lördag 26 januari 2013

Trend och träningskläder


Om det finns trender inom träningen så är det väl minst sagt så när det gäller träningskläder oxå.
Förr var det stora t-shirtar och pösiga byxor som gällde när vi tränade.I dag ser man tajta linnen och tights när man går på gym. Det har helt enkelt blivit ett mode att tänka på funktionaliteten i våra träningskläder. Att köpa träningskläder i dagens samhälle kan vara en djungel av olika teknologier. Material som climacool, polyamid och polyester står som material på lapparna på våra träningströjor. Men vad är det egentligen vi får när vi köper en funktions träningströja

                                                                    
 Träningsplagg i funktionsmaterial består ofta av två olika lager. Lagret som ligger närmast huden har som uppgift att leda bort svetten och skicka ut det till lager två. I lager två så letar sig svetten ut genom små små hål där det avdunstar lättare. Detta gör att dina träningskläder inte känns så svettiga eftersom det mesta inte ligger mot din hud och att det avdunstar snabbare än en vanlig träningströja.

Använder du bomullsplagg absorberas svetten av kläderna, som blir blöta och tunga. Om man har en bomullströja närmast kroppen så kommer en del av energin gå åt till att torka bomullströjan när den blivit blöt. Och vår energi behöver vi ju till något helt annat när vi tränar. Väljer du istället träningskläder i funktionsmaterial transporteras svetten vidare till nästa lager eller dunstar, vilket gör plagget mycket lättare och bekvämare än ett motsvarande plagg i bomull.

Dom senaste åren så har utvecklingen och försäljningen av träningskläder i funktionsmaterial utvecklats explosionsartat. Fler och fler inser att man kan ställa högre krav på sina träningskläder än att dom enbart ska se bra ut. Som sagt så finns det en rad olika funktionsmaterial varav dom två vanligaste är polyester och polyamid. Anledningen till att man ofta använder just dessa är för att dom har lång hållbarhet och anses vara bekväma att använda under träning.

På senare år har även ullen gjort sitt återtåg på marknaden. Tidigare generationer minns ull som tungt och kliande men ny industri har lyckats bli av med det mesta av de problemen. Ibland genom att blanda in andra material, ibland inte.
Dessvärre kan de uppfattas som att de kliar mer. Särskilt på torr vinterhud men det finns också fördelar. Dels så håller det värmen hyfsat även i blött tillstånd och dels luktar de mindre. Ett minus är att de är rätt dyra eftersom vi snackar om naturliga material.
                                               

Det allra senaste är så kallade kompressionskläder som förutom har funktionsmaterialets fördelar även ska hjälpa dina muskler att prestera mer. Vitsen med med kompressionskläder är att trycket från kläderna hjälper kroppen att transportera bort slaggprodukter och ger där med ett ökat tillflöde av syresatt blod till dina trötta muskler. Trycket från kläderna ska stimulera blodcirkulationen och minska risken för kramp. Kompressionskläder är anpassade för att hålla alla muskler på rätt plats, för att hjälpa till att reducera muskelvibrationen och förbättra muskelfokus och medvetenhet (kroppsuppfattning).

Vi ses på cyklarna (med funktionskläder på)
Claes
 

Inga kommentarer: