lördag 1 oktober 2011

Varför? jo därför!

Vasagatan / Sthlm (c) DN.se
Varför kom jag på tanken att börja skriva ett "öppet brev"? Ja de flesta cyklister har väl någon gång varit med om ett tillbud som har höjt deras puls en aning. Som jag skrev inledningsvis så ser man inlägg på olika forum nästan dagligen om tillbud och olyckor. OK handen på hjärtat så är det ju bara den ena sidan av historien, men med egna erfarenheter känner man igen själva händelserna.

Men ett litet axplock av vad man har sett den sista tiden kan ni bl.a. läsa här:
http://happymtb.org/forum/read.php/1/1727063/page=1
http://www.cykla.se/Forum/Trad.aspx?subid=21048
http://cykelklubben.se/cykelklubben/blog/blog_read.asp?UserID=5401&BlogItem=33958

Sedan är det väl ingen som tyvärr missade de tragiska nyheterna om kvinnan som blev ihjälkörd i Stockholm samt mannen som dog i krocken polisbilen:
http://www.dn.se/sthlm/cyklist-dog-i-krock-med-polisbil

Sedan har vi ju även sett en artikel som en jounalist på DN skrivit ... ja den kan man ju bara ruska på huvudet åt. Han måste ha fått hjärnsläpp alternatit bråkar med sin partner/fru/sambo etc på morgonen/kvällen och behövde något att ge utlopp för sin aggressioner på. Kanske han hade mött en cyklist under dagen som retat upp hans sinnelag och gjorde att den "gruppen" av människor är lovligt byte. Men ack vad han bedrog sig.

Appropå DN och Stockholm var själv "hemma" igår, dottern ville till Sthlm och shoppa lite kläder och sådant. Passade då på och kolla lite hur det såg ut, och vid några tillfällen reagerade jag på hur de "markerade" cykelfälten på vägen bara upphörde, var skall cyklisten ta vägen då? Eller är tanken att denne skall efter att cykelbanan försvinner helt skall samsas med övrig trafik? DN har i dag under Sthlmsdelen en artikel om just samma ämne, är det även månne ett försök att släta över Per Mortensen´s blunder?. http://www.dn.se/sthlm/cykelvagarna-som-slutar-i-intet

Egentligen skulle man kunna skriva hur mycket som helst i samma ämne, men jag såg i en av kommentarerna under det "öppna brevet" att en av kommentatorerna ansåg att brevet var skrivet i ett storstadsperspektiv, och personligen tycker jag inte det, då jag själv nu för tiden bor i en liten kommun (20 000inv) och då jag bodde i Sthlm gav jag upp cyklingen, det var ingen mening att riskera livet. De skräckupplevelser jag ar haft på hojjen har all skett på små landsortsvägar där trafiken är mycket måttlig, men ändå så anser bilisten att de "äger" vägen även i så små kommuner somd en jag bor i.

Kul förresten och se att medier har hakat på debatten och några har även uppmärksammar det "öppna brevet" redan innan det skickats in, iofs det är ju offentligt här, men officiellt har vi ju inte skickat in det än, inte förrän namninsamlingen är klar. Har du inte skrivit på så uppmanar jag dig att göra det nu, här är adressen: http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=5885

Ha en bra dag,

Hälsningar
Fritz

Ps. två nya bloggar är tillagda: http://www.cyklistbloggen.se/ och http://lindback.blogspot.com/ välkomna! D.s

Inga kommentarer: