onsdag 15 maj 2013

Känslorna svallar över VR:s prishöjning


Efter att ha läst de flesta kommentarer som skrivits både här (www.cykelbloggar.se) cykla.se, happymtb.org, cykelklubben.se, funbeat.se och Facebook, så kan jag med gott samvete säga att det majoriteten av alla kommentarer är negativa, det finns de som är positivia till det hela också. Kanske inte till själva prishöjningen men att systemet blir "rättvist".

Vad är det folk retar sig på? Ja självklart att går från 1250:- (2013) till 1750:- (2014) en rätt så stor skillnad, eller hur? Men vad har de flesta sagt att de skall göra? De flesta har sagt att de kör VR för sista gången i år. Några har sagt att de aldrig kört VR (jag är en av dem) och har nu blivit övertygande om att aldrig göra det. Några har skrivit att VR kommer få ett brev från en konstellation av klubbar där de kommer unisont protestera mot denna höjning.
En bra kommentar från en var att hur VR kan göra så här då, de väl fungerande (i de flesta fall) grupperna nu istället måste "finna varandra efter vägen" för att skapa gruppen, med oreda och säkerheten sätts lite ur spel. En har beskrivit, även jag i en av kommentarerna här, visar hur dyrt det är med VR, resa, logi, mat etc. och vips har det blivit ytterligare 400:- dyrare. Siffror jag skrivit och även andra presenterat är 4000:- och uppåt för en person. En skrev att detta är i ett led när vi lever i en kapitalistisk värld så är detta bara är ett led hur det är. Den vanligaste kommentarer är ändå att VR är giriga och vill suga ur oss cyklister ännu mera pengar.

TILLÄGG Glömde skriva vad ett gäng uppmanat andra att göra. och det är att köra VR svart, d.v.s. utan nummerlapp, dock har de inte uppmanat folk att använda VR:s depåer etc utan endast köra bansträckningen ändå. Då det är allmän väg kan inte VR stoppa detta, även om det kommer gnisslas i deras organisation över ett sådan tilltag. För att sätta mer effekt på ett sådant tilltag så tycker jag ändå att ni som ev. gör detta markerar ert missnöja och köper /tillverkar nummerlappar med en piratdödskalle på, detta för att visa att ni är där "på sidan om" och markerar att ni inte accepterat VR:s behandling av oss cyklister.

Mina reflektioner över kommentarer och vad som har hänt. Jag kan bara hålla med alla i deras sätt att tänka och även upprördheten. Dock betonar jag att detta drabbar inte mig personligen då jag inte kör VR. Kanske skall "joina" Pärs rörelse VVV (Våga Vägra Vättern) :-D
Men jag tror ändå att detta kan skada VR och deras sponsorer, för visst att de som kör för cykelklubbar inte är alla som kör VR, men de är ändå minst 50-60% och om man som leverantör retar upp en så stor grupp av kunder så kan det skada ens anseende och produkt (rundan).
För även om alla klubbar kommer överens om att - Nä vi struntar i föranmälan och vi rek. inte någon att köra VR så kommer det ändå finnas de som struntar i klubbens policy/uppmaning och ändå kör VR. Men om 75% av klubbarnas medlemmar följer klubbens uppmaning så tror jag verkligen att ni lyckas.
Ang. det brev som skrivs just nu, försök involvera så många klubbar som möjligt, skicka mail till  klubbarna och uppmana dem att göra gemensam sak. För att sätta ytterligare press på VR, tala om för dem att under tiden där VR vägrar återgå till normalt pris (de kan behålla 50% regeln) så kommer de uppmana alla att undvika att köpa produkter som sponsrar VR, men då är det även viktigt att NI talar om det för just den leverantören: Ni kan ju fråga, "Sponsrar ni VR? säger då leverantören "ja" så kan Ni svara, - då är jag ledsen, ni har en grym produkt, men jag kan inte stötta någon som stöttar VR. Då lovar jag att det kommer att ta skruv. Snabbt!

Annars som många också har skrivit - Det finns andra fina motionslopp att testa, har sett att många efterfrågar att Mälaren Runt skall väckas till liv ordentligt (finns idag med är ett Ranndeneurlopp) med depåer och startgrupper. Absolut tyker jag är en GRYM idé, det är ju ändå Sveriges längst motionslopp som går under EN dag, Vänern runt är längre men går under 3 dagar (se Örebro Cyklisterna). Det finns andra lopp som Siljan Runt, Storsjön Runt, Glasrikeresan, Roslagsvåren/hösten, Skandisloppet m.fl.

Ni måste få in i nya medlemmars medvetande att för at kalla sig cyklsit så behöver man inte klara av VR, det är inte det ultimata mandomsprovet för cyklister, då finns det annat som är tuffare, några av dem nämnde jag ovan. Men man kan åka för en billig peng till Italien, Frankrike, Belgien och genomföra något av alla de Gran Fondo/Sportivo som genomförs kostar runt 30euro för att delta, så om man letar billigt flyg/hotell etc så kan en sådan resa faktiskt i många fall bli billigare än att genomföra VR, och vilket minne man får!

Ee reflektions över VR:s agerande, som jag utelämnade i förra inlägget, tyckte det inte var viktigt då, men VD:n sa till mig att systemet med förbokningar har VR haft i en massa år, och tidigare har det fungerat. Men då intresset från grupperingar (klubbar, företag, kompisgäng) växt och mer eller mindre tagit över bokningarna så var de tvugna att ändra på systemet. Visst inga problem med det enligt mig, dock att ta ut den där avgiften extra är fel väg att gå. De borde ha infört regeln och stannat vid denna. Speciellt då det varit en "tradition" med förbokningar.

Synpunkter på detta? Kommentera gärna.

Hälsningar,
Fritz
 

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jovisst kan man ha synpunkter på "Vätternrundans" agerande men egentligen är det väl en ickefråga. Tycker man att det är hutlöst dyrt med tanke på vad man får för pengarna i form av upplevelse så åker man väl inte? Själv slutade jag åka när subgrupperna började bli vanliga. Förstår ärligt talat inte vitsen med att betala så mycket för att åka på fullt trafikerade vägar med de vanliga cykelkompisarna utan att utnyttja något av (det lilla) som arrangörerna tillhandahåller.

Mälaren Runt kan jag verkligen rekommendera redan som det är och dessutom kan man åka detta själv och erövra "Rudolph Lewis Award" om man inte räds lite vind på nosen i 33 mil :-)

/Janne

Anonym sa...

Jag tror att vätternrundan spelar rysk roulette med sitt varumärke. Vad är det som får tusentals människor att köa i timmar i starten till det riktiga Vasaloppet när dom hade kunnat åka öppet spår veckan innan? Vilken är den egentliga drivkraften hos dom som cyklar Vättern eller är med i liknande övningar? Att som utövare på vilken nivå som helst få mäta sig med dom bästa på området tror jag är en väldigt viktig del. Nästa år kommer det nog inte märkas. Vätternrundan kommer att vara fulltecknad som vanligt. Skillnaden är bara att dom som kör inte längre kommer känna att tävlingen har samma legitimitet när så få duktiga cyklister är med. 2015 är det väsentligt svalare.

Min förutspående är denna: 2014, 2015 kommer att kosta 1750 spänn. Sen så kommer nuvarande vd för tävlingen att bytas ut. Den nya VDN kommer sen att stå för nytänkande och sänka avgiften till där den är idag. Alternativet tror jag är att dom framhärdar med den höga avgiften tills evenemanget självförtroende till förmån för någon annan tävling.

För mig som cyklist så spelar det ingen roll om jag satsar på vätternrundan, Vänern runt, Mälaren runt, la marmoren eller smackrundan i Märsta. Det enda som betyder något är att jag har ett mål öht.

/Erik

Anonym sa...

Autotext ändrade "självdör" till "självförtroende"....

/Erik

Anonym sa...

...och la marmotte till något annat

/E