fredag 22 november 2013

Hur gör man?

Här var det inga nybörjare, men likväl gäster i norra Uppland =)
Har haft ett inlägg i huvudet länge nu, det handlar återigen hur man fångar upp cyklister som kommer till en träning. Hur många gånger läser man inte på olika forum där antingen; någon beskriver att en person dök upp på träningen, blev avhängd och sedan dess inte visat sig igen, alternativt att det är den avhängde som skriver; var till en klubbträning och fartkanonerna satte genast upp farten och efter 2-3km var jag avhängd och dit åker jag aldrig mer igen.Nu förstår jag att alla kan inte ta hänsyn till att det dyker upp nybörjare till träningarna, de som är snabba måste ju också få sin träning, har de otur så kommer det ju nybörjare i en strid ström hela våren på varje pass och då är deras rykte som fartkanoner snart ett minne blott.

Men för klubbens bästa så har jag ett förslag och det är att på t.ex. ett årsmöte utse faddrar eller något liknande namn, kalla det vad ni vill, wing mate etc kärt barn har många namn. Vad en sådan fadder skall ha funktion är att då det dyker upp en nybörjare så berätta lite om klubben, hur det brukar gå till på träningarna, hur ofta och hur ni tränar etc. Men främst av allt var ett stöd för nybörjaren under träningsturen, och lämna inte den i sticket.  Förklara också varför ett gäng försvinner i horisonten och att med rätt träning så är nybörjaren kanske snart där själv.

Cykelklubbarna har inte råd att skuffa undan nybörjare som kommer till träningarna, vi måste fånga upp dem, känna sig välkomna och komma tillbaka och självklart bli medlemmar i slutändan =)
Själv har jag kört klubblös de sista två åren, men nu skall det bli ändring på det. Nytt år och nya möjligheter, sitter och väljer mellan tre klubbar som jag kommer att gå med i. Vilken det blir berättar jag senare.

I alla fall, så måste jag betona att alla klubbar har inte det här problemet, t.ex. Fredrikshofs IF CK har ju sina nybörjarträningar i Farsta, Brostugan (Drottningholm) och Lidingö vissa dagar i veckan, visst att de i dagsläget kallar det för introduktionskurs i gruppcykling eller liknande, är nästan säker på att Hisingens CK har något liknande och även Mölndals CK, men det gäller större klubbar. Cykelklubbar som kanske är bara en 50 medlemmar och där det dyker upp mellan 4-10 stycken personer måste vårda sina nybörjare bättre. Jag säger inte att det är så överallt men allt för ofta får jag läsa sådant som jag började inlägget med, och en gång är en gång för mycket.

Hur gör din klubb för att stötta nybörjaren, har du själv varit med om det jag beskrev ovan. Kommentera och berätta gärna, kom även med synpunkter på det jag skriver om, är det ett bra förslag eller är har bakhjulet blivit skevt (kan ju inte skriva att jag är ute och cyklar, för det är jag ju emellanåt :D )

Till sist, stort TACK för den positiva responsen jag har fått både här på Cykelbloggar, FB och andra ställen för mitt förra inlägg angående Skandisloppet. Sådant värmer!

Ha en bra dag

Hälsningar,
Fritz

2 kommentarer:

MarkkuS sa...

Jag antar du pratar om tävlingscykling? För motionärer finns ju ofta olika fartgrupper. Varför inte även så för det som vill bli tävlingscyklister?

Fritz sa...

Hallå Markku,

Tyvärr inte, har ju bl.a. sett på Cykla.se hur åkare som skall genomföra VR kommer till en klubbträning och blir avhängda.
För de som tävlar så vet de mer var skåpet står och vilken konsekvenser det kan bli om man kör ett hårt pass.

Jag skall betona att det här är ingen kritik mot klubbar, jag vet att det är svårt att ordna sådant som jag föreslår, jag vill att man skall ta det som konstruktiv kritik och ett sätt att skapa ännu bättre förutsättningar för nybörjare och i slutändan cykelklubbarna.

Med vänlig hälsning
Fritz