måndag 6 maj 2013

Nu förstår jag ingenting!

Bild på mig den enda gången jag kört ett MTB lopp, en blöt eländig tillställning var det -  Mörksuggejakten 2009 (?)
... eller vad skal man säga, jag hänger inte riktigt med i svängarna just nu.
Noterade att det var "uppståndelse" efter att Lidingöloppet "kopierat" Vasaloppet och startat sig ett MTB lopp. Skoj med tävlingar, motionslopp eller vad det nu var. Det som jag reagerade på är att samma dag så har MTB klassen en SWE-CUP tävling i Hjo, där det endast var 20 anmälda i Elitklassen, ser sedan på nätet att alla andra snabbingar var på just LidingöloppetMTB, som mig veterligen INTE ingick i Svenska Cupen, OK valet är ju upp till var och en, men samtidigt slår det mig att jag har hört det knotas och gnatas om att det är så få tävlingar i Svenska Cupen..??
Hrm!

Men sedan när jag kikar på SCF:s hemsida så ser jag att LidingöloppetMTB är sanktionerat av just SCF, uhm.. vänta här nu LidingöloppetMTB anordnas av Lidingö FRIIDROTTSKLUBB, alltså med SCF:s goda minne tillåter de att en klubb som INTE tillhör SCF anordna och sanktionera ett tävling samtidigt som en klubb som TILLHÖR SCF utmanövreras av just nämnda förbund, samtidigt jagar de föreningar/företag som anordnar lopp och där "licenserade" kör.. nä nu hänger jag inte med riktigt.
Att sedan LidingöloppetMTB kostade i runda slängar runt 1000:- i anmälningsavgift tycker jag är rent ut sag horribelt, för 65km... dyrt kilometerpris där, men eliten kanske var sponsrade av företag, Lidingöloppet etc.. för att locka den stora massan att komma och sola sig i glansen av eliten. Ja jag vet att jag sticker ut hakan och pikar många polare som var och körde det där loppet. Men inte bara kompisar, utan även alla andra som var dit. Trist utveckling oavsett.

Antingen är jag gammalmodig, trångsynt, förvirrad eller ja jag vet inte vad!

Förvirring nr 2! Eller nä där är det egentligen ingen förvirring - namninsamling för Svenska Damcykling , utan jag har faktiskt stor förståelse för deras "uppdrag" dock så ser jag ett problem, på en av punkterna så skriver de att "Svensk Damcyklin måste få större utrymme i media etc." Har cykel oavsett könstillhörighet någon form av utrymme i media etc?? Det är väl mest vi närmast sörjande som skriver och tjötar om cykel.. eller? Sedan till en annan del i skrivelsen, de vill få fler tjejer att tävla. Absolut! Vore tvärskoj, första att skriva under på det. MEN, det måste ju komma innifrån, d.v.s. bland klubbarna utövarna etc som sporrar stöttar nybörjarna att tävla, det är inget som en namnunderskrift kan ändra på eller?

Dock finns det undantag! Sv. Cycling Plus är ett sådant undantag, de gör att svenska cykel får en ny arena att sprida sitt "budskap" stötta den tidningen är mitt stalltips, de behövs. Sedan har vi ju eldsjälar som Helena som startade Tjejklungan i Lund, grymt bra initiativ! Ett tredje är Facebooksidan "Cyklande tjejer" nej vi killar får inte vara med eller se vad som skrivs... psst dock hör man ju lite "skvaller" , "fast my lips are sealed" ;D Mer sådant så kanske vi kan se fler tjejer som tävlar i framtiden, dock tror jag även att det kommer att ta tid, eller som jag sa till en annan idag, jag hinner nog gå i pension innan man ser en större förändring (20,5 år kvar mao)

Tyck gärna till och ni får gärna säga att jag har fel, dock ge mig i så fall en förklaring varför jag har fel.

Hälsningar,
Fritz

5 kommentarer:

Åsa sa...

Jag passar på mtb-frågan.

När det gäller dameliten är det väl så att det ena förmodligen skulle leda till det andra.
Om damerna får tävla i fred blir det också lättare för medier att bevaka tävlingarna och se vad som händer.
Dessutom skulle också fler kunna inspireras att börja tävla när man faktiskt ser hur en sådan tävling går till. Dessutom tror jag att det finns förmågor som i dagsläget avstår för att det inte känns tryggt och ok att ställa sig på startlinjen tillsammans med herrklasser.

Fritz sa...

Det kan jag hålla med om, absolut att tjejerna skall ha egna klasser och tävla på deras villkor, men att få fler at tävla... hm hård nöt att knäcka.

Mvh
Fritz

Fritz sa...

Forsättning:
Då media inte ens bevakar något cykellopp what so ever, hur skallman då få dem intresserade av just Damcykling? Namn som Emma, Gustav, Fredrik etc lockar ju inga journalister, eller? Jo om de vuroar och skadar sig då kanske de kan få en notis, eller ibland (Isabelle) få en aningen större artikel (vissa tidningar)


Mvh
Fritz

Mikael sa...

Jag tycker verkligen att det är intressant hur folk drar sig dit massan går.
Av någon anledning verkar folk hellre betala för de dyra loppen än de billiga ditorna.
Cykelvasan är ett typexempel, förmodligen vårt dyraste MTB lopp men likväl det som alla kör.
Mörksuggejakten som exempel är i mina ögon ett betydligt trevligare lopp med ett lägre pris men likväl har dom långt mindre åkare.
Titta på Skandisloppet nu i helgen, Upplands dyraste landsvägslopp men likväl det mest besökta.
Andra lopp med startavgifter kring 300 kronor typ Tierpsrundan, St Jude, Smack rundan, Vårblotet har långt färre startande trots ett betydligt trevligare prisläge.
Det verkar som att människan är ett flockdjur, han springer dit herden pekar (eller dit alla andra springer).
Själv kör jag de andra loppen, de som lägger avgiften på en vettig nivå och det inte bara av egoistiska skäl utan också av etiska.

Förövrigt skall självklart damerna tävla i egna lopp, åtminstone om det är hyfsat många startande.
Ibland är det tyvärr bara ett litet fåtal startande damer i loppen och då kan jag faktiskt förstå att arrangören klumpar ihop dem med juniorerna.
Men grunden borde vara egna tävlingar.

Tina Levin sa...

Jag har inte nämnt media någonstans i mitt öppna brev. När jag menar att vi inte syns så menar jag att "vår tävling" inte syns. Vi försvinner i herrtävlingen eftersom den praktiskt taget dödar vår tävling.

Många klubbar kämpar för damerna. Många ledare som jag är i kontakt med är lika frustrerade som vi är. Men. Helt ärligt. Någonstans måste det stora organet träda in och göra skillnad. Vi kan bara kämpa för det och visa vad vi vill (som vi nu gör med brev och namninsamling), men det är SCF och diverse distriktsförbund som till slut måste klubba igenom en förändring och förbättring.

Förhoppningsvis gör fler och fler klubbar som Staffanstorp CK gör efter att ha samtalat med oss och efter eget tycke om att låta oss få tävla på våra villkor: separerar damklassen från herrklassen.

Jag vet som ett faktum att det finns tjejer som inte startar pga den situation som är idag. Ändrar vi på den så kan jag garantera att det kommer finnas färre och färre tävlingar med under 15 startande i damklassen, vilket betyder att vi kan få TÄVLA!!!!