detta för att Wada är en oberoende organisation. Och USA’s histora visar att deras tidigare utredningar om dopingfall är lite si och så. För inte så många år sedan så var det ett helt gäng med friidrottare som åkte fast i inhemska kontroller men USA hade då inte godkänt Wada som samarbetsorganisatin och behövde då inte ange vilka det var som fastnat. Utövarna fick då väldigt korta straff om några överhuvudtaget. Troligen penga och framgångsstyrt. Så i fallet Lance skulle det kunna bli så att om man hittar något som bekräftar det han är anklagad för men som skulle kunna få ekonomisk eller framgångs motgångar för USA inte driver målet i mål utan man lägger ned det hela när det blir för känsligt.

Sen är det ju frågan hur långt tillbaka i tiden ska man gå? I vanliga fall så kan man bara åka dit för dopingbrott om man ertappas med ett positivt prov. Men i Armstrongs fall så ska man ta ut prover från slutet av 90-talet och början av 2000. Alltså 10 år gamla prover. Hur vet man att dessa prover fortfarande är tillförlitliga. Jag antar att de prover som togs för 10 år sedan inte var ämnade att sparas så länge. Har allt lagras på ett optimalt sätt gäller de nya testmetoderana eller ska man använda sig av de metoder som fanns för 10 år sedan. Vilka ämnen ska man leta efter. De som var förbjudna nu eller då.Frågorna kan göras oändliga. Och när det har kommit ett beslut i detta fall. Hur långt tillbaka i tiden ska vi gå?

Ska vi även börja gräva upp våra gamla hjältar inom sporten och kontrollera dessa? För mig liknar detta en häxjakt. Eller vad tycker ni? Visst ska man åka dit om man fuskar men någonstans får man dra en gräns. Och min gräns går här. Släpp det som varit och fokusera på de som idag stoppar en spruta i sin arm för att vinna.

//Thommy

Tack för detta Thommy, jag har även tänkt ungefär i samma banor, fast jag skulle vilja utveckla det lite till och anklaga WADA och alla länders dopingtestare att inte vara RÄTTVISA, visst skall cyklister som fuskar testas och jagas, men hur var det egentligen under t.ex. "Operation Puerto" då ett GÄNG cyklister åkte dit, några av dem är ju tillbaka nu, som t.ex. Basso och Scarponi. Men samtidigt som dessa åkte dit så var det ju även ett spanskt fotbollslag som åkte dig, hade använt samma läkare som cyklisterna, är det någon som har hört något om detta, är detta något som t.ex. Vacchi och Adamsson nämner när de tar upp Operation Puerto? Nä, för nu är det så att inom fotbollen (och andra sporter) rör det sig enorma summor pengar, vi höjde ögonbrynen när just nämnda Contador fick 5 milj. Euro i årslön av Team Saxo Bank, ett fotbollslag i högsta divisionerna i utlandet skulle skratta om den fick köpa en stjärna för dessa pengar. När Ronaldo gick över till Barcelona för löjligt mycket pengar så hade Barcelona två veckor efter tjänat tillbaka alla pengar i form av tröjförsäljning och reklam. Som jag sa till en kompis, om en dopinginspektör kommer till ett sådant ställe som omsätter dessa pengar, så skulle nog lagledaren säga.. "nu sticker du annars...." Mao är det pengarna som styr.

En annan kompis berättade, nu har jag inte kollat upp detta men det stämmer nog, att en bra body builder kan gå upp ungefär 2 kg ren muskelmassa per år om han är bra och har talang, då kan man ju fundera när mångas idoler bland hockey och fotbollsspelare, som kommer tillbaka till nästa års säsong av deras sport och skryter med att de "gått upp 14 kg under off season" bara muskler skall väl tilläggas... skulle vara skoj och få veta hur många gånger dessa spelare/idrottsmän kollats under "off season". Sedan har vi ju USA, som precis med miljöavtal, struntat fullständigt vad WADA och andra organisationer bestämmer. Skulle var skoj och se och veta hur många idrottare i ligorna, NHL, NBA, NFL etc skulle klara sig i labbet som hittade Contadors picogram.

Nä! WADA och alla dopinginspektörer, ta er i kragen och testa ALLA, visa upp resultaten för oss alla och tvätta hela byken, det är inte bara skidsporten och cykelsporten som skall pekas ut som dopingsporter, för jag är faktiskt säker på att det är MYCKET värre bland andra sporter, men återigen så är det pengarna som styr.

Hälsningar,
Fritz

3 kommentarer:

Anonym sa...

Contadors picogram kan vara ett tecken på att det handlar om doping då de flesta har metoder som döljer majoriteten av det preparat dom stoppat i sig

Anonym sa...

Det liknar häxjakt när i Contadors fall man citera 'resultat' (spår av plastmjukgöringsmedel)även från en test som inte har verifierats eller godkänts av någon. OCh I Lances fall kan man undrar varför den franska labben har sparat just Lances prover - eller har de sparat alla - i så fall testa ALLA! Samma regler för all tycker jag - oavsett. (och det fanns ryckte om engelska premiere league fotbollslag som var inblandade i Puerto....:-(
/Liz

Cykelbloggar sa...

Helt sant Liz,det är lite skrämmande att vissa idrottare klarar sig, om det beror på pengarna vet jag inte, från att testas och straffas. Och ang. Lance så finns det vist någon regel att de får spara testerna upp till 8 år (tror jag) men att testa dem nu, vore som att säga att "klungan var nog ren på 90-talet" nä som sagt strunta i det gamla och se framåt, men gör det RÄTTVIST cykel och skidsporten skall inte stå ensamma vid skampålen, tror vi lätt kan ställa dit ett STORT gäng fotbollsspelare, hockeyspelare, basketspelare etc etc etc.

Ha en bra dag Liz

Mvh
Fritz