måndag 20 maj 2013

Giro d´Horndal

Starten har gått - Premiär!
Hallå!
Helgen som var var minst sagt hektisk! Fredagen tillbringades med att förbereda allt inför loppet på lördagen.

På lördagen var jag framme i Horndal strax innan 8 på morgonen och starten skulle gå kl 10:00. De första deltagarna kom runt 8:30 och sedan droppade det in deltagare titt som tätt, och även om jag gärna hade sett fler deltagare så var deras omdöme om banan och själva arrangemanget mer än väl godkänt. Alla verkade nöjda och belåtna och jag hörde faktiskt inget som var negativt. Det enda var i så fall att det var lite grus i en kurva, dock inte så att det var farligt men det var lite. Det tar vi självklart med oss och fixar till nästa gång.

Backen med stort B ledde till ett antal kommentarer, speciellt från dem som körde två varv, men även de som körde ett varv var helt klart "märkta" av backen. Men som jag sa - även om ni klarade backen så var det inte klart efter den. Det fortsatte uppåt och uppåt, även om det inte skedde i ett stycke som under Olshyttebacken. Några var även märkta av den första uppförsbacken som kom några kilometer efter Stjärnsund. Men som sagt, vi har ju på många ställen skrivit att detta är ett av de mest spektakulära motionsloppen i Sverige.

Loppet genomfördes utan vurpor eller större missöden. En av deltagarna drabbades dock av en spräckt fälg på sitt bakhjul, tråkigt, men som han sa - hjulet sjöng nog på sista versen.

Den äldsta deltagaren var Ingmar och han körde ett varv på 2,58tim, helt klart imponerande. Men även de andra imponerade stort på mig, speciellt första varvet klarades av på väldigt kort tid och de snabbaste höll ett snitt på ca 35km/h
Giro d´Horndal:s snabbaste åkare och tillika KOM 2013

Årets snabbaste kvinna i rosa - Giro d´Horndal:s QOM
Vi hade det riktigt skoj och efter loppet stod vi och snackade cykel och anekdoter om olika lopp, fast mycket snack om banan blev det också och unisont sa alla deltagare att de kommer tillbaka. Jag tror faktiskt att jag aldrig hört så många superlativ om en bansträckning som de vi fick höra efter loppet. Vi sög åt oss allt, stort tack för det!

Vid start var det +18 och mulet men efter en timme sprack molnen upp och solen började gassa på deltagarna och när de gick i mål hade temperaturen stigit till +22. Perfekt cykelväder.

Deltagarna bjöds på pastasallad, kaffe och kaka efter genomfört lopp
 
Här sitter några deltagare och återämtar sig och får lite ny energi

Giro d´Horndals äldsta deltagare 76 år, imponerande som sagt
Nu till en fundering. Vi hade ju "konkurrens" från ett GÄNG lopp samma dag och jag upptäckte på lördagskvällen att det var pingstafton den 18/5 (har jag avslöjat hur gudfruktig jag är nu?). Att hålla ett motionslopp i maj utan att konkurrera med andra lopp är banne mig omöjligt, så vad skulle ni säga om vi kör ett till lopp, fast i juli -  "Giro d´Horndal Etapp 2"?
Till sist måste jag även ge Horndals Badminton som ställde upp att vara flaggvakter och kvastbil i lördag ett stort tack för ett väl genomfört arbete. Utan er hade det inte varit det säkra lopp som vi önskade att det skulle bli. Även ett stort tack till Andreas J. som var följe-MC och även loppets sjukvårdare. Bra jobbat!

Kommentera gärna.

Hälsningar,
Fritz / Ordförande - SPIK

4 kommentarer:

adam. sa...

Tummen upp för etapp 2! Då juli är snål med lopp vore de kanon! Vart ligger horndal? Är de vid avesta?

Fritz sa...

Kul att du gillar idén Adam,
Kan hålla med dig att det är tomt i juli, men det har väl att göra med att 80% av alla cyklister ställer cykeln efter att ha cyklat runt den där pölen =) .. Fast det är ju riktigt trist att de gör det, det är ju augusti/september man börjar bli halvt vältränad.

Horndal ligger väl en 3-4 mil söder om Sandviken och en 3 mil norr om Avesta. =)

Mvh
Fritz

adam sa...

Åhfan. Hoppas de blir av. Är de samma bana som rembotrampet?

Mikael sa...

Ja inte kryllar det av lopp i Juli direkt.
Problemet nu är väl att kalendern är spikad, eller tar motionskalendern in nya lopp under årets gång?
Men samtidigt har ni förstås andra kanaler för att få ut loppet till intresserade cyklister.
Semestertid kan förstås vara svårt såvida loppet inte har sitt säte i någon sommaridyll där många tillbringar ledigheten.
Egentligen är det bra konstigt att allt styrs indirekt av Vätternrundan, att merparten av landets motionslopp ligger i maj allt för att vara förberedelser till det stora loppet i Juni.
Det är faktiskt i Juli-Augusti fokus borde ligga för motionären då vädret ofta är som bäst.