onsdag 24 juli 2013

Lista på "dopade" cyklister från 1998

Jan Ullrich  - 2003
Nu har den franska senaten publicerat en lista på cyklister som de hävdar var dopade med EPO under Touren 1998. Det året var det Marco Pantani som vann touren. Dock skall det tilläggas och det har flera andra dopingbyråer och även UCI och WADA sagt att testerna som den franska antidopingbyrån INTE kan ses som officiella tester, utan mer som en vetenskaplig test.

Vilka cyklister har de namngett?
Andrea Tafi, Erik Zabel, Bo Hamburger (två gånger skall han ha tagit EPO under TdF ´98), Laurent Jalabert, Marcos Serrano, Jens Heppner, Jeroen Blijlevens, Nicola Minali, Mario Cipollini, Fabio Sacchi, Eddy Mazzoleni, Jacky Durand, Abraham Olano, Laurent Desbiens, Marco Pantani, Manuel Beltran, Jan Ullrich (två gånger skall han ha tagit EPO under TdF ´98), Kevin Livingston (två gånger skall han ha tagit EPO under TdF ´98)

Misstänkta
Ermanno Brignoli, Alain Turicchia, Pascal Chanteur, Frederic Moncassin, Bobby Julich, Roland Meier, Giuseppe Calcaterra, Stefano Zanini, Eddy Mazzoleni, Stephane Barthe, Stuart O'Grady, Axel Merckx

En erkännerSer nu att Stuart O´Grady medger att han tagit EPO under TdF ´98, så varför han pensionerade sig från cyklingen för ett par dagar sedan kanske inte är så konstigt, för det var väl endast han som fortfarande var aktiv av alla fall från 98.
Är det rätt?Den frågan kan vi verkligen ställa oss, är det rätt att fortsätta grotta i det förflutna eller skall vi gå vidare? Jag ser att många har uttryckt just den åsikten, och med handen på hjärtat så är väl de flesta cyklister väl medvetna att på 80/90-talet så var doping i någon form väl utbrett. Även jag som är Pantani fan har ju varit medveten om att "troligtvis" så hade han något i sig, men brukade ursäkta mitt dåliga samvete med att "han har officiellt aldrig åkt dit" .. jag kan ju fortsätta med den ursäkten även efter idag, även om det fortfarande sker med att mitt samvete är väl förborgat i en dunkel dimma :D

Skall vi grotta ännu längre tillbaka?Att Eddy Merckx torskade tre gånger under sin karriär för doping är ett faktum, men skall vi kolla andra storheter inom cykel och dra dessa äldre herrars byk i offentlighetens ljus trots att de avslutat sina karriärer för en 20-30 år sedan eller mer? Tom Coppi har ju antytt att han tog otillåtna medel under sin karriär, då var det mer amfetaminliknande preparat än de medel som används idag.

Min mening!
jag sällar mig till de övriga och säger att en sådan lista, trots deras intentioner att de "hjälper" cyklingen, mer skadar cyklingen och att vi kan istället säga till varandra att "visst var det många som dopade sig förr, men låt det vara så och sedan tittar vi framåt.

Vad tycker du? Skriv gärna kommentarer och ge din syn på saken.

Ha en fortsatt trevlig kväll

Fritz

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det är väl bra det kommer fram svart på vitt istället för att fans ska vara naiva och tra att det "troligtvis" har skett och sedan hålla på att försvara sig med att de aldrig åkt dit.

Sätt detta i system, det gör nog att många funderar både en och två gånger till på att stoppa i sig något ifall de vet med sig att man kollar bakåt i tiden och skulle man införa höga bötesbelopp börjar det nog bli avskräckande.

Anonym sa...

Jag instämmer med föregående talare. Sätt detta i system. Inför livstids avstängning, i alla idrotter ska tilläggas. Först då kanske det börjar hända saker.

Idag tycker jag det handlar mer om vem som lyckats dölja sin dopning och inte lyckats. Tragiskt men så känner jag.
Med vänlig hälsning
Johan F

JohanC sa...

Voigt var väl igång på den tiden också och han nekar till 100% att det ska har förekommit någon dopning under hans karriär. Vem vet? Vår egen Magnus Bäckstedt nekar han med att han hade något otillåtet i kroppen när han vann en etapp i touren 1998. Samma sak där - vem vet?

Men som du är inne på - spelar det någon roll? Personligen tycker jag att det är bra att man granskar sådant som är gammalt trots att det skadar sporten i ett kortare perspektiv. Om cyklister granskas 15 år senare tror jag att det verka avskräckande för dagens cyklister då man inte kan känna sig trygg i att ens fusk glöms bort.

Anonym sa...

I Ljuset av hur mycket skit Lance har fått (med rätta) så i ärlighetens namn så ska väl resten också fram då.