tisdag 8 april 2014

Viktig information från SCF

Läser nu på morgonen en lite äldre nyhet från SCF, vilket lyder att svenska ungdomscyklister som tävlar i Norge måste ha en cykel som väger minst 8 kg och att hjulen måste vara i materialet aluminium. Utländska cyklister i Norge har dispens att använda andra växelsystem än de klassiska vajersystemen.  För de som vill se informationen i sin helhet klickar på länken: http://iof1.idrottonline.se/SvenskaCykelforbundet/Nyheter/Egnanyheter/VIKTIGINFOTILLUNGDOMSCYKLISTERSOMTAVLARINORGE/

För de som inte känner till detta så har Norge länge haft denna regel för nybörjare och ungdomar, och jag måste säga att jag är en varm anhängare av denna regel. Sverige hade den ett år, men det var ett antal klubbar i Sveriges storstäder som såg till att denna regel röstades bort efter ett år. Jag personligen tycker det är synd, då det är troligtvis många talanger som på grund av detta försvinner p.g.a. detta. För vad många glömmer är att barn jämför och tittar på kompisen vad de har, och ser ett barn att "Pelle" han har minsann en kolfiberhoj med tillhörande kolfiberhjul, medans "Sven" har en gammal stålhoj med ramväxel. Tyvärr tycker inte "Sven" att det är så kul att fortsätta komma på träningarna trots att han är stark och snabb.
Så här vill inte JAG att det skall se ut på ungdomstävlingar, OBS! Har anonymiserat bilden!
Många har frågat sig hur det kan komma sig att Norge har så många bra cyklister i alla led, OK nu svarar de flesta "De har ju Hushovd" visst har de honom, men då han blev känd hade vi fler cyklister i toppen än vad Norge hade  bl.a. Bäckstedt och Ljungqvist m.fl. Men jag är ganska säker på att den där regeln har hjälp Norge att få fram många talanger, det skall inte avgöras vilken utrustning barnen kommer på när de skall tävla och träna. De skall tycka att det är kul och att de inte skall känna sig utanför. 
Så här däremot vill JAG att det skall se ut på ungdomstävlingar OBS har anonymiserat personen
Var i Tidaholm i somras, och jag såg faktiskt lite blickar från barn som hade äldre hojar med "föråldrad" utrustning som tittade avundsjukt på killar och tjejer som hade det senaste. Tror tyvärr inte att just dessa killar och tjejer blir kvar så länge i sporten.

Risken blir att cykel blir som hockey, det är bara föräldrar som har pengar som kan få sina barn att fortsätta cykla då de har pengarna för att köpa det barnen vill ha och önskar sig. Nä! Jag tycker absolut att Sverige skall ta tillbaka den där regeln, låta den finnas ett tag, för att ha den i ett år är som att göra om skolan från grunden och förvänta sig storverk efter redan ett år. Så för att återgå till punkten varför Norge har så många duktiga cyklister, jag vet inte hur många Continentallag de har, men jag tror att det är minst 4, de jag kommer på så här direkt på morgonen är Team Ringeriks-Kraft, Team Joker, Team Froy-Bianchi och ett till som jag inte kommer på namnet på. Hur många cyklister de har i högsta divisionen av cykel har jag ingen aning om, men det är ett gäng. Sverige? Ja vi har 3 för tillfället, Kessiakoff, Ludwigsson och Ahlstrand + 2 i näst högsta divisionen, Larsson och Lövkvist. Vi har två continentallag som är registrerade i Sverige - Development Team Giant-Shimano, med tre svenska åkare, sedan har vi Team Firefighters-Upsala Ck med ett gäng svenska killar.

Nu skall jag inte glömma de svenska tjejerna, på den sidan ser det lite bättre ut, men det kan ju iofs beror på att det bara finns en division för damer, tyvärr, men vi har i alla fall många i toppen där, Emma Johansson, Emilia Fahlin, Sara Mustonen, Sara Olsson, Isabelle (skadad för tillfället) Hannah Nilsson m.fl. Ett lag har internationell status för damer i Sverige och det är Team Firefighters-Upsala CK. Nu får ju de svenska damelitlagen även tävla utomlands, men det är inte många av dem som har den ekonomiska muskeln de skulle behöva för att göra det regelbundet.

Vad tycker ni, skall vi verka för att återinföra regeln såsom den Norge har, eller skall vi strunta i det och låta det vara som det är, och fortsätta på vår inslagna linje med gubb/tantcykling?

Jag kan avslöja att UNT Bike Weekend, gör en sak för att främja för att barn skal upptäcka cykel, och det är att den 11 maj skall vi ha ett stort jippo som inkluderar barn och cykel. Vi hoppas och tror att detta kan bli något stort i framtiden. Mer om det inom kort.

Betonar att barnen på bilderna är bilder jag tog när jag besökte U6 i somras och de har INTE något med texten jag skrivit, de får bara vara exempel på hur jag skulle vilja att det såg ut och vice versa. Därför har jag täckt över ansiktena på barnen.

Ha en fortsatt bra dag!

Hälsningar,
Fritz

2 kommentarer:

Jesper sa...

Du skriver att "Risken är att cykel blir som hockey". Faktum är att jag tror cykel gått om hockey med hästlängder och att du har helt rätt att materialhysteri samt att många av oss vuxna (35-45åringar) vill leka låtsasproffs istället för att hjälpa till i klubbar att få fart på ungdomsverksamheten, gör att vi inte har ungdomscyklister.

Har själv en "bonusgrabb" på 12 år som spelar hockey.
Årsavgift till föreningen + cuper: 3000kr
Klubba x 2 ca 2000kr
Skridskor beg: ca 500kr
Byxor på rea: ca 300kr
Skydd beg + övrigt: ca 1500kr
Totalt ca: ca 7500 kr per säsong.

Nu vill han prova på lvg cykel, har försökt styra in honom på MTB då det inte finns klubbmed lvg ungdommar men han vill köra lvg.

Hitta en cykel, skor och kläder för 7500kr som ser "ballt" ut för en 12 åring......Svårt då han ser på eurosport vad de har och så kanske han kommer till sin första tävling med andra i hans ålder med carbonmonster, snacka om att känna mindervärde direkt. Man ska inte behöva lägga ut 15000kr för att ett barn ska kunna prova på, första säsongen han spelade hockey var all utrustning begagnad, men mycket har att göra med hur man uppfostrar barnen och vilka värderingar man har i familjen. Vi har valt att succesivt köpa bättre och bättre grejer åt honom i hockeyn då man ser att han brinner för det, men visst finns det föräldrar som köper skridskor för 3000kr till sin grabb och utrustar honom med 12 klubbor á ca 1500kr en säsong (jag skojjar inte.

Det är som du säjer barn tittar alltid på nya häftiga grejjer, Det är vi vuxna som måste stoppa materialhetsen och göra det enkelt att prova på en ny idrott!
Då jag började cykla på 80-talet fanns lånecyklar i klubbarna, finns det nu för tiden?

Sorry att det blev lång kommentar.

Mvh
Jesper Andersson d.ä. // SMACK

Fritz sa...

Hallå Jesper,

Absolut inga problem med en lång kommentar, den är så bra att den kopierar jag och lägger ut som ett eget inlägg. Hoppas du tycker det är OK?

Med vänlig hälsning
Fritz