fredag 30 augusti 2013

SVT:s morgonnyheter

Bra cykelhjälm räddar skallen vid vurpa!
Nu på morgonen så var det ett inlägg på SVT: morgonrapport om hur många procent som använder cykelhjälm i trafiken. Stockholm låg i topp i den lista de redovisade med 65% medans Uppsala låg i botten endast 13%. Nu redovisade de endast en 5-6 områden.

Det som dock drog min uppmärksamhet till sig var att själva reportaget även rapporterade att ca 2500 personer får varje år uppsöka sjukhus pga cykelolyckor, det kan mycket väl stämma, men sedan rapporterade även at hitintills i år har det dött 15 cyklister i trafiken. Själva vinklingen av själva reportaget fick det att låta som om det berodde på att folk saknat cykelhjälm, men nu gissar jag att av dessa 15 som avlidit i trafiken och suttit på en cykel har väl de flesta av dem blivit påkörda av bilar/lastbilar. Eller har jag fel?

Oavsett så är siffran alldeles för hög, varje avliden i olyckor är ett misslyckande oavsett om de går, cyklar eller kör bil/lastbil/lok etc.

Kan siffran stämma?

Ha en bra dag och en trevlig helg, det är ju ändå fredag

Hälsningar,
Fritz

3 kommentarer:

Anonym sa...

Precis. De vinklar det så att det blir en hjälmfråga. De skriver inget om hur olyckorna gått till, vårdslöshet, för hög hastighet, onykterhet? Inte heller skriver de vilken typ av skador som de 2500 ådragit sig. Benbrott? Axelskada?
Den här typen av reportage kan man inte ta seriöst.

Anonym sa...

Men hjälmen är en billig försäkring för att iaf ha en chans om man går omkull eller krockar. Bara dumt att vara utan imho!

/Elias

Anonym sa...

Det finns inga livförsäkringar. Det är bara dumt att tänka så. Även personer med hjälm skadas och dör. Bra cykelinfrastruktur och rätt beteende i trafiken är också viktiga komponenter som alltför ofta glöms bort.