måndag 21 mars 2011

Är det här döden för Pinarello?

En "kopierad" Dogma 60.1 (??)

Efter en lång tids frånvaro, har inte direkt hitta motivationen för att skriva olika inlägg, det mesta händer ju inom proffscyklingen, och de flesta som vill ha den infon hittar ju den på olika håll. Men sedan såg jag ett inlägg på ett känt svenskt cykelforum, och började kolla lite på detta ... ja jag skall beställa en åt frugan också, vi skall bara komma överens om färgen.
Som de flesta vet och de som har följt lite olika tidningar så hymlar inte cykeltillverkaren Pinarello att de köper sina ramar från Kina/Taiwan. Det var även för mig en gammal nyhet då jag har ett antal kataloger från olika cykeltillverkan från just Taiwan där jag har hittat ett antal kända och halvkända ramar från olika cykelmärken.

Men efter tråden på forumet kände jag att tusan det här kan ju bli Pinarellos död, eller åtminstone att deras försäljning sjunker markant + att andrahands försäljningen blir ju helt klart lidande, för i princip så kan ju ingen garantera vilken som är "äkta" eller kopia, och sedan kommer ju frågan är det en kopia? Bägge både orginalet och "kopian" är ju tillverkade i Kina/Taiwan. Visst vad jag har hört så är finishen på "lopian" inte lika fin som orginalet, men då snackar vi om insidan av rörena. På highendcyklar så (äkta) så är finishen även på insidan svarvad och fin. Medans på "kopior" så kan det var lite spill och fransar av carbonen.

En äkta Pinarello Dogma 60.1. (??)

Vad kostar kalaset? En "äkta" Pinarello Dogma 60.1 får du hos en svensk handlare slänga upp 48999:- för ett ramkit (alltså ram och gaffel). Kopian får du för det eminenta priset $410 + frakt idagens kurs är det strax över 2600:- + frakt (som är på $80). De som har beställt därifrån har fått grejorna fint paketerade och inga skador på vare sig ram eller gaffel. Fördelen med att köpa kopian är att du kan beställa den i vilken färg som helst. Sedan får man ju hel klart säga att den där firman i Kina bryr sig nada om varumärkesintrång, men företag i Kina är ju inte direkt kända att följa sådana västerländska ideér eller hur?

Vad tycker ni om detta? Skulle ni våga köpa en Dogma 60.1. om några år när de ligger ute på olika köp & säljsiter? Jag håller på och lobbar för frugan att hon skall köpa den vit/röd/silver versionen, medans en klubbkompis funderar på att beställa den i klubbfärgerna. Snyggt båda två ... Jag visar upp en svart/vit/röd, har retuscherat bort företaget som säljer ramarna, men de som vill hittar nog till dem utan problem.

Ha en fortsatt trevlig vår

Hälsningar
Fritz

2 kommentarer:

jacob ridderberg sa...

Vad heter sidan där man beställer kopiorna?

Mvh Jacob

Fritz sa...

Hej Jacob,

Det finns ett antal, bla. Greatkeenebike.com de skriver inte ut priserna utan du måste fråga efter detta.

Dock varningstecken för detta är att enligt uppgift så har tullen börjat beslagtagit kopior om de utger sig för att vara något som de inte är. EU regler.
Men just din kan ju slippa igenom det vet man inte.

Med vänlig hälsning
Fritz