lördag 10 november 2012

Att “investera” i sig själv

                                                                   
Med den tråden i tanken som finns i forumet på cykla.se om vad varje mil eller timme kostat på cykeln i år för cyklister tänkte jag spåna lite kring det. Visst det går inte att sticka under stolen med att vår idrott är en materialsport och kan vara/är dyr att hålla på med. Det här med träning och då framför allt cykling är något som jag tycker är roligt och det ger mig så mycket tillbaka i mitt vardagsliv. Och naturligt så låter jag sådant som jag tycker är roligt ta stor plats i mitt liv och lägger gärna ner både tid och mina surt förvarvade slantar i det.

När mitt intresse kommer på tal bland folk och dom får reda på vad min cykel kostar så tar dom sig gärna den friheten att berätta hur otroligt dum jag är som kan lägga ner så mycket pengar på att cykla. Och hur osocial jag är som inte vill följa med dom på After work istället för att ge mig ut och cykla en skön sommar kväll. Att vara annorlunda, att träna sig till sin personliga topp, skrämmer andra människor. I dagens samhälle är det farligt att träna mycket och äta nyttig mat. Det är en norm och ett bevis på sundhet att unna sig skräpmat, att unna sig en dag framför tv:n, att unna sig trivselkilon. Det är nyttigt och ett sundhetstecken att lata sig på lediga dagar och äta nattmacka fast man redan är mätt.

Nej, jag köper inte deras resonomang utan jag ser det på ett helt annat sätt. Vi tar den gamla klyschan "Jag investerar i mig själv" och ser på vårt intresse ur den synvinkeln. Det som är en “investering” för en person är för en annan kanske slöseri. Ett stort skäl till att jag lyckats hålla i gång min cykling och träning är att jag väljer se det som en investering i mig själv istället för att se det som en kostnad och något som är jobbigt och ansträngande. Saker som kostar pengar men jag vet är bra för mig såsom cyklar, cykelkläder och gymkort väljer jag att se som en investering istället för utgift. De allra flesta av oss har inte så mycket pengar att vi kan spendera dem hur som helst och på vad som helst. Vi måste tänka till, planera och kanske värdera vad vi ska köpa. Då är det väl helt naturligt att jag vill utnyttja min cykel så mycket det bara går.

När det gäller att investera i vårt eget välmående, så behöver det inte alls bara handla om pengar och ekonomi. Det handlar lika väl om tid - eller kanske snarare bristen på tid att satsa. Även där så är det en fråga om prioritering  för det finns ju inte obegränsat med tid i vårt moderna samhälle.

Och ärligt talat, den investering man gör i sig själv måste vara den mest välinvesterade man kan göra.. . . Detta gäller allt i livet, tänk efter – Den som inte avsätter tid för att vara frisk, får så småningom avsätta tid för att vara sjuk. Att ta hand om sig själv och sin egen kropp förutsätter en viktig sak – att du gillar dig själv. Vi tar hand om och sköter om det vi gillar. Även om min kropp inte är den mest välskapta så är det den kropp jag har fått. Det går inte att göra så mycket åt. Det enda man kan göra är att ta hand om den på bästa sätt. Och den viktigaste personen i mitt liv – det är ju jag själv. Det är många gånger lätt att glöma bort sig själv i alla vardags stress. Men frågan är om det finns någon bättre investering än den du gör i dig själv? Så våga investera i dig själv

En investering i egen god hälsa för att må bra, hämta inspiration, förnyad kraft och energi samt njuta av en stunds skön avkoppling kan aldrig vara fel. Så för mig är valet mellan AW eller cykla inte svårt....:)
                                                                
Vi ses på cyklarna (alltid)
Claes

4 kommentarer:

O sa...

Mycket bra skrivet!
Håller helt och hållet med dig.

// Oskar

Helena sa...

Riktigt bra skrivet! Håller med dig. Känner igen mig, jag brukar inte direkt säga vad mina cyklar har kostat/kostar för det slutar i vilda diskussioner på jobbet. Underligt nog höjs det inte på ögonbrynen när utekvällar kommer på tal eller andra "nöjen".
Mitt nöje är mitt träningsintresse.

Mazze sa...

Helt sant!
Det blir alltid vilda dikussioner när man börjar prata om hur mycket ens cyklar kostar, men jag brukar kontra med att ta upp deras motorcyklar, snöskotrar å båtar... Då blire tyst minsann ;-)
Alla har vi våra särintressen, men nog är vårt bland det bästa man kan köpa för pengar va?
;-)
/Mats

Snabbare, starkare, snyggare sa...

Bra skrivet! :)