söndag 18 december 2011

Nu är ni laglösa!

Efter domen i i Skåne för ett par dagar sedan så innebär det att ni är laglösa om ni är ute på vägen och det finns en cykelbana i närheten som går i samma riktning.

Med detta kan man ju även skicka ett varningens finger till de svenska proffs som brukar komma hem över vinter och är ute och tränar för att fortsätta visa upp sig på ett gäng stora tävlingar, som t.ex. Giro d´Italia, Tour de France etc etc. Nu är det sluttränat här hemma, om ni inte ger er ut på på småvägar där cykelbanor är ett minne blott. Nä riktigt skitilla är vad det är att Hovrätten fortsätte gå på tingsrättens linje och anse att Andreas Grss inte hade i körbanan att göra. Enda glädjen i smolken är väl att denna gång fick bilisten även han böter, i Tingsrätten blev han ju friad.

Men en stor pekpinne måste jag ändå ge åklagare, advokater nämndemän och ordförandet i rätten. Varför i H-vete var det ingen som tog upp "vårdslöshet i trafik" att med berått mod köra på en oskyddad människa borde per automatik gå under den åtalspunkten - med kraftiga böter och indraget körkort som följd. Om den där 81 åringen visar så ruggigt dåligt omdöme att han själv utnämner sig till att ha rätten att köra på en person efter vägen har han diskvalificerat sig från att ha ett körkort, eller vad tycker ni?

Ha en trevlig fjärde advent, själv skall jag hem till hufvudstaden och närvara på ett glöggparty (hoppas de har kaffe där) ... är det verkligen gott med glögg?

Hälsningar,
Fritz

2 kommentarer:

Rikard sa...

Håller med dig. Sverige är sorgligt efter kontinenten att freda cyklister på vägarna. Den här 81-åringen skall naturligtvis inte få köra bil, han kan väl cykla.

patrick johansson sa...

Nja. Dom gemensamma spelreglerna är satta - inte för att skydda bilisterna - utan för att skydda cyklisten i det här fallet. Cyklisten som blev påkörd var på väg hem från jobbet (arbetspendling) när han tyckte att eftersom att han har en landsvägscykel och cyklade fort inte behövde följa vissa spelregler.

Nu kan vi tycka att regeln är fel. Vi kan tycka att det är mycket lättare att cykla på trottoarerna, förlåt, bilvägen. Men vi får inte. Däremot får vi, tillsamman med Fritz, skriva ett gemensamt brev där vi genom vårt engagemang driver en fråga som vi tycker inte får uppmärksamhet.

Jag blev grymt förvånad dock att bilisten bara fick 1000kr i böter. Att köra på någon för att man inte håller med dom är rätt allvarligt. Jag hoppas verkligen att bilisten lärt sig något av det här. Dock verkar det inte så med tanke på hans uttalande i tingsrätten:

Saxat från cykelsmart.se
"– Han har blivit påkörd för att han ville bli det. Det är min bedömning, förklarade bilisten i tingsrättsförhöret, som spelades upp i hovrätten."

Jag blir lika förbannad som ni. Därför ska vi fortsätta skriva brev till våra folkvalda och våra tjänstepersoner. Vi ska visa oss på gatorna och inte tiga still. Men trafikregelsbrott förstärker bara bilden som många har om cyklister.

Det bästa vore om vi kunde bygga cykelinfrastruktur som var ordentligt separerad och dimensionerad för cykling. Mycket kan byggas bort. Inte allt. Men mycket.