onsdag 12 september 2012

Diskussionen om Malmö Velo Classic

Har noterat ett gäng diskussioner om Malmö Velo Classic där många licenserade cyklister förfaras över att SCF nu tänker sätta in sanktioner mot dem, där de får fram namnet iofs. Böter, avstängning etc kan vänta dem som "torskar".

Är det rätt eller fel? Enligt mig så har alla parter begått fel. Vad menar jag då?
För det första så har det varit allmänt känt att om man har licens så får man INTE köra s.k. svartlopp, det är en gammal regel som SCF har haft, om man påstår att man inte kände till den, så säger jag bara.. försök med det argumentet om du kört för fort t.ex. och säger till polisen "jag visste inte att det bara var 70 km/h här". SCF har ingen skyldighet att upplysa dig om varje regel, det är du som måste läsa dig till reglerna som finns på SCF:s hemsida.

SCF vad har de gjort? Hm ja egentligen inget fel i sak, men om de tänker vara så hård som de har uttalat att de tänker vara, så anser jag att då måste de vara konsekventa och följa varje regel som finns i deras bok, och de har ju representater ute på tävlingarna t.ex. genom sina kommissarier, de kan ju börja med att se till att alla står i klubbtröja på podiet, är det klubbar som är anslutna till SCF så skall de följa regeln med 60 startande gruppvis etc. etc.
Men sedan till något som jag pratade med en kompis igår, och jag har haft samma diskussion med några andra i ett annat ärende (klubbar etc) SCF verkar ha glömt varför de finns till, jag får intrycket att de agerar som att de cyklister som finns i landet finns till för deras skull och inte tvärtom, SCF måste påminna sig om att SCF är vi cyklister, och att de skall främja deras sak och verka för att deras sport etc främjas genom bästa medel. Flummigt? ja kanske men tänk till och fundera, fungerar ungefär som en bostadsrättsförening, som skall verka för medlemmarnas intressen (ekonomiska i sådant fall) gör SCF det enligt dig? Vad får du tillbaka av SCF? Känner du stöd från SCF? ...uhm!

Malmö Velo Classic, vad kan de ha gjort för fel? Hm ja först att de inte har sanktionerat loppet hos SCF, det var lite dumt, då hade vi sluppit den här diskussionen, ett tips till dem nästa år, skapa en korpsektion på företaget, friskvård och andra fördelar finns. De betalar in Korpens avgift på någon 1000lapp och sedan kör loppet under korpens namn, då kan inte SCF göra ett dugg då korpen är anslutna till RF, och korpen har egen cykelsektion, du slipper en massa dravel som startgrupper, tidtagning, etc etc sådana regler som SCF har. Bra tips.. ja kanske, det får de ta ställning till.

Finns ju annat sätt och det är att starta en klubb och sedan följa SCF regelverk, men då skall 25:- per delatagare in till SCF, man får ju mycket tillbaka för de där 25:-.. visst får man? Dock så finns det en sådan "klubb" i Gävle, de (en kille) körde svartlopp, blev poängterad om detta bl.a. av mig. Startade en klubb och påstår sedan att "vinsten" går till välgörande ändamål, på en direkt fråga till vilka ändamål kunde han inte svara på det. Luktar skunk enligt mig, men visst välgörande ändamål kan ju vara skicka in pengar i hans ficka, allt är en definitionsfråga, har upplyst SCF om denna "klubb", har det hänt något? Nope! Inte vad jag vet.

Dock finns det en annan sak jag reagerade på när Malmö Velo Classic skickade ut pressreleaser till mig, de ville väl ha lite gratisreklam, inga problem med det, dock att de skrev "Sveriges tredje största cykellopp" gjorde att jag reagerade, 800deltagare, många cyklsiter absolut, dock har jag för mig att Roslagsvåren som Fredrikshofs IF CK är större och det borde finnas fler lopp som drar mer än 800 deltagare eller har de rätt?

Lite att fundera på, kommentera gärna

Hälsningar,
Fritz

4 kommentarer:

cykellars sa...

Kan bara instämma i dina inlägg, såväl här som på happy. Jag skrev själv en lång kommentar här som försvann, innan jag läst dina synpunkter på happy.

Det är ett mirakel att Vättern inte drabbas av fler olyckor, tusentals motionärer som "tävlar" på trafkerade vägar.... Nästan varenda litet motionslopp körs nuförtiden med tidtagning, utan den säkerhetsapparat som krävs på "riktiga" tävlingar, helt galet! I.o.f.s. har SCF krånglat till det med licenser för tävlingsfunktionärer och det gör ju inte direkt arrangerandet av sanktionerade tävlingar lättare. Det är svårt nog att få tag i funktionärer utan dessa krav på "utbildning"!

Fritz sa...

Kan bara hålla med dig, finns ju hur många exempel som helst med lopp som har tidtagning utan att vara tävling.

Lite synd att SCF enbart agerar för att "mjölka" oss cyklister/motionärer på ännu mera pengar.

Därav att jag har i år kört klubblös, då slipper man allt sådant som de håller på med, och om utvecklingen fortsätter så tror jag det blir ännu flera, då kör man hellre i grupper som t.ex. Avesta Kadens (www.avestakadens.se) som är bara ett sätt att hålla ihop ett gäng entusiaster utan att kalla sig klubb.

Mvh
Fritz
Fritz

Anonym sa...

Kapar tråden och tipsar om ett radioklipp som sändes idag där det pratas om cyklande tjejer:-)

http://sverigesradio.se/sida/sandningsarkiv.aspx?programid=58

Malin sa...

En bättre länk: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=789&grupp=15747&artikel=5269027