söndag 29 september 2013

Sablar vad skoj

Lucas Eriksson
Igår när man satt och tänkte skriva om Lucas Eriksson fina resultat där han kom 6:a för killar juniorer, vilket fram till när Emma kom i mål var Sveriges bästa resultat under VM så långt. Skräproligt för Lucas måste jag bara skriva, att i det där motståndet komma in 3 sek efter segraren är stort. För ni skall inte tro, ni som inte är invigda, att det går långsamt "bara" för att det är juniorer, de slår 8:or runt de flesta av oss. Nu gäller det bara att Lucas håller i motivationen för cykel och forsätter träna lika hårt som han gjort. OM han gör det så kan hans lycka vara gjord och vi övriga kan sitta om en 5-6 år och gotta oss åt hans resultat runt om i världen.
Emma Johansson
Silver Emma än en gång
Men nu till Sveriges bästa resultat, Emma Johansson, vilken tjej. När man sitter och grämer sig för att Sverige är en minoritetsnation inom cykel, och i helt klart har haft år storhet bakom oss, läs 60-70-80-90- och i en början av 2000-talet. Så smäller hon till och tar, återigen, silver på ett stort mästerskap. Det är för attans bra helt enkelt. Men samtidigt är det ju synd att Emma skall tävla och vara på topp samtidigt som damcyklingen har fått fram en annan gigant, Marianne Vos är ju omöjlig. Jag vet att en annan stor cyklist på 70 talet grämde sig för ungefär samma sak, Felice Gimondi hade ju sin topp och storhet samtidigt som Eddy Merckx var på topp och vann i princip allt som gick och vinna, även om Gimondi då och då fick glänsa. Men nog om detta, Emma är ju tjejen som gör att man återigen hoppas att det kan komma en ny sväng av cyklister, OK det kom väl inte nämnvärt fler efter OS i Peking, men då såg förutsättningarna lite annorlunda ut. Nu kan det faktiskt vara den starten som cykel behövde.

Enda smolken i bägaren
Jag såg ju inte tävlingen själv, valde ju bort viasat för ett antal år sedan för att få Eurosport, nu grämer man sig en aning, dock fick man nöja sig med att läsa alla hyllningar och kommentarer på FB, Cyclingnews etc. Men enda stilla fundering fick jag när jag satt och kikade på resultatlistan och ser att ALLA övriga tjejer DNF:ade igår, någon som vet anledningen? OK om man är avhängd och inte kommer att göra ett bra resultat, men då kommer vi till att hedra tävlingen istället. Jag vet att t.ex. Gianni Savio är stenhård på den punkten när man pratar om Girot och andra tävlingar där Androni är med, Om man inte gör resultat så skall man ändå tävla och hedra loppet och fullfölja det. När man ser tjejernas resultatlista så var det inte många som hedrade tävlingen och fullföljde det, runt 45 st av ca 130-140 tjejer rullade i mål. Vad tycker ni?

Ni som har viasat eller till gång till TV10 kan ju gotta er åt att få se herrarnas VM-lopp senare idag, jag är inte ett dugg avis, vad är ett cykelvm mot ... mot... *suck*

Ha en bra dag,

Hälsningar,
Fritz

Inga kommentarer: