onsdag 6 juni 2012

Men ursäkta.. När tänker SCF agera???

Ajabaja.. ligga för nära (rulle) och på allmän väg... Inte i Sverige!
Har tänkt å det här länge och väl, men inte riktigt funnit ro eller tid (ja vi kan skylla på lust också) att skriva det här men nu är det banne mig dags att SCF drar sin tumme ur r*ven och börjar agera!
Visst har jag under åren försvarat SCF men även gett dem ris när jag tyckt det har behövts.

Men nu är det F dags att de börjar göra något! Är de inte man/kvinna nog att göra det själva så får de F (ursäkta alla svordomar men jag är lite grinig) be riksidrottsförbundet om hjälp.

Vad är det jag är så förbannad på?? Ja om vi skall bara dra några snabba punkter hur det börjar se ut för cyklister i Sverige idag så är följande på G. vi tar dem punktvis:

1. Vi är om möjligt hänvisade till cykelbanor (där joggare och de som promenerar inte vill ha oss)
    se dom mot Grass i Lund

2. Hade kontakt med en Länsstyrelse i Sverige då vi har försökt ordna ett motionslopp, får då reda på att de kommer att bli hårdare med att vi måste ha tillstånd för att ha klubbordnade träningar (vi är ute på allmän väg) samt att alla lopp måste få tillstånd från Länsstyrelserna. Visst att jag kan förstå att man måste ha tillstånd för ett lopp, motion alt. tävling.. men för träning i ens klubbs regi likaså??? Nu kanske de kommer att vara lite mera "slapphänta" med detta, men om någon tjänsteman/polis är grinig och stoppar en klunga i klubbkläder och frågar om vi har tillstånd, och svaret blir ju självklart "nej" då kan de anmäla oss....

3. Läste i Aftonbladet där två cyklister hade varit inblandade i en trafikolycka, där bilen varit vållande, men följden av olyckan hade också varit att cyklisterna kört in i varandra, de låg på "rulle", varav polisen anmälde en av cyklisterna för att de inte hade haft nödvändigtvis tillräckligt avstånd till framförvarande fordon... Jiiiizzzz.. det är ju för I H-VETE en tränigsform för cyklister, det förklarades för polisen, men enligt dem så tar inte trafikförordningen någon hänsyn till detta.

Så vad kommer att ske i framtiden? Skall man bara ge sig ut själv, kanske möta en cyklist efter vägen så man får någon att träna med... nej vist javi får ju endast ligga i bredd om det är möjligt... att ligga på rulle är ju inte att tänka på. För om man kör in bakhjulet är man ju vållande och vilken försökring täcker det om man själv är "skuld" till olyckan, man hade ju inte rätt avstånd till framförvarande fordon.
De som bor i städer måste kryssa fram mellan joggare, pensionärer och barn på cykelbanorna.. bra träning där.. teknik kanske.
Klubbarna i alla fall de mindre kan ju lägga ner, då de troligtvis inte har råd att betala tillstånden för träningarna (3000:-) de arrangerade träningarna som alla butiker kör nu för tiden är inte heller att tänka på, eller så lägger de på pengar på cyklarna, kläderna så de får tillbaka tillståndsutgiften.
Vad tycker ni? Är det dags att agera eller skall vi bara gilla läget och ta det som det är? kan vi kräva att "vår" organisation SCF kan börja ställa ansvariga politiker, tjänstemän/kvinnor mot väggen? Cykel är ju en populär motionssport, som de flesta kan hålla på med, allt från funktionsnedsatta till pensionärer upp i hög ålder. Då kanske de bör tänka på oss, eller skall de göra som i England anlägga asfalterade banor på några ställen runt om i landet där vi får köra runt.. runt...

Nåja mina tankar men jag skulle uppskatta om ni kan komma med förslag med vad som bör göras!

Med vänlig hälsningar,
Fritz

2 kommentarer:

Rikard sa...

Håller med dig Fritz. Den cykelboom vi upplever nu bland oss äldre borde generera mängder av ungdomar in i cykelsporten, alltså våra barn, men Cykelförbundet verkar stå helt handfallna. Ungdomsverksamheten inom cyklingen håller på att dö sotdöden. Sedan har vi en myndighet, Trafikverket, som hatar cyklister och det är mycket svårt att få en dialog med dem angående träning och tävling.

Fritz sa...

Hej Rikard,
Ja man tycker att de måste göra något, men uppenbart har de problem med hur organisationen skall sköta lösa det hela.
Jag vet inte om någon på SCF har i Uppdrag att sköta kontakt med Trafikverket respektive transportstyrelsen.

Synd är det i alla fall nu när cykel har en boom utan dess like, eller jo när Fåglumarna och Prim "härjade" hade vi också en boom iofs. =)

Någon annan som har några förslag /tips?

Häslningar,
Fritz