fredag 2 november 2012

En sund själ i en sund kropp

                                                                      
"En sund själ i en sund kropp" är inte det själva grundtanken till allt idrottande ? Nu ska man tillägga att elitidrott inte är friskvård men ändå så är väl det väl samma grundtanke där oxå i alla fall. Visst är det lite så att om man håller kroppen sund med träning, friskvård mm, så håller man även själen sund. Eller om man vänder på det, att om man håller själen sund så håller man också kroppen friskt och stark och lever längre? Och var vill jag komma med detta då ? Jo detta blir mitt inlägg i debatten kring doping.

Idrottsrörelsen har beslutat sig för att följa vissa regler. Alla dessa regler kan självfallet diskuteras, men absolut inte dess efterlevnad. Om vi ser till cykelsporten så är det bestämt att en cykel som används i tävlingssammanhang skall ha en viss vikt, trots att detta inte har någon logisk bakgrund (vad jag vet i alla fall). Det skulle säkert ligga i tillverkanas intresse att tillverka lättare och lättare cyklar med förmodligtvis dyrare material för att få oss motionärer att lägga ner mer pengar på vår idrott. Det skulle säkert kunna bli en trevlig och spännande idrott också med lättare eller tyngre cyklar men cykelsporten skulle med all säkerhet inte se ut som den gör idag. När någon av utövarna inte längre anser att reglerna står i samklang med hur man vill utöva idrotten så är det inte upp till honom eller henne att ändra dessa regler på egen hand.

Det är meningslöst att spekulera i om idrottens regler är moraliskt rätta eller inte. Däremot finns det en moralisk grundtanke inom idrotten om att man aldrig får försöka vinna genom att fuska, det vill säga genom att bryta mot reglerna. Om det då står i reglerna att doping är förbjudet är det precis lika mycket fusk att dopa sig som det är att använda sig av en lättare cykel eller cykel med elmotor.

Därför är det viktigt för oss att vara med och påverka genom att visa vad vi tycker om dessa idrottare som fuskar. Om vi säger nej till att köpa produkter från företag som sponsar dopade idrottare så kommer dessa företag att vara mer angelägna av att sponsra idrottare med moral. För sponsorerna gäller det att förknippas med positiva faktorer som hälsa, goda prestationer och prestigefyllda segrar och inte bli förknippande med fusk.

Vi som gillar att träna vet att vi mår bra av det. Hälsan och välbefinnandet är det som lockar oss. En sund själ inte kan utvecklas om den vänjs vid att vägen till framgång går via fusk och att det läkemedelsmissbruk som doping innebär inte kan leda till en sund kropp. Så med andra ord måste doping vara så långt från grund idén med idrott det bara går.

Detta är lite hur jag ser på doping eller ja, all form av fusk inom idrotten men det är min högst personliga åsikt. Kanske har du en annan?

Vi ses på cyklarna ( utan dopping så klart)
Claes

Inga kommentarer: