tisdag 14 januari 2014

Reflektion på Anders G:s diskussion

Scandinavian Race 2013
Har med intresse och nöje följt Anders Grönqvist blogg på kadens, jag är den förste att erkänna att han har rätt i mycket i det han skriver men och nu kommer ett stort MEN!

Hans inlägg handlar ju mycket om kritik mot SCF och hur vissa frågor har hanterats, han tycker bl.a. att vi skall svartrejsa mera, tycker jag ser sådant överallt, hur många klubbar som helst kör ju "träningstävlingar" vissa klubbar kör rena svartrejs i form av motionslopp etc. Så om vi skall utveckla det ännu mera så vet jag inte hur, för till syvende och sist så är det cyklisten som måste komma det kan inte SCF ändra på.

Annan kritik som kommit mot SCF på hans Facebook sida är att de som körde Malmö Velo Classic (inte Girot som jag skrev först)  skulle ha blivit bötfällda, njae, så var det väl inte riktigt, inte vad jag fick höra av en som körde det där loppet. Vad jag vet så blev de varnade för att de kört ett av SCF icke sanktionerat lopp. Skribenten på Anders Facebooksida drar paralleller till Svenska Fotbollsförbundet at de hade minsann inte bötfällt sina spelare för att spelat en korpmatch, nu är det ju till en början att Korpen ingår i Riksidrottförbundet så det kan inte betecknas som en "svartmatch" och sedna är ju skillnaden mellan SFF och SCF grymt stor, den främsta skillnaden är ekonomin, SFF är troligtvis 100 gånger rikare än vad SCF är så där tycker jag "kritiken" är obefogad.

Men nu till mina tankar när jag läser vad Anders skriver - f.ö en j-igt bra kille och en grym cyklist, att han och jag sedan har samma moderklubb inom cykel, gör ju inte saken sämre.

Då jag gillar det han skriver så måste vi  ändå se hur vissa saker ser ut och vad som har hänt sedan Projekt Svensk cykel. Mycket av hans kritik har handlat om just detta. För det första det är några år sedan han och ett gäng till utvecklade rapporten "Projekt Svensk cykel" och efter denna skrevs så blev uppdragsgivarna bortröstade (många inte alla) ur styrelsen, och under 2013 har styrelsen för SCF allt ifrån ha varit "lugn och stilla" avhopp hit och dit, detta p.g.a. sjukdomar, personliga orsaker etc. Man tänker genast på uttrycket "sitt still i båten" när man tänker på SCF styrelse och 2013. Vi har även fått en ny Generalsekreterare då den förre "lynchades" offentligt av några personer inom den förra styrelsen, ingen skugga på 2014 års styrelse, även om vissa av 2013:s år styrelse är kvar i årets.
På den punkten skall 2013 års styrelse enligt min ödmjuka inställning inte bara ha "ställt sina platser till förfogande" de skulle enligt mig ö.h.t. inte ställt upp för omval! Ställa sina platser till förfogande är för mig bara ett sätt att försöka rättfärdiga sitt vidriga agerande när det kommer till punkten för den förra GS. För oavsett vad man tyckte om förra GS så skall gällande avtal följas och det kan inte ändras hur som helst.

Men Ok vi fortsätter ändå att titta på Anders kritik, och visst håller jag med om att svensk cykel skall utvecklas och att det skall bli lättare att börja hoja, tävla etc. Men att lägga den bördan på SCF helt och hållet är FEL, ohyggligt FEL! För hur det än är så kan inte SCF tvinga folk att börja tävla, det måste komma från cyklisten själv, men hur får man då cyklisten att vilja börja tävla? Där har inte jag svaret på frågan, men till en början så måste nog klubbarna börja marknadsföra tävlingsklasserna bättre, "rekordmil" och TCT tävlingar eller det som Jönköpings CK nu gör är helt rätt, dock tror jag att man även skall införa fler klasser, för hur det än är så är det inte kul för en relativt nybörjare att komma till en tävling och sedan se sig avhängd efter 2-3 km, nä där tror jag mer på att vi måste marknadsföra sportklassen mer, det är där vi kan få motionärer och andra att verkligen hitta sin plats och tycka att det är kul att prova på och ev. se att de har möjlighet att börja tävla.

Åter till SCF, de är demokratiskt valda av oss cyklister, de försöker göra vad de kan för att alla skall vara nöjda. Hur många distrikt och klubbar tog aktivt val i att försöka göra sin röst hörd på årsmötet förra året? Hur många motioner skickade de in? Det är på det sätt vi kanske kan förändra men SCF kan bara ge oss verktygen och sedan är det upp till klubbarna och distrikten att använda sig av verktygen. Är man inte nöjd så ser man till att skicka in förfrågningar och deltar på årsmötet för att få den förändring man önskar sig få. Så fungerar det i ett demokratiskt förbund. Om vi skall dra paralleller så kan vi ju säga så här: Hur ofta tror ni att Ericssons VD/Ordf. är nere på avdelningarna och talar om vad / hur de skall arbeta? Deras jobb är att skapa verktygen för att klara av tillverkningen och sedan är det upp till de övriga att göra det som VD:n/ Ordf. ber dem att göra.

Jag skulle kunna skriva en halvmeter till i det här ämnet men jag överlåter till Anders att utveckla det vidare och även hans läsare.

Ha en fortsatt bra dag,

Hälsningar,
Fritz

7 kommentarer:

Maria sa...

Det var inte MalmöGirot saken gällde (som ju går för första gången 2014) utan Malmö Velo Classic.

Fritz sa...

Tack Maria för rättelsen...skall ändra i texten =)

/Fritz

Anders Grönqvist sa...

Härligt Fritz! Under åren under och direkt efter leverans av Projekt Svensk Cykel så fick sittande styrelse fortsatt förtroende så dom hade all chans i världen att förvalta och göra det som kom fram i Projektet.

Inte konstigt att det blir ännu mer tomultartat än innan när man inte gör de saker som ett projekt med kostnader på flera miljoner och en anda som gjorde till och med Stig Thybelius gråtfärdig och ödmjuk.

Har du läst rapporten och haft åsikter om den än? Inge konstigt att införa andemeningen från projektet nu heller. Bättre sent än aldrig.



Reportagebild sa...

Varför är det så viktigt att motionärerna tävlar? Som motionär känner jag inget behov alls annat än att tävla mot mig själv.

Ur ett sportsligt perspektiv så måste ju det vara ungdomar som är viktigast att fånga upp och det borde väl vara lättast ifall deras morsa eller farsa drar med dem runt på nått motionslopp tänker jag.

Det är meningslöst att fånga upp 25-30+ annat än för att mjölka dem på pengar.

Men förklara gärna så att vi motionärer förstår.

dopobici sa...

Jag tycker så här angående varför jag skulle vilja att motionärerna börjar tävla.
Motionärerna bör i alla fall tävla någon gång. Det är nämligen ett sätt att känna att cykelsporten är ännu mer dynamisk. Det är nämligen skillnad att försöka cykla ifrån någon än att försöka hålla ihop gruppen 30mil. Har sedan motionären prövat så kan denna förmedla detta till sina barn. Samtidigt som klubbarna för engagerade medlemmar (läs, flaggvakter) ;) .

Fritz sa...

Anders: Som jag sa igår så är det länge sedan jag läste rapporten, men jag skall sätta mig ner och kika på den igen. I övrigt håller jag med dig i flera punkterna.

Freddo: Jag blev först mållös och tänkte tusan också han har ju rätt, varför är det så viktigt att motionärerna skall tävla? Fock faktiskt fundera en stund på det och kom en tanke och det är nog att vissa motionärer, vi kan kalla dem elitmotionärer och är vansinnigt snabba, dock så kör de "bara" motionslopp men med den fart de har borde de istället tävla och få den utmaning de söker med sin träning/ fart etc. Där är ett problem att egentligen behöver de inte tävla då vissa motionslopp idag är mer eller mindre som en tävling med inofficiell vinnare etc Det där kräver nästa ett eget inlägg i debatten. Annars är det som Dopobici skriver också bra och kan ge fler effekter om man har tävlat eller kanske kör en gång då och då.

Med vänlig hälsning
Fritz

Reportagebild sa...

@Dopobici: Jo fast det är ju just därför man väljer att vara motionär för att det är skillnad och att man inte lockas av den sista tävlingsmomentet. Plockar man med sig barnen så är de kanske mer nyfikna och då finns en chans att plocka upp dem i föreningarna. När det kommer till flaggvakter skulle jag inte hoppas på för mycket. Det finns åtminstone en, nu rätt gammal, rapport hos RF som avhandlar det och varför föreningar generellt sett har problem med funktionärer.

@Fritz: Angående elitmotionärerna kan jag hålla med. Vi vanliga motionärer skulle dessutom i de flesta fall vara glada att bli av med dem. De ställer ändå bara till det bland motionärerna efter de olika grupperna har helt olika beteendemönster. Åtminstone inom MTB som är det jag har erfarenhet av.

Ett problem i sammanhanget som beror på cykelsportens art, iaf på etapplopp, är att den inte är så dynamisk med avseende resultat. Det är alltså inga stora förändringar från lopp till lopp vilka som är aktuella att kunna vinna. Vilket innebär att ifall jag trots min snabbhet aldrig är aktuell att vinna eller ens ta poäng i nån serie finns det heller ingen anledning att ställa upp i tävlingsklass. Vet inte hur ni gör i LVG men inom XCO så kör de tydligen olika distanser/tid beroende på tävlingsklass och de kan därmed inte jämföra sig med övriga.

/Freddo