tisdag 18 september 2012

Något har hänt!

Det händer grejer
Noterar efter att jag köpte senaste numret av Cycling Sport Magazine att, tusan vad det helt plötsligt stod om proffstjejer helt plötsligt. Har de tagit till sig av vindrarna som sveper över Europa, där fler och fler ropar och skanderar att tjejcyklingen måste också få plats i media.
Det sista numret av Cycling Plus tog upp rätt så mycket om tjejcykling, även om frugan fått ta emot lite kritik för artikeln om att cykla i par, och återigen så måste jag ju bara säga att den är riktade till killar som har en respektive som inte förstått tjusningen med cykling. Inte de som redan anammat cyklingen. Vissa missar den, att vissa sedan väljer at göra den till en genusfråga som att man skall skriva hen etc. får stå för dem. Min uppfattning är att det är skillnad på oss killar och tjejer, oavsettt vad likhetsfeministerna för fram, det är MIN åsikt och de som står för likhetsfeminismen får ha den. Där får vi nog helt enkelt erkänna att vi är överens om att inte vara överens. =)
Däremot så skall "typiskt" kvinnliga egenskaper värderas lika högt som "typiskt" manliga egenskaper, vad dessa är vill jag inte ge mig in på. Det får ni alla skapa en egen uppfattning om.

Oavsett är det glädjande, då det tidigare i princip inte stod någonting om tjejcykling i tidningar som var om proffscykling eller cykling över huvud taget. Det måste ni hålla med om i alla fall? Som gammal säljare så finns det en klyscha "All reklam är bra även den dåliga" och det kommer ju bli att om tidningar fortsätter att skriva om detta så kommer det att bli självklart och de kommer säkert se att upplagan ökar och efter marknadsundersökningar så kommer de se att ökningen sker främst bland tjejer. Vilket de behöver få kunskap om.

Skoj!

Ha en bra dag,

Hälsningar,
Fritz

5 kommentarer:

Cyklissa! sa...

Hade dom kläderna på sig ordentligt också? ;-)

Fritz sa...

jajamensan =)

/Fritz

Katja sa...

Hm.

Hoppas verkligen ni inte tror att kritiken har nånting med likställning / avfeminisering / "hen" / aggrofeminism att göra (även om att inställningen till att det är "feminint" att gilla rosa / ha negativ kroppsuppfattning / vara skraja för nya saker etc. är SÅ fel, se bara hannar och honor i naturen... ;)). Det handlar helt enkelt om att brudarna lessnat på att ses som bihang till duktiga män. Och det är extrakänsligt i en sport där kvinnorna inte ens får köra samma cykellopp som männen och får kasta kläderna för att tjäna sponscash till sina cykelteam.

För övrigt så skriver din fru kvickt och roligt, och jag ser fram emot fler artiklar av henne :)

/en som gillar sin feta rumpa och ser förjävlig ut i rosa sportkläder ;)

Anna Lindén sa...

Hej!
Jag upplevde att artikeln förlöjligade kvinnor, och män. Den innehöll en rad sterotyper och gav uttryck för en rätt unken syn på både kvinnor och män. Något som både kvinnliga och manligs läsare uppenbarligen reagerade på. Det framgicknliksom inte vem som skulle tycka det var roligt. Hoppas redaktören tar åt sig av kritiken för ämnet är viktigt.

Jag tror att ett bra sätt att hantera ämnet hade varit att publicera några historier från tjejer och killar om hur de fick med sig sin partner på cykling. Det hade varit intressant!

Jag uppskattade artikeln om tjejgeometri för att många cyklar är anpassade för herrkroppar och försäljare fattar inte riktigt att de ska ta in modeller av cyklar som passar både tjejer och killar. Sen reagerade jag på bilden på en kvinna i gult linne för hon såg inklippt ut, helt sminkad och utan en lerfläck i ansiktet trots att hon skulle åka mtb. Hon såg inte ut som en cyklist, vilket var synd eftersom hon utgjorde en del av den lilla, lilla andel illustrationer i tidningen som innehöll en kvinna. Bilden är som en hudkrämsreklam och oerhört töntig. Liksom artikeln, enligt mig och tydligen många med mig.

Seriöst, tänk dig att de hade satt dit en lika välputsad kille på fotot, i samma pose, med samma attribut. Hade du tyckt att det såg ut som en cyklist?

Bra med artikeln om Emma Johansson! En av våra os-cyklister.

Hälsningar Anna Lindén

Fritz sa...

@Anna: Ledsen att du inte förstod (med andra) innebörden av artikeln, andra har uppskattat den och kännt igen sig.
Nog om denna, angående bilden på tjejen med gult linné, där förstår jag faktiskt inte kritiken, för kolla in vilken tidning som helst så används modeller till olika saker, och man ser ju bara hennes axlar och ansikte (med hjälm på huvudet). För om man retar upp sig på EN bild i en tidning, så skall man itne köpa tidningar för där används bilder ideligen som är "arrangerade" för olika ändamål. Cycling + är vad jag vet en ny tidning och har inte hunnit bygga upp en "bildbank" så de måste köpa bilder från olika agenter.

För övrigt i mina skriverier ang. tjejcykling så gör jag extrem skillnad mellan tjejer och killar, de som vill att jag skall börja skriva "könslöst" och använda "hen" i det jag skriver har helt missat mina poäng. För i min bok är det JÄTTEskillnader mellan killar och tjejer, och så skall det förbli enligt mig. Dock som jag tidigare har skrivit så skall det "typiskt" kvinnliga värderas lika mycket som det "typiskt" manliga. Så jag är ledsen, de som tror att jag är en "likhetsfemenist" har kommit till helt fel man.

Jag kommer aldig använda "hen" om det inte handlar om just ett inlägg i den debatten. Det är något som skapats av HBT rörelsen och precis som DN vill jag inte ta ställning på en cykelsida om detta, då hänvisar jag hellre folk till olika media som rör sådant, expressen, aftonbladet, qx.se etc. jag struntar faktiskt vad folk gör i sovrummet (eller var de nu gör det) här skall det handla om att till större del ha en cykel mellan benen eller om sporten/livvstilen cykel.

Mvh
Fritz