torsdag 13 juni 2013

Skivbroms på Racer?

Bianchi Oltre XR2 med skivbroms
Nya modellerna från Bianchi
Bianchi började sin lansering av 2014 års hojar för ett par dagar sedan. För mig som är helt insnöad på just detta märke ser en stor förändring. Skivbroms på fullblod??? Ja nu måste jag börja lära mig eller? Nä tack och lov så kommer ju hojarna med vanliga bromsar också.
Kommer resten av cykelbranschen följa Bianchis exempel och leverera sina racerhojar med skivbromsar?
Bianchi Infinito CV med mek Campagnolo Super Record
Är det tillåtet med skivbroms på Racer?
Fast jag ställde mig frågan direkt, när jag såg dessa -  Varför tillverka racers med skivbroms? Enligt UCI är ju dessa inte tillåtna på sanktionerade tävlingar - väl? Men jag skrev på en av alla Bianchisidor som finns på nätet att de inriktar sig väl mot de renodlade motionärerna, eller är det någon som har hört något annat, kanske UCI börjar rucka på regelverket?

Vad tycker ni? Hör skivbromsar hemma på fullblod?

Vätternrundan
Ja imorgonkväll så kör de första ut runt Vättern, har för mig att det är veteranerna som för nöjet att starta först. Kul för dem. Jag vill betona en sak, ang just VR. jag bedriver ingen "kampanj" mot dem, dock är de det största motionsloppet i Sverige och de har ett antal obesvarade frågor som jag har funderat över i ett par år, och då är det ju naturligt att man "bevakar" dem lite extra, eller hur? När de sedan gör en så pass stor förändring som det med prishöjningen så tycker jag att det absolut skall lyftas upp till ytan. Om ni tycker jag gör fel så får ni gärna meddela mig det.

Ha en fortsatt bra dag,

Fritz

6 kommentarer:

EnergyCycling sa...

Du är cykelns svar på Janne Josefsson, bra att någon granskar dom stora aktörerna. Klart att man kan få tjäna en slant på saker man arrangerar men någonstans finns en gräns, när det översteg 1000:- så var min gräns nådd.

EnergyCycling sa...

Har verkligen en fundering hur mycket pengar det går att suga ur begreppet folkhälsa och samtidigt vara trovärdig. Tycker hela klassiker tanken börjar tapp sin grund, är bara till för den med pengar...!

Mikael sa...

Så länge som folk är då dumma att dom hellre söker sig till dyra lopp istället för billiga (ja så är det faktiskt) så lär dom fortsätta att ta ut höga anmälningsavgifter.
Några exempel:
Vasatrampen, Sveriges dyraste MTB lopp men likväl det mest eftersökta.
Finmarksturen och Mörksuggejakten går i samma landskap, är äldre och mer inarbetade, bra organiserade men likväl har dom långt mindre åkare.
Skandisloppet:
Samma här en anmälningsavgift som är drygt dubbelt mot de andra loppen i och kring Uppsala med omnejd (St Jude, Tämnaren Runt, Tierpsrundan, SMACK rundan etc) men återigen är det det dyrare och mer marknadsförda loppet som folk kör.
Man får dock som åkare ingenting mer i dessa lopp men förmodligen handlar det om en form av flocktänkande, man åker dit som merparten av de andra gör.

Förövrigt har skivbromsar i mina ögon ingenting på en racer att göra.
Basta.

Anonym sa...

Har hydrauliska skivbromar på min pendelhoj och de är 100ggr bättre än racerbromsar. Framför allt om man vill ha kolfiberhjul så blir ju skivbromsar ett lyft. Ingen vill väl bromsa mot kolfiberfälgen? Ja jag kör racer också. Alufälgar! Det bästa är om man kan välja.

Rörande VR så blir det sista gången i år (Nr 11). Bojkott är det enda rätta. Cyklar i en klubb och alla är överens om detta.

Fritz sa...

:D Tack för dessa ord .. fast jag tror nog att Janne J är ett strå vassare eller hur? =)
Visst har du f.ö. rätt när det kommer till att suga ur så mycket som möjligt ur folkhlsan, speciellt företag som är anslutna till en Svensk Klassiker är ju typ exempel på dem. Däribland VR. Trist utveckling.

Mikael, visst är det så att arrangörerna "utnyttjar" folks flängtan att utmana sig själv, fast jag undrar om inte VR har skjutit sig själv i foten just nu. Iaf så tror jag att det kommer vara få klubbtröjor på VR nästa år, och det tror jag övriga motionärer kommer tycka är trist. Vi måste försöka ena oss och stå emot, iaf ETT år. bara för att markera att VR har gjort fel.
Ang. Sjivbroms så är jag böjd att hålla med dig, även om Anonym också har en poäng. Men visst är det så att skivbromsar inte är tillåtna på racer om det är tävling?

Det glädjer mig anonym att ni tagit det beslutet, ni gör cykelsverige en stor tjänst.

Mvh
Fritz

Fredric sa...

Misstänker att det är Srams drivlina. De har ett nytt system med både hydraliska skivbromsar och hydraliska klaffbromsar. Det är nog bara en tidsfråga innan UCI tillåter skivbromsar. Bra bromsar är ju en utveckling man inte bör stoppa. Men det är ju klart, UCI vet man ju inte med.

mvh Fredric Björk