onsdag 18 september 2013

Så dyrt kan det bli för att köra en "Svensk klassiker"

Kan inte låta bli och reagera när jag läser en "artikel" på www.cykla.se  om en kille som bestämmer sig för att genomföra en Svensk Klassiker, d.v.s. Vasaloppet, Vansbrosimningen, Vätternrundan och Lidingöloppet på ett år.

Kille har gjort en beräkning att han har för att genomföra detta lagt ut ca 50 000:- i detta är det utrustning, anmälningsavgifter etc. Räknar han bort mindre väsentlig utrustning så hamnar kalaset på 43 000:- Det är lite mer än 10 000 per lopp.. Sjukt enligt mig! OK att cykeln kostar, skidorna likaså men det är i mina ögon fortfarande rent åt H-vete att det skall vara så dyrt att göra denna "Svenska klassiker". Jag + några andra har ju lämnat ett par kommentarer, en tyckte de är bättre att lägga pengarna på just denna "klassiker" än at lägga pengarna på en platt-tv, pensionssparande etc. Mitt försvar för att fortfarande lägga pengarna på pensionen alt platt-tv är att det är något du har kvar, men loppen är slut när de är slut ... då har du bara minnet kvar.
Jag skrev bl.a. att för 10 000:-/lopp kan jag köra TRE lopp (typ Paris Roubaix, Liege Bastogne Liege, L´Eroica) på kontinenten, då inkluderat resa, logi och anmälningsavgift. Sedan kan vi ju diskutera vilket minne som är starkast, gneta runt en pöl i Sverige eller köra genom Arenberg på Paris Roubaix?

För de som genomför en "Svensk Klassiker" (ESK) så har jag nu efter intervjun med VR:s "VD" förstått att de redan genom att de anmäler att de skall köra en Klassiker har haft en förhöjd anmälningsavgift, 1650:- i år (VR) och nästa år 1750:- (det där har jag ältat klart nu) MEN sedan har ursäkta franskan skitföretaget "En Svensk Klassiker" mage att plocka ut 300:- till för att skriva ut diplomet.

Jiiizz .. OK OK, än är inte den ** censur****** född, eller är det en sådan status att ha genomfört "en svensk klassiker" eller har de verkligen lyckats med sin marknadsföring, för vem kan man stoltsera med diplomet en själv eller för andra? Visst att det är kul att ha genomfört alla dessa lopp, säkert. men du bland ett gäng tusental andra, det liksom bleknar ju i mängden eller? Ok om det hade varit något extra att t.e.x göra Andreas, göra det på ett dygn (24 timmar) eller ha kravet att göra det under en tid. Men nu är det väl bara för eget välbefinnande man kan stoltsera med diplomet, annars sätt upp alla diplom bredvid varandra skippa diplomet från ESK alla ser ju då att du gjort det på ett år, du spar 300:- ... Låter sur, men att de så komplett lyckats "lura" folk att spendera sjukt mycket pengar för egentligen ingenting, lägg alla dessa pengar på 10 lopp (500:-/st.) under sommaren stället, tror nog att du har mer minnen från dessa 10 lopp än de 4 loppen som ingår i ESK till bara en 1/10 av kostnaden.

Men det är ju bara vad jag tycker, alla avgör ju själva vad de vill lägga pengarna på. Men för mig hade valet varit självklart.

ha en bra dag

Fritz

10 kommentarer:

Hasse sa...

Jag håller med om att det har blivit sjukt dyrt med anmälningsavgifterna men lägger man ut 50.000 så har man nog köpt lite onödigt dyra prylar. Det känns definitivt inte som en representativ siffra.

Hursomhelst;
en del väljer att lägga sina pengar på att göra klassikern och andra dammsuger marknaden på prylar och memorabilia till ett specifikt cykelmärke.

Det är ju olika vad man är intresserad av. Jag värderar mina klassikermedaljer väldigt högt. Det kommer förresten att komma en "superklassiker" där ESK ska utföras på 20 tim(herr) eller 24 tim(dam).

Anonym sa...

Känns inte relevant att ta med kostnaden för utrustning i kostnaden för en klassiker tycker jag. En cykel, skidor och så vidare är ju inga engångsprylar direkt utan är väl förhoppningsvis sådant man använder utanför själva loppen också.

Janne.J sa...

Ja frugan lånade mina grejer sedan bodde vi hos vänner. så hennes klassiker lär inte ha kostat över 10 000:-

O sa...

Jag håller också med om att själva loppen är sjukt dyra.
Ta Vansbro-simmet t.ex. Resan dit, anmälningsavgiften, våt-/torrdräkt och allt annat som tillkommer för att simma i 05,-1 h och sen åka hem igen.
Finns det NÅGON som simmar det för att det är roligt?
Känns som att >95% gör det bara för att kunna genomföra en Svensk klassiker.

Håller också med om att det är lite urvattnat. Själv tycker jag att bedriften verkar vara att hålla sig frisk, eller få tag på startplatser till alla lopp. Mer ä själva genomförandet (har dock bara cyklat VR och åkt VL men fått ställa in såväl LL, VL och VR pga halsont, halsfluss och trasigt knä)
Då är jag mer imponerad av dom som kör ironman. DET måste vara den ultimata utmaningen.

Men sen är det just det där med vad man har kvar och inte.
Personligen har jag äntligen kommit igång med daglig motion sen jag beslutade mig för att köra VL och VR. Har äntligen hittat motionsformer som passar mig, samt en morot för att inte sluta efter ett par veckor/månader.
Så hälsan blir ju bättre än om man köper en platt-tv (för att ta det exemplet)
Sen är det det där med minnet.
När jag tänker på hur jag plågade mig igenom VL 2011 efter på tok för få mil skidor i benen, efter många timmar kämpandes med viljan att ge upp, och efter att verkligen ha insett mina begränsningar - att jag KAN om jag bara ger mig den på det. DET är ett minne som inte går att jämföra med någon pryl över huvud taget.

Det blev kanske inte så sammanhängande men det var iaf. mina 50 öre.

Anders Plato sa...

Jag håller helt och hållet med Fritz om att det är för dyrt och en hysteri över dessa lopp.

Tycker det är dags att börja arrangera alternativa lopp utan anmälningsavgifter alternativt väldigt låga avgifter.
Så som cykelklubben jag är med i har gjort.

http://avanticykel.wordpress.com/2013/08/06/folkets-ringsjon-runt-258/

Fritz sa...

Halloj,

Tack för era kommentarer, jag var kanske lite otydlig i och med att jag egentligen inte skrev något om era prestationer i vattnet, asfalten, snön etc. Det är strongt gjort hur det än kommer till, men då anmälningsavgifterna är redan så dyra borde de där loppen gå ihop och GE er medaljen och diplomet, det jag egentligen retar mig på att ni redan då ni skall genomföra en klassiker betalar dyrare avgifter (se VR) så inte nog med det sedan skall de klå er på ett antal hundralappar till för medalj och diplom.
Antingen är jag dum i huvudet (kanske det) eller så har de verkligen lyckats i sin marknadsföring av ESK.

Kan ju annars bara hålla med Oskar att en Ironman är ju överjävla tufft.

Vilken tur att jag varken får springa (pga av sjukdom) eller gillar att befinna mig ute på djupt vatten.. fobi mot drunkning (rättelse - skitskraj)

Noterade på ESK hemsida att det är runt en 40 000 som har genomfört ESK 1 gång

Med vänlig hälsning
Fritz

R_R sa...

O
Jag simmade Vansbro bara för att det var roligt i år :-)
Dock så används våtdräkten betydligt mer än 0,5h
Dock så ser jag inte behovet av simningen den står inte i närheten av ansträngningen jämfört med resten av EN svensk klassiker.
Funderade på det när jag simmade sista kilometern hade varit roligt att förlänga Simningen 1 till 2 kilometer motströms då hade det blivit lite mer intressant :-)

R_R sa...

Och VR dom är ju genialiska dom vill ha mindre folk men mer intäkter hur löser man det jo höj priset skräm bort några få in mer pengar.

Oavsett vad man tycker så är det sjukt smart av VR

Anonym sa...

Helt otroligt vad det ska gnällas om hur dyrt allt är hela tiden.

Unknown sa...

Nu kan man oja sig över priset, men samtidigt så blir det fullt på en kaffe kvart. I dessa fall gå ju pengarna inte till något eventföretag utan till de föreningar som driver loppen (och sedan delar de ut pengar till de föreningar som hjälper dem). Hur ska man se på det. Ska föreningen avstå inkomst för att vissa tycker det blir för dyrt men samtidigt blir det fullt på några timmar?. Läs lite marknadsekonomi. Tycker man det är för dyrt cykla/simma/spring/skida ett billigare lopp. Svårare än så är det ju inte.