måndag 24 juni 2013

Hur man hittar sponsorer - utnyttja möjligheterna


Marknadsför dig - Du är en produkt!
Jag har noterat vissa brister hos några elitåkare, men även hur svårt det kan vara för t.ex. juniorer att hitta sponsorer i deras satsning för att kunna komma vidare. För att bara tro att de kommer till en, är en dröm som många gånger går i kras, om man nu inte är en supertalang och vinner allt.

Facebook
Tänkte härmed ge lite tips och råd. Vad många juniorer och elitåkare måste lära sig är att synas, inte bara på tävlingar utan även i alla andra sammanhang. Ta t.ex. Facebook, du har din privata profil där du lägger upp en massa, både privat och rent allmänna saker. Men OM du är en junior som verkligen vill bli något varför inte skapa en sida som folk kan gilla, utan att behöva vara kompis med dig. Det finns den möjligheten, utan problem, kostar inget (om du inte vill) och även andra kan hålla ett öga på dig. På den sidan bör du hålla den levande. Lägg upp bilder (helst) lite data från träningar. Gör det till en vana att samtidigt som du skriver in data i din träningsdagbok så lägg upp lite allmänt om ditt träningspass. Då håller du sidan levande och du SYNS.

Hemsida
Andra sätt, regga en webadress, är du inte så haj på HTML eller andra internetspråk så använd mallar som t.ex. Wordpress eller varför inte bloggspot som mall, och sedan är det bara att lägga upp en massa info om dig, glöm inte att också hålla den levande, finns inget värre än att besöka en hemsida om något och se att det är samma info man läste för 2 månader sedan.

Twitter
Precis som med Facebook så kan du ha ett twitterkonto, där kan du snabbt lägga ut statusuppdateringar, kanske "var ute och körde intervaller idag, kändes riktigt bra" kopplar du det till FB så har du löst den punkten rätt så snabbt.

Varför?
Den frågan är ju extremt enkel, OM du vill ha sponsorer så vill de se att du SYNS och speciellt att deras produkt nämns då och då och syns i bild, antingen före/efter eller under ett träningspass.
Jag kan lova dig att även om du kanske inte är bland top 5 i Sverige så kommer sponsorerna gilla vad de ser om du visar att du SYNS.
Nej cykeln är inte sponsrad inte hjälmen heller eller skor, dock har jag fått alla kläder, detta för att jag administrerar deras FB sida och en blogg
Hur?
Ja sidorna får du skapa själv, men att hitta sponsorerna kan vara lite marigare, men börja med att ringa företag som säljer produkter som du gärna skulle vilja ha, alternativt att du vet att just det där företaget är generösa med sponsring. När du ringer runt och äntligen får tag på den där magiska persononen som är ansvarig för sponsring så presentera dig, berätta vad du gör och att du gärna skulle vilja se ett samarbete mellan dig och dem. För du får inte glömma, en sponsor vill ha tillbaka något i någon form, och är du junior så är det inte segrarna som är det viktigaste utan att du SYNS. I viss mån gäller även detta elitåkare också, fast där ser de gärna resultat också. Berätta hur du syns, fejjan, twitter, hemsidor etc. Ta namn och adress och skicka ett brev/mail till dem, där du bl.a. har skrivit ner länkarna till alla platser du är synlig. Då ser de hur du har gjort och hur ofta du uppdaterar sidan.

Jag vet inte hur man gör?
Jag vet att vissa har en form av Internetfobi och vet inte riktigt hur de skall göra för att marknadsföra sig på Internet, men se andra och ta lärdom av dem. Bra exempel på åkare som förstått vikten av att synas är t.ex. Magnus Bäckstedt, dagligen ser jag uppdateringar från honom, både via Twitter och direkt på Facebook. Hans hemsidor uppdateras ofta och ger dig infot du vill ha. En annan är Geraint Thomas (Team Sky) mest uppdateringar via Twitter, men då det är kopplat till Fejjan så kommer det dit också. Enrico Gasparotto (Team Astana) är en annan. Uppfinn inte hjulet två gånger utan se och lär av andra som är duktiga på detta. Finns det något svenskt exempel. Ja visst gör det, Jesper Andersson är duktig på att skriva och synas, både via sin blogg och på Cycling Plus hemsida (där han också bloggar. Henrik Öijer är ett annat exempel. Svart Karin är också ett bra exempel eller Cykelkatten, även om jag emellanåt väntar spänt på uppdateringar på Cycling Plus hemsida där de också är några av bloggarna. ;) En som har en bra hemsida är Christian Bertilsson, dock skulle han behöva bli bättre på fejjan ;)

Jamen jag är ju inte junior eller elit, kan jag också få sponsorer?
Visst kan du det! Men då krävs det ännu mer arbete, skriv, skriv, syns, syns och skapa kontakter, mässor, tävlingar, lyssna med kompisar... Snacka lite med lokala sportbutiken etc. Då kan du också få sponsorer, men kräv inte för mycket var ingen gam och lägg ut till ex. på hemsidan "Oj vad kul det skulle vara att ha en "Samappple efx super G6 etc..." .. eller som en skrev till mig, efter att ha en av Sveriges största träningsidor med en massa sponsorer, reklam " Jag behöver en cykel, vet du var jag kan få en". Gå ut smått och visa att du ger din sponsor vad de vill ha : bilder och text där du nämner dem i positiva ordalag (superlativ), visar det sig att det fungerar så kommer de ge dig mer, de kanske tom tipsar dig om andra företag som behöver synas.

Glömde en viktig punkt! VAR TILLGÄNGLIG!
En viktig punkt som jag glömde i ivern när jag skrev detta inlägg, var tillgänglig för frågor från media, bloggare etc. Det är ytterligare ett sätt som visar dina sponsorer att du syns i alla former. De flesta Svenska åkarna är lätta att ha och göra med (finns undantag) du kan bli kaxig och styv i korken när du vunnit Tour de France eller liknande tävling. Läs Wiggins  - Han har fått mkt dåligt rykte bland cykeljournalister runt om i världen, då han nu för tiden ratar cykeltidningar, du måste komma från typ The Guardian om du skall ha en chans att nå honom.

Frågor?
Om du har ytterligare funderingar och frågor, kommentera eller maila mig: cykelbloggar(a)spray.se
Jag hoppas att ni gillade detta inlägg och min fundering är om ni vill ha fler liknande?

LYCKA TILL!

Ha en bra dag

Hälsningar,
Fritz
 

2 kommentarer:

Svart Karin Karlsson / Karin Svart sa...

tack för de fina orden Fritz! =)

Jesper Andersson sa...

Jag får lov att hålla med Karin! Tack för fina ord! Bra inlägg. kör som fan!