lördag 15 mars 2014

Det är samma råd men hanteras olika


Har suttit och kollat lite på olika länsstyrelser hemsida om vad som gäller för "Tävling på väg", då de har grundat sina regler på allmänna råd och de skall egentligen se likadant ut över hela landet så är det relativt stora skillnader mellan hur länen hanterar det hela.

Västra Götalands län, vill ha 4 månader på sig att ge tillstånd för en tävling på cykel, de är väldigt tydliga med att det gäller just cykel, är det en tävling med motorfordon så räcker det med att ansöka 2 månader innan. Skumt enligt mig, men de har säkert en bra förklaring på varför de behöver längre tid för en cykeltävling.

Stockholms Län vill ha två månader på sig att ge tillstånd för en tävling. Har haft en diskussion med dem om just detta, och de hade vissa åsikter om tävlingar i Stockholm. Undrar hur det kan komma sig att Stockholm som är det trafiktätaste området i Sverige med massvis av kommuner enbart behöver 2 månader på sig, medans Gävleborg t.ex. måste ha 4 månader på sig... Strange är ett av de minsta orden man kan använda eller?

Gävleborgs län, är bland de petigaste länen och de har tom skrivit ut på sin hemsida att uppvisning av fordon är likställt med tävling, speciellt motionslopp. Jag vet att detta har drabbat några klubbar i Gävleborg. De skriver bl.a. Du som vill ordna en tävling med fordon på väg behöver tillstånd från Länsstyrelsen. Kravet på tillstånd gäller även motionslopp (exempelvis cykellopp) och uppvisning av fordon (exempelvis cruising).  Synd att Gävleborg är så extremt petiga och inte följer de allmänna råden som finns, jag ringde dem för ett år sedan för att få det förtydligat, de lovade att återkomma, undrar bara NÄR de skulle återkomma för de sa ju ingen tidpunkt, de lurade inte mig eller?

Dalarnas Län hemsida är banne mig den bästa för att ge information om vad som gäller. De har en egen flik enbart för tävling/uppvisning av fordon, stor guldstjärna i kanten för det. Dalarna vill ha 4 månader på sig att ge tillstånd.

Klart underkänt får Skånes Län, speciellt då jag även vet att detta Län förutom Gävleborg är ett av de petigaste länen för motionslopp/tävlingar på väg. De har i princip NOLL information på sin hemsida om vad som gäller, inga länkar till blanketterna för ansökan, ingen tidsangivelse för hur snart din ansökan måste vara inne etc. Använder man ord från Skåne Länsstyrelses hemsida och gör en sökning får man NOLL träffar bland blanketterna. Nä Skåne Länsstyrelse gör om och gör RÄTT!

Hur har dina upplevelser varit i kontakten med just din länsstyrelse? Skriva gärna och berätta om just din upplevelse.

ha en bra dag
Fritz

Inga kommentarer: