söndag 16 juni 2013

Lite lustigt

Facebook grupp
Som ni vet är jag med i en grupp som ett par lastbilschaffisar skapat, gruppen heter "Cyklist? Dags att kräva körkort för cyklister", jag har ju länkat och berättat om den för en tid sedan. I början var det extremt otrevliga bilder, ja ni såg ju ev. de som jag la ut under inlägget "sjukt", efter det så togs de bort, och de sa att de ville ha en "dialog" absolut kul, tänkte jag.

Ömsesidigt erkännande
Dock efter ett tag så gick det mest ut på att kasta skit på cyklister i alla dess former, mest för alla "fel" de gjorde. När man sedan påpekade detta, speciellt när jag bl.a. skrev, "att visst gör man fel i trafiken, både bakom ratten och i sadeln, men hur många kan med handen på hjärtat säga att de inte gör fel?" Då kunde ju de erkänna att de gjorde några fel, men OM man sedan påpekade fel man ser lastbilscaffisar, bilister gör, då fick/får man till svar "Nu skall vi inte leta fel hos varandra utan hitta en lösning".

Situationer
Jag skrev på halvt skämt, halvt allvar bl.a. efter att en påpekat att radion precis talat om att det fanns en cyklist på E4:an och denna låg i vänsterfält, OJ herre gud, har lastbilschaffisarna upptäckt att E4:an är lång och den går igenom städer, och på andra ställen så är det som en vanlig landsväg, E4:an är inte per automatik Motorväg. Men nu skall jag inte sladda ut i kommentarerna, i alla fall så skrev jag något om "ja lika hemskt som när pressar mig förbi en lastbil på E4:an i 110km/h" oj då kom det en massa kommentarer om "de har en begränsning på 89km/h" "har du kalibrerat din hastighetsmätare?" (behöver inte då jag kör med GPS:s hastighetsmätare) etc.
De la senast igår ut en bild på två cyklister där de skrev "De gav mig fingret efteråt" (se bild) ingen förklaring varför de gav fingret, tutade personen när han var två tre meter bakom, gled förbi dem med en marginal på 2-3 dm ? Vid sådana tillfällen ger jag också chauffören, bil som lastbil, mitt finger, knuten näve etc. Kan de inte lära sig att tuta till snabbt och kort när de kanske är en 20-30 bakom, istället för att ge en lång tut när de som sagt är 2-3 meter bakom, vem som helst blir nödig efter en sådan sak + att de skapar med detta en farlig situation, man blir rädd, om man inte är beredd och vinglar till, är då bilen, lastbilen nära är risken att krocka övehängande. Att då få ett finger skulle jag se som en tämligen normal reaktion.

Fel man ser lastbilar gör dagligen i städer och på landsvägar
Kör över 80km/h, senast igår på E4:an (hastighetsbegrängsingen är 120km/h) två lasbilar, ligger i 110km/h varav den ena lastbilen kör om den andra, den som körde om kom från Green Cargo. Lastbilarna var sorten med släp = 24 meter. SMS:ar, fotar, kollar på film, har fötterna uppe på instrumentbrädan, blockerar trafiken i onödan trots att det finns lastzoner, lastzonerna är inte för syns skull, och bara för att de är "lata" och skyller på "prova dra en pall på kullersten".. ursäkta hur mycket kullersten finns det i städerna nu för tiden? Jag skulle kunna skriva en roman om alla fel de gör, precis som de skulle kunna göra om oss cyklister eller?

Ledsnar
I alla fall så har jag flertalet gånger skrivit just att det inte en ömsesidig resekt de söker, utan en ensidig sådan... Men uj jag vet (och det har jag också skrivit) hur jag än agerar så är jag på min 6,8kg´s hoj, kort brallor, kortärmad jersey förloraren när det kommer till att gå i klinch med en lastbil, bil, traktor, gående etc. Så med detta så väntar jag ett tag med att fortsätta kommentera i den här gruppen, heder åt dem som försöker fråga om råd över situationer som kan uppstå.

Rapporter VR
I Uppland så vräker regnet ner, blir nog ingen utecykling idag, hoppas att alla bekanta som man träffat och som körde VR igår fick en angenäm resa, kan man ha det under 300km?? Olyckor, ja de flesta har väl läst om kvinnan som vurpade, de senaste nyheterna är att hennes tillstånd är stabilt. Jönköping rapporterade f.ö. att 35 personer har fått uppsöka sjukhusvård i Jönköping, varav 5 får stanna kvar på sjukhuset över natten. Skall bli intressant vad VR rapporterar om detta.

Ha en bra dag,
Fritz

4 kommentarer:

MarkkuS sa...

Här i Arboga har jag inga dåliga erfarenheter av lastbilar/bussar, trotts jag cyklat i många år. Om det är smalt vid möte, ligger de kvar tills omkörning kan göras säkert. Kanske är detta ett storstadsfenomen?

Betydligt vanligare är att vanliga bilister kör om nära, kör ut framför mig i korsning, tränger mig i rondell. Sådant händer dagligen.

Fritz sa...

Markku ja jag tror det mest är ett stortstadsproblem, dock för mig i Uppland har jag haft problem med ett par/några lastbilar, dock är majoriten schyssta =) Men som du säger om bilar... *suck* =)

//Fritz

Anonym sa...

Bra att du skriver om detta.
Hört att cyklister ses med helt annan respekt i Danmark jämfört med Sverige någon här som vet?

Sofia sa...

Helt annat i Danmark.
Kul grej är att i Naestved så finns en planskild rondell där cyklister och bilister cirkulerar i olika plan.