onsdag 16 februari 2011

Nu är det äntligen klart


Ja nu har "bomben" briserat i cykelvärlden, och det stormas både här och där angående beslutet. Personligen, och de som känner mig vet att jag är inget fan av Contador, så tycker jag att det är ett korrekt beslut. För vad de flesta glömmer i sin kritik gentemot Contador är att just dessa test har inte analyserats på WADA:s ordninarie labb utan ett speciallabb i Tyskland, de övriga labben har inte hittat några spår av det förbjudna medlet. De var tvungen att ta till ett labb som kan hitta spår ner på "picogram nivå", som jag tidigare skrivit så har jag talat med flera inom sjukvården, och de har unisont sagt att ett picogram är omöjligt att peta i sig avsiktligt.

Om Contador hade petat i sig detta medel så borde nivån varit högre så enkelt är det. Men sen att historien har avgjorts på teknikaliteter är ju grymt trist, detta innebär att sagan kommer att fortsätta, med lag som är antingen emot eller för.

Men vi kan ju i alla fall oavsett vad vi tycker, hålla med om att detta behöver absolut inte cykelsporten.

Men vi stannar kvar vi frågan om doping, var in och kollade på Ricco:s logg på FB igår och jag förvånades över alla "hejarop" från Fans till just honom, för tusan han har ju gjort sitt.. lägg ner och försvinn. Eller som en kompis till mig i Italien skrev, det enda tillfället han skall få sitta på en cykel igen är när han skall leverera pizza eller kebab, när han i framtiden skall arbeta som pizzabud. Men måste ju erkänna att hans lag Vacansoleil agerande lite konstigt, först tar de emot honom som frälsaren och nu verkar de inte vilja ta i honom med tång ens. Ja ja .. vad trodde de egentligen, nu väntar jag bara på att det "lilla äcklet" skall fastna med fingrarna i syltburken.

Ha en bra dag

Hälsningar
Fritz

6 kommentarer:

Thommy Gidesson sa...

Håller med om att det upmätta värdet är för lågt för att ha någon praktisk betydelse men det känns som att det finns ett problem i detta fall. Och det är att man som idrottare själv är ansvarig för det man stoppar i sig (frivilligt eller inte). Om man nu ruckar på detta och säger att noll tollerans inte gäller i detta fall. Vad/vart går då gränsen? Och ska man i så fall börja sätta gränsvärden på alla förbjudna medel?
Nu kommer troligen alla som ertappas med förbjudna medel i kroppen att hävda att man fått i sig det på något sätt. Detta beslut kommer att skapa en cirkus utan dess like oavsett om beslutet är korekt eller inte.
Så spännande fortsättning på detta kommer var så säkra.

En sak som jag tycker har försvunnit i detta ämne är det påstods finnas spår av plast i hans blod som skulle kunna komma i från blodpåsar. Någon som vet vad som hände med detta?

Ha en trevlig dg!
//Thommy

Cykelbloggar sa...

Kan hålla med om detta Thommy, problemet jag ser är att de tagit till ett speciallabb för att just hitta dessa små värden. Var detta just för Contador de tog till detta speciallabb eller kommer de att fortsätta använda detta labb för alla cyklister? För om de tänker göra det så kommer nog ett antal cyklister /idrottare bli nervösa.

Ang. resterna av mjukgöringsmedel så har den diskussionen försvunnit, jag har skrivit lite om detta tidigare, och jag tror ju att ALLA cyklister får i sig detta medel om inte annat genom att de intar ju ett antal liter vätska genom just plastflaskor som är behandlade med mjukgöringsmedel. Men det är som sagt min egen åsikt och övertygelse.

Du med Thommy,

Mvh
Fritz

Anonym sa...

Hej Fritz,
Jag tycker du har en konstig logik i dina inlägg map dopning. Du tycker illa om Vinokourov och smädar honom så for du kan, men hyllar Pantani?
Vad gäller nivåerna i Contadors tester så är väl det riktigt att de är svårt/omöjligt att peta i sig ett piktogram, men ämnen i blodet försvinner ju inte helt plötsligt utan det bör ju brytas ned över tiden, vilket innebär att till slut finns ytterst lite kvar av ämnet?
Vad menar du med "inte analyserats på WADA:s ordinarie labb utan ett speciallabb i Tyskland"? Är det okej att dopa sig så länge inte labben kan mäta det?

Så vad tycker du om dopning bra eller anus? Eller har det med vem och vilket labb det gäller?
Mvh Patrik

Cykelbloggar sa...

he he.. ja sant Patrik till en viss del, ang. Vinokourov så är det flera orsaker till att jag ogillar honom, honom skulle jag inte ens gilla om han hade varit ren.

Ang. labbet så är ju konstigt att just detta test skulle köras i det fär labbet men alla andra skall köras i mindre avancerade labb. Det är vad jag tycker är konstigt och menar om att OM de skall börja köra alla tester i dessa mera avancerade labb så tror jag att alla idrottare (avsett sport)skulle bli nervösa för vad de ätit.

Ang. min vurm för Pantani så är det klart att det sticker i ögonen på många då han troligtvis var dopad. Men visst blundar man för hjältars fel och brister, precis som många blundar för Merccx, Moser, Coppi, Bertolini etc etc. Skall man ha hjältar inom cykel får man i så fall välja efter 2004-5 (c:a)

I Contadors fall så tycker jag faktiskt att det är bra att han blev friad.

/Fritz

Catarina sa...

Hittade följande stycke på Cyclesport.se
"Stora delar av cykelvärlden tror dock att sanningen bakom Contadors låga halter av clenbuterol i blodet kommer från en blodtranfusion. Man menar att spanjoren sannolikt haft med sig blod till touren som kommer från uppbyggnadsträning, därav substansen clenbuterol. De personer som assisterat Contador i hans fuskande har troligen inte kunnat testa blodet lika noggrannt som det tyska labb som hittade både det förbjudna ämnet och spår av plast från blodpåsar i Contadors blod. På så sätt har man helt enkelt av misstag pumpat tillbaka dopat blod i tour-vinnarens kropp."
I mina öron låter detta som en mer trolig orsak till de låga nivåerna i Contadors blod än intag av kött från "dopade" djur.
Men vore jag Contador skulle jag kräva att det labb som utfört testet visar vilka referensvärden de har. För om det nu är så att spanskt kött kan innehålla clenbuterol borde det i rimlighetens namn vara så att större delen av den spanska köttätande befolkningen har dessa låga nivåer av ämnet och då har vi helt plötsligt ett lägsta dopingvärde för detta ämne. För i rimlighetens namn kan vi inte fälla idrottare för nivåer som finns hos gemene man i befolkningen.

Henrik Ravin sa...

Att vi för den här diskussionen är ett tecken på hur sjukligt tillståndet är inom cykel. Ingen rättsäkerhet, inget överordnat regelverk för när och var avstängning gäller, dopinganklagelser som kastas fritt, ingen trovärdighet hos lagledare eller förbund. Lösning? En prövande och en dömande myndighet, för alla nivåer. Ta bort alla nationella förbunds rättigheter. Blir det bättre? Kanske, man vet i vart fall vad som gäller.