tisdag 12 november 2013

Gav jag bra råd?

Bilden jag använde i tråden på cykla.se
Såg en tråd på Cykla.se där en kille som skall köra VR för första gången nästa år undrar vad han skall köpa och vad annat han skall tänka på. Nu i mitt svar så skrev ju jag ett par "svar" till några av de svar han fått i tråden, så ni får knalla in och se vad det var jag svarade på: Här är länken .

Men iaf jag skrev följande till honom:

Många bra råd, vissa lite annorlunda, t.ex rapp, seg etc. Som nybörjare är nog varenda racer "rapp" i jämförelse mot en Biltema hoj eller vad du nu kan tänkas ha hemma till vardagscykling.

Mitt råd till dig är som en annan skrev, dammsug internet marknaden, fast först bör du ha bestämt dig för HUR mycket du vill lägga ner på att ta dig runt den där sjön.
Stirra dig inte blind på bara hojen, kringutrustningen kostar även den. Visst att du kan knalla in på Lidl och köpa deras Cykelsortiment, fast då kommer dina 29,8 mil bli grymt smärtsamma.

Du får nog räkna med följande priser för en prisvärd hoj
7000:- och "the sky is the limit" (beg 4-5000:- / 25000:- den senare för en fullblodsmaskin d.v.s proffscykel) Tänk på att om du köper en NY cykel i butik, och du upptäcker efter VR att det här inte var något för dig, och du vill bli av med cykeln, vi säger att du köpte en hoj för 14000:- och nu vill du bli av med den i juli augusti, och du tycker ju att den är i nyskick och vill ha tillbaka iaf 11000:-, glöm sådant (om du inte lurar en polare) du kanske kan få tillbaka 9000:- om du säljer den INNAN butikerna rear ut sin kollektion på hösten, för en hoj som kostade 14000:- på våren får du för c:a 10-11000:- på hösten, och då är den NY din är begagnad (oavsett skick).
Hjälm 1000:- och uppåt (den skall inte klämma på någon punkt när du har den på dig, kan bli vidrigt plågsamt efter 2-3 timmar och du kommer väl vara ute i minst 10 timmar)
Skor: 1000:- uppåt
Kläder: ja, där är ju marknaden stor och den kan var relativt billigt, eller snordyrt, du bestämmer. Alt. gå med i en cykelklubb och köp klubbkläderna, brukar vara bra och prisvärda. Vad du behöver är (minst) bibs, jersey, arm/benvärmare, handskar (beroende på väder, korta eller långa), jag skulle om du kör på natten satsa på en långärmad jersey/jacka, återigen om du startar när det är mörkt eller disigt, en reflexväst som är cykelanpassad, d.v.s slimfit. skippa alla "ballong" jackor etc det kommer vara tillräckligt jobbigt för dig på slutet, varför förvärra det med att släpa på en fallskärm? Underställströja av BRA kvalitet, gör att ditt svett sugs upp och du kommer förhoppningsvis frysa mindre.

Rådet med cykel som kostar 10k eller 20k och att det bara skiljer 0,5 kg kan du slänga i sophinken, OK det beror på om du tänker köpa nytt och alternativt av ett specifikt märke då kanske det är så, men om du kollar begmarknaden (just nu är den bäst, dock skippa till 90% blockets annonser) 10k på beg marknaden innebär (oftast) att hojen väger runt 8-10kg (eller mer) för 20k kan du få en hoj som väger strax runt 7 kg, lägger du på 5000 till så väger den tävlingsvikt d.v.s. 6,8 kg. Det kan tyckas vara löjligt med vikten, men efter 15 mil och den där tegelväggen närmar sig, så är det skillnad att släpa 10kg eller 7 kg (promise), plus att du (förhoppningsvis) möter väggen först runt 22-25 mil istället för vid 10-15 mil.

Alternativt till allt detta, lägg pengarna på kläder och skor, kolla runt i bekantskapskretsen om det inte finns någon som har en hoj ståendes i garaget efter en tidigare VR runda, eller dåligt samvete efter att ha ställt sig på vågen och köpt sig en hoj, låna den (gratis) och voila du har en hoj gratis för en 6 mån. Var det tvärkul och du vill fortsätta, köp hoj efter VR!

Nu är detta BARA mina åsikter, sedan är det upp till dig hur du gör

Med vänliga hälsningar,
Fritz

Förklaring bilden (tre av mina hojar)
Överst hoj runt 9kg pris 9000:- (byggt själv)
Mellanhoj 8kg (blankt) (med dessa hjul) pris 16000:- (byggt själv)
Nedrehoj: 6,8 kg pris 26700:- (köpte hel)
Vad tycker ni? Var dessa råd bra eller missade jag något?

Ha en bra dag,

Hälsningar,
Fritz

7 kommentarer:

Unknown sa...

Hej!
Är på g att köpa en Oltre XR men är i valet och kvalet. Är rädd för att den är för styv/stötig. Finns det någon komfort i den eller är den 100% race? Har nog läst sönder nätet på recensioner där en del skriver att det är det bästa de cyklat på medan andra menar att man känner varenda ojämnhet upp i cykeln. Vad är din uppfattning? Nu förstår jag ju att jag kommer att få ett färgat svar av en Banchi-fantast;)
Cyklade tidigare på en Scott CR1.

mvh Anders

Fritz sa...

Hallå Anders,

Ja att jag är målad all in celeste tror jag de flesta vet och om det blir ett objektivt svar från mig kan nog anses som lite svårt.

Men iaf jag skall försöka vara ärlig, i jämförelse med mina övriga Bianchihojar så är Oltren magisk, att den skall vara stötig och att man känner varje omjämnhet i backen kan jag inte hålla med om, visst att den är styv och extremt rapp kan jag hålla med om. Men det tror jag också har lite vilken utrustning man har monterat på hojen, jag tex kör ju oftast bara med FSA K-Force light på mina hojar även Oltren, och de är i kolfiber och många kanske tror att allt i kolfiber är stenhårt, men så är det inte. Styret (compact variant) t.ex. är "mjukare" än ett par alu styren som jag har.

Men jag skall ju även tillägga att Oltren är en fullblodsracer, och ingen Bianchi C2C, men ändå har den en komfort som jag är förvånad över.

Men om du bor runt Uppsala (finns själv i Tierp)och kör på storlek 57 är du välkommen upp och testköra min Oltre, fast jag hänger på med någon av mina andra hojar =)

Lycka till med köpet, jag tror inte du blir besviken

Med vänlig hälsning
Fritz

Unknown sa...

Tack för din åsikt! Nja, bor lite väl långt bort, i Falköpingstrakten. Får jag fråga hur lång du är? Den storlek jag har blivit rekomenderad är också en 57:a.
/Anders

Fritz sa...

Jag kör egentligen på en liite för liten hoj, borde ha en 59:a men jag gillar att sitta lite "aggressivt" på hojen därav 57:or.

Jag är 1,92cm ö.h. =)

Ja Falköping ligger en bit bort, skall den inhandlas på Racerdepån? Hälsa till John ifrån mig

Med vänlig hälsning
Fritz

Unknown sa...

Japp, det blir på Racerdepån. Jag ska hälsa John, ska dit imorgon.

Med vänlig hälsning, Anders

MarkkuS sa...

Måste säga att köpa via råd på olika forum eller via Internet, för en nybörjare, verkligen en chansning.
Det kan går bra, men kan också bli en cykel som inte passar. Som nybörjare kan man dock tro att det ska kännas så, då man inte vet bättre.
Säkrast är att gå till en seriös handlare, som är intresserade av att kunden blir nöjd, och inte enbart är ute efter kundens pengar.

Reportagebild sa...

Fast problemet är ju att dessa handlare inte växer på träd direkt. De har ju i många fall stor erfarenhet att passa ut cyklar till nybörjare, men jag tycker det känns som rätt mycket chansning även när man går till LBS:en.

/Freddo