torsdag 21 november 2013

Nu händer det saker!


Gick in i slottsbacken på stora klingan, inget att rekommendera (Foto - Fröken Eva)
Senhösten har svept in med förändringar för min del, och det är ett sant nöje att kunna presentera något som kommer att gagna svensk cykelsport!

Det är ju ingen nyhet att jag är kritisk till ett flertal cykellopp och deras prissättningar, där det till och med förekommer att cykelklubbars medlemmar får betala ett högre pris för att få vissa fördelar. Min uppfattning är att cykellopp inte bara ska vara en utmaning och en upplevelse för deltagarna, utan även en fördel för svensk cykelsport - och vad kan gagna cykelsporten och dess tillväxt om inte cykelklubbarna?
Så vad är det då som är på gång? Jo, nyligen blev jag kontaktad av den nye ansvarige för Skandisloppet i Uppsala. Vi diskuterade mina förslag och kände varandra på pulsen. För ett par dagar sedan blev det klart att jag kommer att samarbeta med Skandisloppet, vilket jag tycker är riktigt spännande och utvecklande. Skandisloppet är världens äldsta cykellopp, som med sina 105 år (om jag räknat rätt) på nacken är äldre än självaste Tour de France. Efter att ha kört Skandisloppet i maj i år vet jag att det dessutom är ett grymt trevligt arrangemang med väldigt fina vägar. Ni som läste mitt blogginlägg om loppet minns kanske att jag var kritisk till att inga medaljer delades ut, men den saken är nu löst inför 2014!
Matdepån under Skandisloppet 2013
Min främsta uppgift i samarbetet blir att utveckla Skandisloppet på ett sätt som gör själva loppet än bättre, samt att arbeta för att loppet bidrar till utvecklingen av svensk cykelsport. Just nu, och inom den närmaste framtiden, kontaktar jag cykelklubbar som geografiskt sett ligger i Uppsalas närhet, och presenterar ett erbjudande som jag anser är riktigt bra. Erbjudandet gäller naturligtvis alla cykelklubbar i landet, så länge klubbarna är anslutna till SCF. Dygnet har ett begränsat antal timmar och de klubbar jag inte hinner kontakta men som är intresserade av erbjudandet får gärna kontakta mig på fritz.olsson@skandisloppet.se
 
Erbjudandet utgår från Skandisloppets syfte att främja svensk cykelsport och innebär att vi premierar deltagare som tillhör en cykelklubb ansluten till SCF. Priset för att delta i det 160 km långa loppet blir nästa år 450:- per klubbmedlem, medan ordinarie pris är 595:-. Av de 450:- som klubbmedlemmar betalar går 50:- tillbaka till den cykelklubb de tillhör och klubben bestämmer själv hur dessa pengar ska användas. Ett bra sätt att visa att det lönar sig att vara med i en cykelklubb, för visst är det så att det är klubbarna och SCF som kan främja och utveckla cykelsporten?

Självklart erbjuds klubbarna att ha egna startgrupper eller att dela upp sig i flera; det är helt upp till respektive klubb. Så varför inte använda sig av Skandisloppet som ett led i träningen av gruppcykling och för att svetsa samman medlemmarna inför andra kommande utmaningar?
De klubbar jag redan hunnit kontakta har ställt sig mycket positiva till Skandisloppets upplägg och en klubb kom med förslag till ytterligare förbättringar av loppet, vilket organisationen bakom loppet välkomnar och tar till sig. Det som är bra kan alltid göras ännu bättre =) Du som deltagit i Skandisloppet tidigare får mer än gärna höra av dig och komma med synpunkter på vad som var bra och vad som hade kunnat göras bättre.

För den cyklist som inte är medlem i någon cykelklubb och som önskar få priset subventionerat är lösningen att gå med i en cykelklubb. Fördelarna är flera. Dels blir cyklisten försäkrad genom SCF, dels får hon eller han med största sannolikhet rabatt i någon sportbutik. Men framför allt ökar klubbarna sina medlemsantal och därmed deras möjligheter att anordna olika arrangemang, vilket i sin tur kan leda till att fler får upp ögonen för cykelsporten. Vi hoppas kunna bidra till att cykelsporten får fler utövare och att inte minst fler ungdomar väljer att satsa på cykling.
Åter en bild från Slottsbacken - fortfarande lika jobbigt (Foto Fröken Eva)

Någon kanske ställer sig frågan varför jag väljer att samarbeta med Skandisloppet som i mångas ögon är ett kommersiellt jippo. Och visst är det kommersiellt - vilket motionslopp är inte det? Även lokala cykelklubbars motionslopp är kommersiella, men det intressanta är vad vinsterna används till. För Skandisloppets del är du som betalande deltagare en avgörande faktor för att Skandisloppet ska ha de ekonomiska förutsättningarna för att arrangera den enda UCI-klassade tävlingen för herrar i Sverige (det är som bekant Vårgårda som arrangerar motsvarande damtävling). Det innebär alltså att du som ställer upp och kör motionsloppet möjliggör Scandinavian Race och Skandis GP. Även dessa tävlingar kan utvecklas och där finns idéer och mål som vi hoppas kunna förverkliga inom några år.

Skandisloppets hemsida för 2014 är under uppbyggnad och kommer att presentas inom kort. Självklart meddelar jag när den är klar och tillgänglig för allmän beskådan =)
Till sist vill jag passa på att betona att Cykelbloggar förblir en oberoende blogg och att jag kommer att fortsätta att skriva om sådant jag tycker är angeläget. Även om det gäller Skandisloppet, men där har jag inte sett något negativt än... ;D

Vi ses i Uppsala i maj!

Hälsningar,
Fritz

7 kommentarer:

Fröken Eva sa...

Fritz vi ses i slottsbacken :-)

Fritz sa...

Ha ha.. den här gången kommer jag på lilla klingan .. promise! =)

//Fritz

Unknown sa...

Väldigt, väldigt bra initiativ! Hoppas verkligen att ännu fler tar chansen att komma till Uppsala för en kul cykelhelg!

Oakland sa...

Var sjuk i år, men ser fram emot att köra 2014! Bra jobbat Fritz!

/Fredric Ekermark

Fritz sa...

Fredrik och Fredric,

Stort tack för att ni uppskattar initiativet. Vi syns (senast) i Uppsala maj 2014 =)

Med vänlig hälsning
Fritz

Crille68 sa...

Härligt initiativ och vilken bra idé!
Låter himla bra för cykelsverige och jag hoppas att det kommer sprida sig som ringar på vattnet över hela riket. Det skulle verkligen kunna vara något som får fart på allt och ger skjutsen som behövs för cykelklubbarna.
Bra jobbat!

Fritz sa...

Hallå Christer,
Stort tack för detta, precis som med de tidigare kommentarerna värmer de! Jag har samma förhoppning som dig, för egen del är det precis det mål jag har :)
Ha en trevlig kväll
Fritz