lördag 7 juli 2012

Nu dras snaran åt ytterligare

Uups!
Läser idag att 4 åkare som jag inte trodde var dopare erkänner att de har dopat sig när de körde tillsammans med Armstrong. De som nu i efterhand har erkänt doping i samband med USADA:s undersökning mot Armstrong är: Levi Leipheimer, David Zabriskie, Christian Vande Velde och George Hincapie.
Faktsikt är jag riktigt förvånad över ett par namn, men tänker jag efter så är man ju lite korka, speciellt när det gäller Leipheimer och Hincapie, de är ju nästan lika gammal som en annan och var med på 90-talet och då vet ju alla att cykel var inte det minsta ren från doping. Straffet för dem blir 6 månaders avstängning retroaktivt och avstängningen börjar gälla vid årsskiftet (??).
För Hincapie spelar ju inte det någon roll då han redan har annonserat sin pensionering från sporten, hur det är med Leipheimer har jag ingen aning om.

För Armstrong blir ju detta ännu mera besvärande, för nu är det väl bara han kvar av det "gamla gardet" som körde med honom och som inte erkänt doping eller torskat. T.o.m. Jonathan Vaugers, idag Teamchef för Garmin Slipstream kommer enligt uppgift vittna mot Armstrong, men om Vaugers kommer att stängas av är okänt.

Finns ju två sidor (eller flera) på den här historien. 1 Varför rota i det som varit, vi som håller på är ju ändå övertygad om att Armstrong varit dopad, varför skulle han i slutet på 90-talet varit ett undantag? Skillnaden var ju att det gick inte att spåra EPO på den tiden.
2. Lägg korten på bordet och dra honom i smutsen, med ett gäng stämningar från sponsorer som blivit lurade och som säkert om han fälls inte vill bli förknippad med en fuskare av gigantiska mått. För då, om ett gäng vittnar mot honom, så hjälper inte försvaret "jag är den mest testade cyklisten av alla!", utan då kommer det låta, "jag är den som är bäst på att dopa mig så de inte syns!" (vad han egentligen har sagt i alla år).
3.... ja alla andra aspekter som kommer att skada sporten. Kan han inte göra som alla (de flesta) andra större stjärnor har gjort? D.v.s. låt glömskans stora täcke lägga sig över honom och bli en ett namn i böcker och i statistiken. För vad kommer USADA vinna på det hela? Ja det kommer kanske kunna plocka av honom en eller två TdF vinster då det finns en 8 års preskribitions tid för dopingbrott. Vad som har hänt för mer än 8 år sedan kan inte ändras oavsett erkännanden eller tester.

Däremot så kommer nog UCI få det lite jobbigt om det visar sig att någon där har hållt Armstrong om ryggen, förekommer ju spekulationer om mutor etc.

För övrigt! Vilken attans crasch det var i går den sista av dem alltså, såg ju ut som en krigsskådeplats där de låg, Gustav stod och viftade med en bakhjul som uppenbart vart puntkerat, men Vacansoleils mekaniker/personal tog nog hand om de svårast skadade först. Försökte göra Vacchi och Adamson uppmärksam om att hojjen Schleck fick efter lång väntan saknade bakbroms, undrar om det är tillåtet?

Idag blir det spännande med en riktigt bergsetapp, har vi tur så hamnar Cavendish bakom maxgränsen, fast gjorde han ju förra året också och då "fixade" ju TdF:s organisation till det hela att han kunde fortsätta, det är skillnad på folk och fä!

Ha en bra dag,

Hälsningar,
Fritz

1 kommentar:

Cykelhimlen sa...

Hmm, vet inte om alla är övertygande om att Lance har dopat sig (även om de är involverade i sporten samt aktiva cyklister). Han har nog väldigt många fans som fortfarande har honom som väldigt stor idol, och som fortfarande tycker att han är Gud.

Gällande nya Trek:
http://www.kadens.se/blogs/rytz/touren-schleck-trek-och-bakbromsjusteringar.htm