måndag 27 augusti 2012

Vilken väg skall de ta?


(c) http://sweatngears.wordpress.com/2010/11/24/team-lotto-honda-part-2/
Noterade på Lisa Ström´s personliga blogg något som drog till sig lite uppmärksamhet.
Vid första anblicken så visst jättesnygga foton på duktiga cyklister. Men sedan slog det mig, är detta rätt väg för att få uppmärksamhet till tjejcyklingen?
(C) http://sweatngears.wordpress.com/2010/11/24/team-lotto-honda-part-2/
Är pinuppor rätt?
Jag har ju själv en dotter, som tidigare cyklade, nu för tiden är det intressantare med Manga, killar, smink, musik etc som det är för de flesta 14åriga tjejer runt om i landet. Lite trist, fast vi håller på och övertalar (mutar) henne att börja igen. Men vill jag att hon skall mötas av sånt här om hon skulle fortsätta och kanske bli lite duktig?

(c) http://sweatngears.wordpress.com/2010/11/24/team-lotto-honda-part-2/

Jag har full förståelse att tjejcyklingen måste få lite mer uppmärksamhet, fast jag vet som sagt inte om detta är rätt väg att gå. Vi har ju sett postens reklambanners nu inför OS där Emma Johansson var ett av affischnamnen, det tror jag mera på. Personligen, men jag kanske har fel?

Min lösning
Vad cykel behöver, Emma var på god väg att bli det, hade hon lyckats  i OS nu i London hade det varit fixat, fast då vi redan har haft en dubbel världsmästare (Susanne Ljungskog) på cykel den sista tiden som inte lyckades nämnvärt att öka intresset för tjejcykling, och vi hade ju en på 80-talet också, men det har väl de flesta glömt vid det här laget (Marianne Berglund). Hur skall vi då tro att en silvermedalj från 2008 skall ändra på detta? Ja jag vet att jag kanske sticker ut hakan en bit.

Jag tror att tjejerna runt om i landet gör det enda rätta, vi har en grupp på Fejjan som bara tillåter tjejer att vara med, kommer inte ihåg namnet just nu, men det är någon med "Tjejer som cyklar" eller något liknande, sedan hade vi satsningen inför VR, Sub-XX också ett bra initiativ, även om jag till en viss del var lite kritisk mot den- Inte själva satsningen, utan mer den outtalade (halvt officiella) "drömgränsen" som säkert gjorde att ett antal tjejer fick kalla fötter, men jag tror de har tagit lärdom och ryktet (kanske stämmer) säger att inför nästa år så skall de, Sub-XX, delas upp i flera fartgrupper.
I år hade jag önskat att målet skulle ha varit att de skulle i mål i samlad trupp, det hade varit snyggt!

Men alla medel helgar målen.

Ser bra ut utan sex eller?
SCF
Lisa skrev ju ett blogginlägg i somras att SCF saknade en jämställdhetsplan, och banne mig fick hon fart på tanterna/gubbarna på SCF. Nu har de offentligtgjort att de under hösten skall arbeta fram en jämställdhetsplan. SCF har ju gjort självmål där, för att få vara ett förbund under RF:s "paraply" så skall man hade det från början, det står i RF:s stadgar. Fast det har väl inte SCF lagt något större krut på att läsa.
(c) SvD
De bör t.ex. se till att det kvinnliga landslaget får samma förmåner som det manliga landslaget, då jag vet (i alla fall för ett par år sedan) skilde stort mellan hur de bodde, tog sig till tävlingarna etc etc. försvaret då var att "arrangörerna betalar för det manliga landslaget" .. då tycker faktiskt jag att SCF skall se till att några av de där miljonerna de drar in skall täcka upp så att tjejerna får samma standard som det manliga landslaget.

De bör också exponera tjejerna mera, skriva om det svenska Contilaget lite mer, kanske? Använda dem som affischnamn lite här och var. Gör en snygg banner, med några av de svenska landslagstjejerna, så lovar jag att använda den här på Cykelbloggar. Tror även att några till gärna lägger upp den.

Privata iniativ
Andra lösningar är vad andra eldsjälar gör, vi har Helena (biciamore) t.ex. som startat en "tjejklunga" i Lund, där är bara tjejer välkomna och de kör träningar då och då, där slipper tjejer råka ut för tuppar som skall vara snabba och "kränka" tjejerna. Vet även minder projekt som är på G för tjejer även lokalt där jag bor. Min fru har skrivit en artikel om hur killar skall agera för att få med sig sin respektive ut på en runda, kommer i nya numret av Cycling plus (som släpps imorgon 28/8) .. visst att frugan skrev den lite med glimten i ögat, men undertonen är också lite allvarlig, man bör läsa den för att förstå.

Andra förslagHar ni andra åsikter eller förslag på vad som skulle kunna göras, utan att tjejerna behöver anspela på sex för att väcka intresset för sporten? Känns lite 70-80talets formel 1 över det hela just.. enligt mig i alla fall. Nu skall det även poängteras att detta ÄR ABSOLUT INGEN kritik mot tjejerna i Team Lotto Honda. De gör vad som krävs av sponsorer och lagledning, fast det är trist att dessa väljer att exponera tjejerna på det här sättet.

Ha en fortsatt bra dag,

Hälsningar,

Fritz

13 kommentarer:

Snabbare, starkare, snyggare sa...

Klokt skrivet, Fritz! Väldigt trist att exponera kvinnliga idrottare med fokus på deras utseende och inte prestation.

Fritz sa...

Tack Vilma,

Ja jag kan bara hålla med dig, för några år sedan var det en anna sport där sponsorer eller andra som ville att tjejerna skulle ha "sexiga" kläder när de utövade sporten. Nu kommer jag inte ihåg vilken sport det var (handboll, volleyboll?) men jag tycker precis som du att det borde vara prestationerna som skall uppmärksammas och inte utseendet.

Har du något förslag vad man kan göra?

Mvh
Fritz

Maria sa...

Cyklande tjejer heter gruppen på FB.

Anonym sa...

Team Lotto Honda/V.A. är en sorglig, patetiskt historia för cykelsporten, ta bort med dessa Blondinbella fjantar!

Även jag som kille, dvs målgruppen för bilderna, blir bara ledsen att se sådant.

Malin sa...

Väl skrivet!

Jag har funderat lite över frågan på min blogg (viljamedv.wordpress.com) och tror vi behöver börja med att få fler tjejer samtidigt till klubbarnas träningar osv. Ensam nybörjartjej med en hög med erfarna cykelgrabbar blir liksom inte så bra för någon.

Mvh

Mariana sa...

Bra skrivet! Och jag har själv funderat på hur man ska locka tjejer till våran cykel klubb här. Jag är nyinflyttad här på orten och tänkte det skulle vara ett bra sätt att lära känna nya och få nya cyklekompisar. Maken har varit iväg på några träningsturer med dem och när jag hör hur de kör så känner jag nej dessa tuppar som ska bara snabba och liksom visa sig "bäst" det är inget för mig och det är inga tjejer med på passen de har heller.
Det har varit med tjejer men de har dykt upp och så tränar de för Vättern rundan och så försvinner de men kanske skulle de stanna och komma tillbaka om de blev bättre mottagna.

Cyklande tjejer på fb är en toppen grupp och hoppas att fler från mina trakter ska hitta dit men även från övriga landet.

Anonym sa...

Tror inte jag överdriver när jag säger dessa bilder känns sexistist. Kanske vara tjejerna helt med på det - och därmed helt ok - men vad är det för bild om tjejcykling man vill förmedlar?
Kan inte du hittar bilder på Boonen som rakar sig med en annan kille Fritz ;-)
/Liz

Fritz sa...

Tack för de kommentarer ni lämnat. Jag har skrivit ett till inläg med reflektionerna över bl.a. kommentarerna. Hoppas verkligen att det här går att vända.

@Liz: kan bara hålla med! Jag skall försöka hitta en sådan bild :-D men jag tror att det blir svårt .. mest för att tyvärr så behöver han inte ställa upp på sådana just för att han är kille.. =) (frugans påpekande).

FB gruppen verkar vara på rätt väg, hoppas att ni kan ena er och göra saker gemensamt återkommande så att det blir rutin på det.

Mer åsikter?

Mvh
Fritz

Katja sa...

Jag tycker att det är väldigt hämmande för bilden av tjejer som seriösa sportutövare att de exponeras på ett sätt som anspelar på sex. Det brer bara på bilden av tjejer som snygga tillbehör till redan existerande "riktiga cyklister" (läs: män). Väldigt beklagligt att tjejerna överhuvudtaget går med på såna bilder i offentliga sammanhang. Cykel ÄR en sexig sport - mitt intresse för sportcykling började faktiskt som en smått sjuklig böjelse för vältränade män i bibs (sexist, jag? ;)) - men cyklisternas sexighet är bara en trevlig bisida av sporten! Och när man väl sitter där och svettas på biken tillsammans med tio andra svettiga jävlar så är sex det sista man tänker på... Nä men skämt åsido. Sex säljer, så illa är det. Att isolera tjejer från killar genom att köra enbart-tjejer-träningar är enligt mig ingen rätt väg att gå, i alla fall inte på motionsnivån (elitnivå är en annan femma, gubbarna ÄR till naturen smått starkare än brudar). Men det handlar helt enkelt om att alla ska ges samma förutsättningar. Sen får man själv göra det bästa utav det. Bilder som dessa på Lotto-teamet, bilderna i Cyclepassion-kalenderna, ja fan allt sånt är oseröst skräp :( Tjejerna borde exponeras på ett rättvist sätt jämte killarna.

Unknown sa...

Vad har ni för åsikter om helt nakna män på cyklar i annonser då?

En viss världskändis hade en sådan annons och bild (sök: Lance Armstron Naked Bike)

Samma sak där som för halvnakna tjejer.. Nästa värre om jag får säga mitt då tjejernas bilder är väldigt blygsamma jämförelsevis...

Fritz sa...

Oscar: Armstrong, Beckham, Salming + ett gäng till har redan sitt på det torra, varför de väljer att "vika" ut sig får nog någon psykolog svara på, tjejerna i t.ex. Team Lotto Honda har ju inte samma förutsättningar som t.ex. Armstron. De kämpar ju i motvind om vi kan använda sådan auttryck, det ser vi ju nästan varje vecka hur tjejtävlingar, ställs in eller inskränks. + Att de har extremt mycket svårare att få sponsorer, och ja jag vet att Team Lotto Honda tror säkert att de får fler sponsorer genom sådana bilder, men skulle jag vilja se min dotter så? Nä jag skulle vilja se bilder som den jag har signad av Susanne Ljungskog, lite fighting spirit och jävlar anamma! =)

Men jag förstår tjejerna på ett sätt också, de blir ju desperata, Emma Johansson har ju skrivt/berättat lite om hur tjejklungan tas emot, det är inte i närheten av den manliga touren.

Visst att all cykling har vikande publiksiffror , sponsorer flyr fältet.. men handen på hjärtt vilka sponsorer dras först, de kvinnligas sponsorer eller de manligas?

Katia: kan bara hålla med, har någon konstig förkärlek (böjelse)att se min fru i cykelkläder =)

Mvh
Fritz

Anonym sa...

Manliga bilder - av Armstrong t.ex = styrke hårdhet vinnare muskler.
Av halv nakna tjejer - mjuka, kåta?
Som sagt - tycker Lottotjejerna att det är ok - lite dubbelironi - spelar med fördomar osv - helt ok. Men 'påtvingat' av en manager, PR kille, fotograf - nej - not ok - inte för att det är sexigt men för att det objektifiera tjejer som något som ENBART är till för en sak...:-(
Och det är vi inte - inte jag i alla fall och jag vill inte att folk ska tror det av min dotter heller!
/Liz

Elna sa...

SubXX var ett intitativ för att tjejer skulle cykla snabbt tillsammans. Manliga cyklister har kört subgrupper länge och initiativtagarna tyckte att det vore roligt att köra en snabb subgrupp där varenda meter drogs av en kvinna.

Eftersom intresset var enormt för SubXX, även för att cykla lite långsammare med oss gör vi precis som ryktet säger inför 2013. Det blir en snabb klunga som ska cykla fortare än årets 8.40 och det blir ytterligare grupper om nio och tio timmar. Likaså kommer vi att i olika konstallationer cykla både Tjejvättern och Halvvättern fort.