fredag 4 januari 2013

Cykeltrenden

Man får höra alla möjliga sorters namn på vår sport, som tex cykelsport, cykelkultur, cykelnörderi, cykelstil mm. Har faktiskt även fått frågan om jag har någon sorts en kris i mitt liv typ åldersnoja eller skilsmässa i och med som att jag som dom säger "jämt flänger runt på din cykel" Ähhhh nej, jag bara tycker det är skönt att träna

Men vad är det då för anledning till varför cykling växer. Kan det vara så att cykling är en av de idrotter med mest kultur? Cykling är liksom inte bara cykeln – det är en livsstil. Att cykeln har blivit allt vanligare som motionsredskap har även fått till följd att nya motionslopp så sakta börjat växa fram. Exempelvis körs sedan ett par år tillbaka inte bara Vasaloppet på skidor utan även på cykel, en tävling som gått från hundratals till flera tusentals deltagare. Förklaringen till det ökade intresset för cykling har mycket med den allmänna träningstrenden att hålla sig i form att göra, skulle jag vilja säga. Cykeln är ju oxå skonsammare för kroppen än till exempel löpning. För många är det dessutom ett praktiskt sätt att få in träningen i vardagen genom att cykla till och från jobbet med en liten omväg hem kanske.

Klassikern bland cykellopp är ju annars Vätternrundan. Och trots att det är en rejäl kraftmätning som för många innebär omkring 14 timmar på cykeln är det ett större intresse än någonsin.
I år var det helt extremt. Startlistan blev fulltecknad på bara 2,5 timme !!!!! För något år sedan tog det 2–3 månader och året innan dess 3–4 månader.

Det som är lite kul är att dom senaste åren har deltagarna tagit utmaningen till sig och förbereder sig allt bättre. Man tar hjälp av PT's och diverse träningsprogram, allt för att kunna prestera sitt bästa. Även skaffar man sig bättre utrustning. Allt detta märks genom att motionärerna generellt kommer i mål snabbare år för år.

Det är helt enkelt ballt att genomföra Vätterrundan. Och inte bara av den uppenbara anledningen att man visar sig stark och duglig för sina vänner. Utan för att det helt enkelt är rätt att tänka på sin hälsa idag.Att vara hälsosam är en fluga i samma klass som mustaschen och tatueringen.
 
Ingen har väl ändå undgått att den allra mest växande folkrörelsen idag är motionssporter.Nu är det inte längre trendigt att bara låtsas cykla och träna konditionsidrotter. Nu är det trendigt att verkligen göra det oxå

Claes

3 kommentarer:

Katja sa...

Vilken bra artikel! :) Mer sånt.

Anonym sa...

Tack så mycket Katja
//Claes

Anonym sa...

Finns inget bättre en att ge sig ut på racern en ljummen sommarkväll!:)) Bra artikel. MvH Nichlas