söndag 15 maj 2011

Vätternrundan + andra lopp


Ja nu kommer man återigen svära i kyrka och ge en känga mot det mest kända cykelloppet som går av stapeln i detta land. Men faktist så tycker jag att det behövs. Ett bra lopp kan alltid bli bättre eller hur?

Vad jag för det första reagerat mot är att de (idag) stänger fönstret för att överlåta/sälja/byta etc din startplats, mer än en månad innan loppet avgörs. Detta innebär att blir du skadad, sjuk eller annan orsak som gör att du inte kan köra loppet som är först om en månad så är det kört, dina 1150:- går rätt ner i Vätternrundan Marknad AB:s fickor. Förra året innebar detta en ren vinst på 4 242 350:- (alltså fyra MILJONER tvåhundra förtiotvå tusen trehundrafemtiokronor) för väldigt lite arbete, det mesta sköts ju idag via datorer, anmälan registrering etc. Totalt omsätter Vätternrundan Marknad AB 24 495 000:-. Varför har Vätternrundan gjort så här? Faktiskt så vet nog ingen detta, visst att jag kan har förståelse för att stänga detta fönster en vecka innan, för sedan måste det ju fixas och donas en del, fast namnet är ju bara ett namn i en databas, tar max 2 minuter att ändra detta. För mig är det enbart REN SNÅLHET att man agerar på detta sätt. Tyvärr efter kontroll så gör Vasaloppet likadant, de stänger sitt fönster den 31 januari och loppet går visst den första helgen i mars.

Egentligen om man skulle söka tillstånd, och dra ihop ett bra gäng (hundratal) funktionärer man kan ju gå ihop ex antal klubbar och köra samma lopp fast 2-3 veckor senare och döpa det till Vätternloppet eller något, men bara ta 600:- för att genomföra det. Vad tror ni? Skulle VD:n för VR gå i taket då?

Mer skit mot VR, de s.k. snabbgrupperna är ju ett fenomen som kommit för att stanna (verkar det som) de får grym uppmärksamhet i all form av media, två av dessa grupper är ju med här på Cykelbloggar också, vilket även medför att Vätternrundan får GRYM reklam, men får de sk. subgrupperna något tillbaka?? Nope inte någonting, de får inte ens subventionerad start, trots att de inte utnyttjar depåer etc utefter rundan. Där borde nog Vätternrundan Marknad AB tänkta om. Alternativt låt subgrupperna ha egen följebil åtminstone, för det är ett rent H-vete för dessa killar (nu även ett tjejgäng) att ta med sig så pass mycket mat och dryck att de håller i 30 mil (förra året lite mer än 7 timmar).

Jag hade ju upplevelsen att stifta bekantskap med Vätternrundans administration förra året, vilken otrevlig upplevelse det var. Speciellt VD:ns agerande var ju under all kritik. Det som gjorde att jag pratade med dem överhuvudtaget var att jag försökte hjälpa en kille som vurpat under VR, i en av de sk. subgrupperna, orsaken till vurpan var de där förbannade vägkonerna de ställer ut som en pil från mitt i vägen och sedan stryper vägen för att cyklisterna skall över chipmattan. Enligt Trafikverket så få de absolut inte stå som en pil de skall stå som en rak linje utefter vägen. Men VD:n förnekade att de stod som en pil trots att vi nog kan skaka fram en 17000 vittnen. I alla fall så försökte jag få henne att erkänna att de gjort lite fel, men enligt henne så hade de inte gjort något fel, och att de kunde utnyttja företagsförsäkringen, som de borde, då till svar fick vi veta att Vätternrundan är absolut inget företag utan en ideel förening (som omsätter 24,5 milj.kr.) öhhh.. min fråga var varför kallar du dig då för VD? svaret var "Vi har valt att göra så".. hm lite ljug där, för efter koll på bolagsverket så hittar man just Vätternrundan Marknad AB och just denna kvinna som VD.

Om VR omsätter 24,5 milj så kan man ju fundera varför det är bara Cykelcity som är ett registrerat Coninentalalg i Sverige, Motala AIF CK borde verkligen ha råd att hålla med de bästa åkarna som går att uppbringa i det här landet, om det är som hon säger att pengarna går till den ideella föreningen.

Nu kan det ju vara så att de har faktiskt en förening för Vätternrundan och skapat Vätternrundan Marknad AB för skattetekniska skäl. Men varför ljuga om det i så fall. Nä skärpning där "VD:n"

Kanske en tanke att fotbollslagen runt om i landet att peka på vätternrundan som troligtvis kommer undan med att slippa betala för polisbevakning och andra service från samhället om det nu är så som de påstår.

Nu skall ju inte all skit slängas på Vätternrundan, efter kontroll så gör Vasaloppet precis som Vättern, d.v.s. det med att byta startande alltså, de stänger sitt fönster redan den 31 januari och loppet går i början på mars. Faktiskt så tycker jag att det är lite småaktigt och snålt, då vi nu för tiden lever i ett datasamhälle och det skulle inte medföra några problem för dem att ha detta fönster öppet till en vecka innan start.

Skäms på er!

Hälsningar,
Fritz

Ps. Jag har för övrigt aldrig kört eller tänker köra vare sig vasaloppet eller vätternrundan.

6 kommentarer:

Ravin sa...

Du sätter fingret på en mycket större fråga, den ideella idrottsrörelsens död. Mönstret är likadant i resten av världen, professionella arrangörsorganisationer tar över. Här i Sverige har vi inte funnit någon fungerande form för detta ännu. Men momsplikten för det ideella föreningslivet är ett tydligt tecken på vart det barkar. Klassikerloppen tar täten i den utvecklingen. Med tanke på hur mycket pengar som omsätts är det svårt att fatta att cykelsporten inte har en starkare ställning. SCF säger att fler motionärer ger fler tävlingscyklister och att tävlingsframgångar ger fler cyklister. Inget tyder på att det är så trots en urstark outdoor-trend.

Cykelbloggar sa...

Jo absolut är det så Henrik, och som du också skriver är det trist att det blivit så här. Det kanske är därför regeringen infört momsplikt, just pg.a. sådan organisationer som VR.. vad vet jag, men om det skulle vara så att "föreningar" kan omsätta 24,5 milj.kr och egentligen inte ha några egentliga kostnader så blir ju skatteverket intresserade, det är ju ändå Sverige vi pratar om.

Hm Jo SCF och att motionärer skulle medföra fler tävlingscyklister (läs elit) får vi nog ta med en nypa salt. Där måste man nog ge sig på ungdomarna i unga år för att få dem intresserade av cykel innan andra intressen tar över.

Glömde ju skriva i texten att utöver de 1150:- VR tar i anmälningsavgift så skall de ha ytterligare 200:- för att byta namn om man gör det inom ramen för byten, vill du sedan byta startgrupp kostar det ytterligare 200:- HUTLÖST!

Mvh
Fritz

Anonym sa...

Oj, vilket gnäll! Alla större motionslopp fungerar på samma sätt idag. Det är ingen välgörenhet och borde knappast vara någon överraskning.
Villkoren är mycket tydliga för de som väljer att vara med.

Det går faktiskt utmärkt att cykla vätternrundan utan bli upprörd över att ordföranden kallar sig VD eller att fönster stänger månaden innan.

Har du någon aning om hur mycket tid och pengar det går åt för att lyckas arrangera ett stort motionslopp?

Du borde nog starta ett eget lopp eller söka jobb hos VR så att du kan göra allt rätt.

Cykelbloggar sa...

Till anonym: Jag skrev en kommentar till dig tidigare, men tyvärr var det strul med blogger så den försvann. Ville sedan ha lite semester från VR fram till nästa större inlägg (om en vecka eller två). Jag vill bara betona att din kommentar inhåller DUBBELfel, att skriva att det inte är någon välgörenhet etc. visar att du har ingen större insyn hur det är för en cykelklubb och dess överlevnad ett år framåt. För oftast är det årliga motionsloppet som en klubb anordnad en fråga om dess existens ytterligare ett år. Alla pengar går till verksamheten och de som hjälper till gör det utan ersättning och för att de har ett hjärta som brinner för cykel.

Om VR öppet redovisat alla siffror och hur organisationen ser ut, och att alla pengar går tillbaka till verksamheten (klubbarna) så skulle jag nog inte börja "rota" idet här. Men nu finns det för många frågor som hänger i luften och de kommer inom kort att redovisas. Så fort jag får svaren från olika myndigheter.

Starta ett eget lopp? Jodå tankarna och planen finns, dock kommer alla intäkter gå till den klubb som anordnar loppet.

Mvh
Fritz

Anonym sa...

När kommer Vasaloppet att börja tillämpa denna korkade regel (som nämns i denna tråd)? Hittills har jag kört 3 Vasalopp (och diverse andra lopp också, cykel triathlon etc etc) och jag har alltid köpt via blocket eller liknande, inga problem att köpa - inga problem med namnbyte. Ska Vasalopper också börja som Vätternrundan så lägger jag ner mina ambitioner att köra dessa lopp. Man vill ju inte investera +1000 kr som bara brinner upp om man blir krasslig.

Cykelbloggar sa...

Till anonym: Tyvärr så tillämpar de redan detta sätt att stänga fönstret så tidigt som de gör. Upgifterna kommer från deras egen sida (Vasaloppet) . Kan bara hålla med dig att det är grymt trist.
Som Henrik också påpekar så är det för stora vinster inblandade och då försvinner den lilla idrottföreningen i vinstintresset.

Hälsningar,
Fritz