fredag 11 januari 2013

Trend och träning


20130111-201357.jpg


Är du som jag och inte är särskilt sugen på utomhus cykling på vintern utan hellre söker dig till olika alternativa träningsformer, ja då kanske du oxå märkt att det finns trender inta bara i mode utan även i träning. Tittar man över tid så har synen på träning förändrats över åren tack vare både forskning och vad människor efterfrågar. För 10-20 år sedan gick vi till gymmet för att få större muskler eller möjligen för rehabilitering efter en skada. I dag ser det annorlunda ut. Vi går dit för att må bra, ha kul, få en fungerande kropp, utvecklas och utforska vår kapacitet. Och det är helt klart att motionären är mer nyfiken att utmana sig på olika sätt än för några år sedan. Visst kostar det några hundralappar i månaden men för den som vill vara del av en träningsgemenskap och få lite extra hjälp kan det vara en god investering. Tydliga trender i träningen för att möta den stressade nutids människan är kort och intensiv träning men även utomhusträning kopplat till naturen. Korta intensiva pass är på framgång, där det är meningen att du ska hinna med din träning på 30 minuter och som du kan få att platsa i vardagspusslet utan allt för stor ansträngning.

20130111-200858.jpg  Eller varför inte lämna din trygga, invanda träningsmiljö, öka din styrka, kondition och rörlighet med ett skogspass. När du tränar i gymmet är du förmodligen van vid de flesta träningsredskapen och vikterna. Din kropp vet ungefär vad den har att vänta sig. När du flyttar träningen utomhus och använder de "träningsredskap" som naturen erbjuder, sätts den bekvämligheten ur spel. I naturen finns inga anpassade grepp, sitsar eller handtag, utan det är du som får anpassa din kropp till förutsättningarna. Det ger en väldigt bra träningseffekt.

20130111-200304.jpg  Kettlebell är oxå en av dom nya träningstrenderna. En kettlebell ser kanske simpel ut - som en kanonkula med handtag men hyllas av många som ett perfekt redskap för funktionell träning. Med hjälp av några få basövningar kan du träna hela kroppen på ett dynamiskt och allsidigt sätt. Träningsformen passar dig som har ont om tid. I och med att uthållighetsträning kombineras med styrketräning av hela kroppen, ger en halvtimmes träning en rejäl genomkörare.

Något som oxå har kommit stort är ett ökat intresse för att träna med hjälp av en personlig tränare så kallade PT's. Det är kanske ett lite dyrare sätt att träna men å andra sidan kan det ge resultat mycket snabbare. Det kan ibland var bra att få ett program att träna efter kanske särskilt om du är nybörjare inom träning eller om du har något speciellt mål med din träning

 Vi ses på cyklarna (eller i alternativträningen)
Claes

Inga kommentarer: