torsdag 27 juni 2013

Sociala medier för Cyklister


God morgon,

Regntungt ute, har tagit mig en snabb runda på mtb:n runt där jag bor, detta för att starta förbränningen. Det är ditt fel Fredrik E som lär ut sådana trix!! =)
Olika "forum"
Jag tänkte ge en rapport och länkar till lite olika forum som finns här i Sverige, de flesta känner ni nog igen, dock så kan det väl finnas en och en annan som får upp ögonen för något skoj. Det finns ju ett antal där ute.

HappyMTB
Vi börjar med det största och det som tagit mest skott genom åren.
Happy MTB en ostrukturerat forum där tonen är väldigt hög och ibland rent ut sagt så är det ren mobbing, har du inte skinn på näsan och tål att bli kallad både det ena och det andra, vid "fel" fråga så kan du få klä skott väldigt länge. Dock finns det väldigt många som är kunniga på meck och annat där så sållar du bland trollen så hittar du guldkorn som säkert kan hjälpa dig. HappyMTB:s köp och sälj sida är i mina ögon Sveriges bästa. Det är nog bara Ebay som slår den.

Cykla.se
Sidan för motionären, där är tonen i raka motsatsen till HappyMTB, ingen fråga eller kommentar är för dum, även om det ibland ramlar in ett troll, dock ger de oftast upp efter en kort tid. Tror detta forum växer väldigt fort, har inga siffror men det verkar som att det finns många läsare där.
Du kan dela upp forumet efter olika områden. Lopp, MTB etc. Deras köp och sälj är inget att ha, den består mest av boende inför VR eller startbevis, tom försöker folk sälja startbevis där efter att de stoppat namnbytes möjligheten.
Dock är deras träningsdagbok outstanding, du kan ladda upp olika datafiler , garmin, polar etc. eller så skriver du bara in dem. De loggas och du kan jämföra dig bland alla andra träningsnördar. Cykla.se ha även systersidor jogg.se etc

Cykelforum
Här är en sida som gärna skulle bli större, bra uppdelning av siten, och det finns några eldsjälar där som verkligen försöker hålla sidan vid liv. Tycker faktiskt att detta forum förtjänar en bättre plats bland oss cyklister. Lite trist att man måste vara inloggad för att läsa vissa sidor. I alla fall var det så förr. Har inte kollat igenom sidan idag. Adressen är: Cykelforum

Cykelklubben
En sida som gått upp och ner, i början var den riktigt bra, förbannat bra faktiskt. Sedan kom dollarteckenen igång och det infördes en massa "betala om du skall lägga in bilder etc" .. "Du måste vara guldmedlem för att..." Det mesta av detta är borta idag, dock så var skadan redan gjord och många hade redan slutit skriva där. Idag är det en 15-20 ihärdiga skribenter på sidan som "rullar runt" ibland kan det dyka upp en ny cyklist som presenterar sig. Dock så känns det som att de inriktar sig mot sina kunder och är nöjda med det. Har själv inte varit inloggad på väldigt länge, och brukar kika en 2-3 gånger i månaden om det har hänt något uppseendeväckande där. De marknadsför sig som motionärernas mötesplats, dock så känns det som att cykla.se har tagit den positionen av dem för länge sedan. Ni hittar sidan här: Cykelklubben

Den största och bästa!!
Men självklart är det NI, ni som skriver på era bloggar, utan styrning, moderatorer, kostnader etc som är helt överj-a bäst. Min sida här är ju bara ett försökt till att få så många cykelbloggar på ett och samma ställe utan att behöva leta på google eller hoppa från en blogg till en annan. Vet ni fler bloggar och som inte finns med här, tipsa dem om att de borde vara med här i flödet och få fler läsare. Jag vet att cykelbloggar ger många av er bloggare många läsare. Läste för en tid sedan att den sida som t.ex. genererade flest läsare till Öijers blogg var just Cykelbloggar. Kul!

Andra sätt??
Bli kompis med cyklister, svenska som utländska, på Facebook, jag har själv skaffat vänner över hela världen på så sätt. Det finns massvis av "grupper" där också, där man kan möta likasinnade och diskutera olika trevliga saker. För mig som "Bianchist" är FB ovärderlig.

Har ni tips och förslag på andra sidor? Hör av er!

Depeche Mode
Jag hoppas att min dag slutar lika bra som den började, men det är jag säker på - Jag skall ju ner till stan och kolla in Depeche Mode på Globen.. Har tre stora intressen här i livet: Cykel, Historia och just Depeche Mode (synth). Reach out and touch faith! (Har assistent hemmavid även idag)

Ha en bra dag,

Hälsningar,
Fritz

4 kommentarer:

Helena sa...

Bra sammanställning. Håller med dig kring cykelklubben, jag var aktiv där förut, gav mig mycket men sen tröttande jag.

Funbeat.se har en del cyklister i sina forum och speciella trådar för det, både mtb och landsväg. Dock kan tonen vara lite rå där vilket är synd.

MarkkuS sa...

Jag var med i Cykelforum i flera år, men sedan tog ett antal besserwissar över och var otrevliga mot många. Kanske har det lugnat ner sig nu, men jag loggar aldrig in där numera.

Jakob Hammarbäck sa...

Du glömde Facebook där det är vitt skilda grupper aktiva

Cykla med lastcykel
https://www.facebook.com/groups/267312560000381/?fref=ts

Cykla i Göteborg
https://www.facebook.com/groups/152350071569546/?fref=ts

Sen är det mycket om cykling i aspekten traikplanering, miljö och samhällsplanering på communityt Ecoprofile

Och glöm inte
Cykelfrämjandet
eller Svensk cykling www.cykelsmart.se

Fritz sa...

Hallå Jakob,

Nejdå jag har inte missat dessa sidor, jag har ju bara tagit upp sidor som har olika former av forum, och Facebook nämnde jag , dock utan att peka ut specifika grupper / sidor.

Med vänlig hälsning
Fritz