tisdag 26 februari 2013

Förklara heligt krig?


Rubriken kom jag på när jag skickade en kommentar till Biciamore inlägg om olika återhämtningsprodukter. Jag skrev då att jag funderat varför vissa reagerar så extremt när de skall försvara en viss diet.
Vad jag tänker närmst på då är LCHF, för ger man sig på den dieten så blir man överröst av en massa påhopp, allt från idiotförklarad etc. Läser man på en av de främsta LCHF förespråkarna (Colting) så har han dragit på sig ringbrynjan och gett sig på varenda en som inte har inlemmat sig under hans flagga. Tänkte faktiskt skriva en fråga på hans blogg där min fråga var vilken utbildning han har för att kunna ge sådana "expertråd" som han ändå gör på sin blogg/sida etc.
Nu skall man ju även betänka att det där med dieter är hans leverbröd, och skulle det visa sig att han har haft fel så innebär det ju att han förlorar sitt levebröd och det vill väl ingen, därav hans ibland hetska kommentarer både från honom själv och hans lärljungar.

Jag är ingen förespråkare för LCHF, men jag är av den gamla skolan där det inte kan vara bra att peta i sig fett i de mängder de gör, dock har jag polare som kört det och kör det just nu och jag är inte emot detta, dock brukar jag säga åt dem att "var försiktig". För alla extrema varianter kan gå över styr och det kan innebära skador eller annat elände. En polare började faktiskt med LCHF och han tyckte det var grymt bra -"Man äter ost och skinka till frukost inget annat" plus en massa annat protein (fett)rikt.. Nu var han halvstor när han började med detta och det elände är att det slutade 3 månader senare med en massiv hjärtattack (strax över 40 år) och nu besöker jag polaren på kyrkogården. Om det har ett samband med hans diet låter jag vara osagt, men det kom lite väl plötsligt, för vad jag fick lära mig när jag var ung på 70-80 talet så var kombinationen fett och annat skit inte direkt bra för ens blod och kärl. Nu är inte jag utbildad läkare eller forskare utan jag går bara på egen erfarenhet och åsikter.

Alla gör som de själva vill.

Dock tror jag att detta inlägg väcker ett visst ont blod hos ett gäng, men jag är ju van att sticka ut hakan så ni får ta det som det är.

Mitt diettips är annars av det mer extrema hållet, jag syr snart banne ihop käften och intar hädanefter all föda flytande =) Fast då blir frugan glad för då blir jag tyst!

Ha en bra dag,
Fritz

4 kommentarer:

Helena sa...

Hihi Fritz, akta dig nu ;-) Du får läsa del II av min blogg nu. Kontentan får bli, precis som du säger, alla gör som de själva vill. Håller med dig till 200% i det där med LCHF-har provat och blev så jäkla dålig i min galla. Så mycket fett-*ryser*.
Vi tar en bulle på det!

BiciAmore-Helena

Anonym sa...

Dina tankar om LCHF påminner mycket om mina egna. Det blir alltid ett problem när det uppstår sektliknande beteenden.

Jag tror säkert att det finns delar i det tänket som är bra, att tex dra ner på raffinerade kolhydrater i form av vit bröd, pasta osv och äta bra äkta smör istället för margarin, det ligger säkerligen i något i det de säger om insulinpåslaget osv.

MEN vi vet inte vad som händer med tjocktarmen på lång sikt, vi vet inte vad som händer med åderförkalkning eller åderförfettning om ett gäng år.

Jag känner flera som säger sig köra LCHF men det händer inte mycket på vågen där inte plus att det skall överdrivas med grädde i kaffet och fyra skivor fet ost på mackan(?) osv.

Nej, lagom är nog bäst.

Jag har lite grann erfarenhet själv då jag gått ner över 25 kg sedan i somras genom kostomläggning och cykelträning. Äter fortfarande glatt pasta och andra kolhydrater men med måtta och ändrat fördelning kolhydrater/fett/protein.

Fritz sa...

Helena: Jo jag läste den också bra som vanligt. =)

Anonym: Visst är det så, jag vet hur de argumenterar och vist verkar det fungera, dock skulle jag inte våga utmana ödet då vi har haft hjärtproblem i släkten.. snacka om att byta ut epo mot fett :-D

Men jag tror vi är rörande överens om att lagom är bäst.. kroppen behöver alla möjliga saker för att fungera optimalt... eller? :-D

/Fritz

Anonym sa...

Precis som vi är olika på utsidan är vi olika på insidan och behöver därför olika livsmedel.

Själv tror jag på att det våra kroppar är uppbyggda av, behöver de också. Protein till våra muskler, fett till våra nervceller, glucos till vår hjärna och kolhydrater som vårt bänsle.
Men det är vad jag tror. Sen beror det på hur hårt man pressar sin kropp.Ju fortare och hårdare du kör den, ju mer gör du av med och ju behöver också tillföras kroppen.