fredag 27 april 2012

Cycling +

Ny svensk cykeltidning
Nu har nog de flesta sett den "nya" svenska cykeltidningen i handeln, jag var ju en av dem som förhandsbeställde ett ex. Det var väl en förhoppning från förlagets sida att det skulle skrivas lite om tidningen på olika forum och bloggar, och där kommer min första kritik till tidningen. Skall man göra reklam så skall det i princip vara gratis. Istället fick man HELA 20:- i rabatt för att utvärdera tidningen, nåja avsaknaden av blogginlägg och kommentarer på olika forum tyder på att det antingen var få som nappade på erbjudandet, eller så tycker de att det inte var något att skriva om.

Men nu till tidningen, var det något att ha, jämfört med den andra cykeltidningen i Sverige? ABSOLUT enligt min mening, men också beroende på vilka mål man har med hojjen.
Cycling plus inriktar sig, enligt mig, mot vardagscyklisten, och de som satsar på att genomföra motionslopp eller använder cykeln för att hålla sig i form. Många träningtips och tips på teknik etc i det första nummret. Nu till lite kritik till just dessa två sistnämnda områden. Skall man hänvisa till en massa "expertis" vilket de gör vitt och brett så fort det kommer till tips, råd och förslag, så bör man namnge vilka som tillfrågats; är det namn som vi vanliga dödliga kanske känner igen, eller är det veteranen i lokala klubben som tagit en 4:e plats på VSM som tillfrågats som expertis? Inget fel på själva tipsen i sig, men ge oss namn så vi kanske kan se att det finns lite "tyngd" bakom det som skrivs. Annars blir det som i kvällspressen "Enligt säkra källor på bla bla"

Sedan till tipsen på olika övningar, speciellt där de beskriver hur man skall träna olika muskler. Där skrivs det facktermer för den som är van att springa på gym och genomföra ett antal olika övningar på maskiner eller andra redskap, men då tidningen inriktar sig även mot nybörjare så kan man inte använda för dem ett så avancerat språk, även jag som är lite van vid gym ställde mig frågande till några övningar där jag inte förstod vad de menade. Skärpning runt detta! Bild som beskrivning alternativt språk som läsare oavsett nivå skulle förstå vore välkommet.

Det var väl den främsta kritiken mot tidningen, annars är jag bara positiv till den, mest för att den har ett upplägg som jag för två år sedan hade som affärsförslag och tog kontakt med ett gäng förlag och försökte sälja in som idé. Jag hoppas innerligen inte att förlaget som ger ut Cycling plus är ett av de förlag som jag hade kontakt med och som snott min idé. Speciellt det med att besöka en lokal cykelklubb hade jag som ett av förslagen. I detta nummer besöks Lammhults Cyklisterna. Tidningen är helt inriktad (nåja någon teknikgrej kanske slapp igenom) på de "mjukare" delarna av cykel, d.v.s. cyklisten i olika former, kanske inte att den skulle ge en elitcyklist någon större behållning, men för den stora massan motionärer, wannabees och veteraner så kan det absolut fylla ett hålrum bland cykeltidningarna. Speciellt då "kollegan/konkurrenten" i Sverige främst är inriktad mot "hårdvara" d.v.s. cykeldelar och cyklar. Men om detta har jag skrivit om förr.
Till sist: Priset för tidningen är 99:- per nummer (även för prenumeranter) lite dyrt faktiskt, min favorittidning från England kostar endast 75:- (lösnummer, ännu billigare om man prenumererar). Så jag kommer kanske att spontanköpa tidningen, men att köpa varje nummer... hm nä!

Detta var mina åsikter och jag bad för ett par inlägg sedan om kommentarer, och på bloggen blev det inga kommentarer, däremot på min FB sida så kom det in några, fast det var mest "Har jag inte hört talas om, vad är det?"

Ha en bra dag,

Hälsningar
Fritz

5 kommentarer:

Anonym sa...

CyclingPlus är perfekt för motionären om än lite för mycket reklam för min del (i alla fall i engelska versionen när jag läste den för några år sen).

Välkommet dock med en ny tidning så att Kadens får lite konkurrens.

PS. Förvänta dig inte alltid kommentarer för att du ber om det, tyvärr! Bloggläsare fungerar inte så.
Dessutom är det satans svårt att kommentera om man varje gång ska bevisa att man inte är en j-a robot.
OCH låt vem som helst kunna kommentera istället för bara dem med "Konto i Google" samt med OpenID. Det är skitsvårt att få igenom en kommentar på denna blogg. :-)

J Lindh sa...

Ska du kommentera tidningen så kan det väl vara lämpligt att du bläddrat i den. Själv tyckte jag att det var förvånansvärt lite reklam.

Thommy sa...

Jag är tveksam till den. Om priset ska ligga på 100 spänn så måste den vara bättre.

Känns lite konstlad och man försöker använda så tekniska och latinska namn som möjligt.
En tidning ska vara enkel att läsa.

Så för mig. Minus betyg. Gör om gör rätt.

/ Thommy

Fritz sa...

Martin: ja den svenska varianten skiljer sig rätt så mycket från den Engelska upplagen, faktiskt även om målgruppen kanske är densamma. Kolla upp den och kom med ditt omdöme =)

Thommy: Var ungefär min känsla också, det var det jag menade med att de beskriver hur en övning skulle utföras och ingen (inte jag i alla fall och de jag testade på) förstod vad det var de menade.
Sedan kan jag bara hålla med dig om priset. Kanske har en koppling till de två första kommentarerna, lite reklam högre pris för lösnummer, mer reklam billigare tidning. Oavsett så tycker nog jag att rn 60-70:- (ibland kan jag sträcka mig till 85:-) är lagomt för ett månadsmagazin.

Mvh
Fritz

Katja sa...

Jag kan inte annat än att hålla med dig, fick samma känsla av tidningen. Den är väldigt "populärvetenskaplig" och känns nästan som en guide för nybörjarcyklister - med många bra tips, visserligen. Men kan också känna att "experterna" inte riktigt är speciellt kända namn för oss, svenskar. Man märker att första numret är smått "snott" från den engelska utgåvan. Stilen är inte riktigt "svensk". Dessutom bevakar de ju inga större lopp, vilket Kadens gör med bravur (älskade deras Paris-Roubaix- och Giro-nummer). Som du säger, CyclingPlus är mer för motionärer som fokuserar på SIN träning än på cykelsporten i stort. Jag gillade dock tidningens format, snygg layout, färggladhet etc. (dock inte priset). Jag kommer nog tills vidare hålla mig till Kadens men är inte främmande för en ny tidning heller. Det är bra med konkurrens och de kompletterar varandra :)

***

http://cykelkatten.blogspot.se/