onsdag 18 maj 2011

Media en tillgång eller ett gissel? (+lite Giro)

Har de senaste dagarna suttit och kollat lite vad de svenska medierna rapporterar om cykel, nu skall jag betona att det är endast de större tidningarna och de svenska tv-kanalerna.

Visst lite har det skrivits om och visats på TV, men ack vad nedslående det är! SvD borträknat de har alltid (ofta) skrivit om cykel och faktiskt så kan det handla om andra saker än doping. Eloge till Svenskan från mig för detta.
Expressen, har i deras sportblad en liten blänkare varje dag när de handlar om de större etapploppen (Girot & Touren), att cykel skulle bara existera bara då är lite felaktigt..

Aftonbladet innehåller banne mig ingenting just nu (utam resultatbörsen) SVT visar väl ibland spurten för Girot, TV4 är en katastrof, visar 4:an något så skall det inriktas mot doping. Visst skall väl tillägga att när det tragiska med Wouter hände så rapporterade alla medier om denna hemska händelse. Men snälla ni, cykel är mer än bara olyckor och doping!

På alla bloggar och olika cykelsidor skrivs det gång på gång att cykel är nog den sport som gör mest mot doping, det finns nog inga idrottare (världselit) som testas så mycket som dessa åkare. Det kan de nog göra en lätt koll med Wada att det stämmer.
Som Vacchi sa i går under etappen av girot att cykelsporten pumpar in miljoner efter miljoner för att häva den trend som fanns fram till för någon decenium sedan. Svensk cykel växr något enormt, det händer faktiskt att det nämns i förbifarten, regionala nyheterna för Skåne bl.a. Men om de större medierna (AB., Exp. DN., SVT och 4:an) skulle göra en koll med cykelbutiker och leverantörer så skulle de få siffror svart på vitt att cykel växer bland alla åldersgrupper och kön, även om alla inte tävlar så ha även cykelpendlingen ökat i alla städer. DÅ kan ni inte fortsätta skriva bara skit om cykel, för nu ör vi många som vill hojja och höra lite mer positivt i era medier. En annan siffra som talar för att cykel blivit poppis är ju alla deltagare i olika motionslopp, många är fulltecknade och föreningarna är inte vana vid denna anstormning av deltagare.

Vad skall ni skriva om när ni helt har tömt ut förråden med "doping", medierna börjar faktiskt låta som en gammal vinylskiva som hakat upp sig, "doping... hack!!..doping...hack!! .. doping"!

Vad tycker ni om det hela?

Ang. Girot igår, har ni hört vad vissa verkar ha "fuskat" under Etna etappen, fuskat hmm... ja Cavendish är anklagad för att ha "tolkat" sig uppför berget bara för att inte hamna under tidsgränsen, en annan åkare har visst enligt anklagelsrna hållit i bakre vindrutetorkaren.. ha ha det skulle jag velat se, men som Vacchi återigen sa, finns det inga bevis så stannar dessa åkare kvar i tävlingen.

Ha en fortsatt trevlig dag,

Hälsningar,
Fritz

1 kommentar:

Martin Söderlund sa...

Jag håller helt med, medias vinkling av cykel är avskyvärd i många fall.

Något som måste ändras på.. speciellt eftersom cykelsporten ändrats så fenomenalt mycket senaste 5-10 åren medan media är kvar i 80-talet vad gäller rapporteringsfokus, dvs doping och skandalrubriker..

Bra skrivet.