onsdag 27 november 2013

Fika och cykel = Sant!


Frugans mästerverk i förra veckan.. mums!
Jag tror inte det finns många cyklister som INTE har kört en fikarunda, vissa gör det bara ibland medans andra vill ha fika rundor jämt och ständigt. Har ju en polare som till och med funderat på hoja omkring i Sverige med olika fik som målpunkter på rundan.
Så långt har ju inte en annan gått, men visst är det gott att antingen stanna till hos E efter en runda och få sig en kopp kaffe innan man hojar vidare hem alternativt att han stoppar till hos oss för en snabb kopp innan han drar vidare.
Vid tillfällen så brukar min fru och barn möta upp mig på Laxön (Älvkarleby) för att där på Café Furiren gott sig i olika bakverk. Beroende på runda och hur slut man är så avgör inköpen därefter.

Många cyklister i mellan Sverige har väl någon gång hört talas om Cafét i Norberg, som just nu jag fick en "black out" och glömt namnet på..*irriterande* Brukar se hur Petter E i Skåne talar sig varm för ett Café därnere som ha Fikabuffé. Vilken mardröm för en annan, ser ju direkt hur midjemåttet växer med 5 cm bara på tanken. Några gånger på sommar brukar E och jag försöka ta oss till Österfärnebo för att där på det lokala bageriet frossa lite dagsfärska bakverk. De hade på försök fikabuffé förra året, som var mäkta populärt. Det bageriet/cafét är riktigt bra, och det har hänt en och en annan gång att man träffat på andra cyklister där, från bl.a. Sandviken och Avesta.

Men ni själva, tar ni fika rundor eller är det främst träning som är målet? Fikarundor kanske är för tidskrävande för många?
Hojen parkerad utanför Café Gamla Färghandeln i Horndal, bra café, bara hembakade grejer.
Som en skrev på min fb sida (privata) efter att jag publicerat en bild på frugans (även hon heter Karin, se nedan) hög av nybakade bullar, cyklister och buller är som handen i handsken, och visst är det så. Jag har ju döpt om delicatobollen själv till cykelbulle. Suverän skapelse när man känner att energin tryter.
Men nog om detta, jag är på G att avslöja frugans hemliga ingrediens när hon bakar bullar, för är det någon som är grym på det så är det hon, jag tror ALLA som smakat på dem tycker de är gudomliga, några har muntligen fått reda på vad det är för hemlighet hon har i sina bullar, dock för att senare se på fejjan att de tar åt sig äran, nåja det är deras samvete som får sig en törn.

I alla fall, och nu skall alla som är med på Svart Karin:s utmaning om en sockerfri november titta bort, alternativt att de precis som jag egentligen vill rasa ner minst 10 kg.. Nu kanske ni förstår varför jag har problem med att gå ner i vikt, tänker er själva att komma hem och känna doften av nybakade bullar och samtidigt veta vad som finns i dem! Nåja i alla fall när man har degen utrullad och skall traditionsenligt ha på smör, socker och kanel så har tar man bort en del av sockret, kanelen har man inte alls (frugan gör några åt mig då jag gillar kanel skarpt också) men istället för kanelen har hon på vaniljsocker och river en relativt stor mängd mandelmassa istället för kanel. Sedan rullar hon ihop dem och gräddar dem i vanlig ordning. Alltså socker, vaniljsocker och mandelmassa dessa är de hemliga grejerna, känns nästan som att jag avslöjar Coka Colas recept här. =)

Mängden får ni dock prova er fram, men attans vad gott det är.

Vilka fik har ni som favorit, eller har ni något speciellt som ni bakar hemma och njuter av?

Ha en bra dag,

Hälsningar
Fritz

5 kommentarer:

Fröken Eva sa...

Coachen och jag är flitiga fikacyklister och här på hemmaplan är Nibble gård en av våra favoriter.

För att inte tala om Österby hembageri.....

Fast det finns ju en "regel" är rundan mindre än sex mil INGEN fika :-)

Fritz sa...

Härligt Eva, ja jag har ju sett bilder från era fikarundor =)
Men 6 mil, jag har hört att det är 5 mil som är gränsen =)

Ha det så bra idag
Fritz

Fröken Eva sa...

Nej nej ... Coachen hävdar att det är sex mil lång runda som gäller om man ska få fika. Tvåsiffrig runda så kan det bli två fikar. Och i Spanska berg kan fyra mil räcka och det är tillräckligt mycket uppför ;-)

Petter sa...

Mycket riktigt Fritz, jag brukar tala mig varm för världens bästa fikaställe, Gårdsbageriet i Vismarlöv, som ligger på lagom cykelavstånd från Malmö och Lund. Kommer man före kl 12 har Carina dukat upp en frukostbuffé med hembakat surdegsbröd och närproducerade pålägg. Kommer man efter kl 12 är det kakbuffé som gäller. Carina bakar och serverer fler sorters kakor än man orkar stoppa i sig (och då är jag ändå ett kakmonster av rang). Det bästa är ju att komma strax före 12 så hinner man med både smörgåsar OCH kakor. Någon kvällsmat behöver man inte efter ett besök i Vismarlöv. Som bonus tillhör ägarna en av de större svenska cykelfamiljerna, så man blir alltid väl bemött i lycra och har man tur får man även snackat lite cykel med Perry & company. /P Eiring

Janne.J sa...

Det är nog Elsa Anderssons konditori som du pratar om i Norberg.Lite hutlösa priser i min mening.Favorit kaf'et här i trakten är ju annars Det välkända Torsångs kaf'e.Mandelmassa i bullar har vi i hemma oss oss med.Men för att göra bullarna extra smarriga så blir det även dubbel sats kanel och socker med. Den Bullen sitter som en smäck :)