måndag 12 november 2012

Cykelskatt?

Såg nu på morgonen en insändare på Arbetarbladets hemsida, ja vad skall man säga?

Här är texten som publicerats i sin helhet:

Beskatta dessa skattesmitarfordon

Dags för cykelskatt?
När ska cykelskatten införas? Det är nog dags snart. 200 kronor per cykel, för det är ju ett fordon. Det ska inte vara en hundraprocentig fördel att bara ha en cykel att åka på helt gratis. Cykeln är ett rent skatte- smitarfordon.
Inför även den för rättvisans skullLänken till insändaren är: http://arbetarbladet.se/torget/1.5283941-beskatta-dessa-skattesmitarfordon

Tror det där är en medelålders gubbe som drabbats av några böter eller liknande, eller så är han sur på respektive eller något annat trivialt som gör att han måste spy ur sig gallan på något, och nu spyr han på oss cyklister.  Även om han kanske i sin vildaste fantasi har rätt så är summan på 200:- hög, för vad jag vet så är fordonsskatten baserad på vikt, miljövänlighet, och årsmodell .. Har för mig att en bil på lite över ett ton, eller om vi gör det lätt för oss så kan vi väl säga att fordonsskatten är på 2000:- vilket gör att varje kilo om bilen väger ett ton motsvarar 2:- per kg. Mina hojjar väger mellan 6,8 och 8 kg vilket motsvarar för min lätta hoj 13,60:- per år och de "tunga" 16:- rakt av, förstår inte varför den här "gubben" menar att jag skall betala mer bara för att jag använder en cykel?

Bara som en parantes i allt elände!

/Fritz (själv medelålders .... eller?)

2 kommentarer:

Bloggskribent: Björn Åslund sa...

Vad sura gubben kanske inte nämnde är att cyklingen redan är en vinst för samhället. I Köpenhamn har man satt en prislapp på de olika transportslagen. Man redovisar att cyklisten genererar en ren vinst för samhället på 1,22 DKK per km. Bilisten innebär istället en ren förlust på 0,69 DKK per km.
Så istället för skatt, så kanske vi cyklister borde på någon slags bonus

Jag har räknat på dessa siffror, och överfört dem till Nyköpings förhållanden. Har vi verkligen råd med alla biltrafik?
http://pa2hjulinykoping.blogspot.se/2012/10/nykopings-biltrafik-en-jattelik.html

Unknown sa...

OMG vilken ilsken liten sak!
Kanske är han arg för han ingen cykel har …? ;)
//Maria