onsdag 26 februari 2014

jag fick svar av Expressen

Patrik Ekvall svarade på mitt mail som jag redovisade i mitt förra inlägg, vad han skrev kan ni läsa här:  Du vill alltså på fullaste allvar jämföra den utbredda bloddoping vi sett genom åren i cykelvärlden med Bäckströms allergimedicin?
Intressant.

Bäckström hade - som du säkert vet - anmält att han åt denna medicin på förhand. Det var ingen skräll att han därför kunde ha substansen i kroppen.

Här kan du läsa mer om vad substansen ger och hur mycket han hade:
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/os2014/article18438372.ab

På detta påstående var jag ju tvungen att svara ännu en gång, återigen blev mitt svar lite längre än vad han skrev. Mitt svar var följande: Hej igen Patrik,

Jag jämställer inte fusket mot ett annat fusk, fusk är fusk oavsett medel och hur det har använts. Rent historiskt sett så började dopingen inom cykel med just liknande medel som det Bäckström tog, d.v.s. droger inom amfetamin familjen (Tom Simpson, Fausto Coppi, Gino Bartali etc)

Om dopingen är utbrett idag inom cykel vill jag inte påstå, då de flesta cyklister på hög nivå har extrem koll på allt de gör, biologiska pass, utom tävlingstester etc samt att straffen är hårda oavsett nivå av förseelse, uteblir du tex. från en test även om det beror på missförstånd så risker du två års avstängning. Där kan man verkligen se att sporten gör något för att hålla sporten ren.

Tyvärr kan man ju med facit i hand nu se att det är tvärtom inom hockey om alla media, ledare, spelare, lag och vissa fans tycker att det är löjligt då han "bara" överskred gränsen med 44 mg, för cyklist hade det varit förödande och per automatik 2 års avstängning. Om reglerna finns varför kan då vissa sporter obehindrat fortsätta tänja på gränserna och uppenbart friskriva sig från de världsomspännande regelverk som finns (NHL = WADA)? Jag skrev det senast i går att om man tittar på USA och dess dopingkultur så är den kanske snäppet bättre än vad Sovjeteran var när de var som sämst. Om det beror på kultur eller uppfostran låter jag vara osagt, dock är det skrämmande att t.ex. en spelare som är hemma "off season" och inför säsongstart kan skryta med att han har byggt upp sig under och lagt på sig en 5-6 kg oemotsagt då alla fysiologer vet att det är nästintill omöjligt att bygga så mycket muskler på naturlig väg under så kort tid. Sök på olika hockeyspelare och se vad de sagt under åren. Vad var det Renberg sa senast i går - De har ett annat "apotek" däröver eller något liknande?

Om man fortsätter titta på USA så har de en utbredd dopingkultur, och nu pekar jag inte bara på Lance Armstrong, utan de flesta friidrottare (Marion Jones och Carl Lewis är bra exempel) , Marion Jones anlitade med många andra idrottare som du säkert vet ett labb som tagit fram ett medel som knappt gick att spåra. Carl Lewis har ju erkänt doping och tittar man på NFL, NBA och de andra stora serierna så är doping väldigt utbredd och dit skickar vi svenska killar för att de skall bli stjärnor utan att någon massmedia reagerar och ifrågasätter. Det är det jag menar att ni stöttar och indirekt tycker det är helt OK att de dopar sig oavsett medel och effekt, fusk är fusk. Men så länge sporterna omsätter stora pengar och stöttas genom media annat kommersialism så tror jag inte att det kommer bli någon större ändring, bl.a. därför NHL har blivit privat och en sluten serie, de står genom detta utanför WADA och andra organisationers kontroll. Men däremot, som jag också skrivit, bör RF om hockeyspelarna skal representera Sverige i Tre kronor kräva att de skall underkasta sig RF:s  regleverk och vara bredd på tester även under off season.

Om vi tittar på RF:s statistik så är det fler Hockeyspelare som blivit fällda för doping mellan åren 1981-2012 än cyklister. Hockey = 13, Cykel = 11, för den oinsatte så kanske det inte är så märkvärdiga siffror, men tittar man sedan på hur många tester som gjorts så visar det ändå en viss skillnad, de senast 5 år ligger det runt 350 tester / år på hockeyspelare och motsvarande siffror inom cykel 110 test/år men då är det ju en viss skillnad på antalet utövare. I Sverige är det runt 150 st (högt räknat)  som har elitlicens, medans det är väldigt många fler som spelar hockey på hög nivå. Se statistiken från RF här:
http://www.rf.se/ImageVaultFiles/id_44149/cf_394/1401_Antidopingstatistik_hemsida.PDF

Hälsningar,

Fritz Olsson

Efter det fick jag återigen ett kort svar där han bland annat skrev att den debatten får vi ta en annan gång. Dock svarade han på punkten om Marion Jones och försökte få det till att det var hennes dopingavstängning som gjorde att hon fick en tid i fängelse, vilket det självklart inte var. Det är väl bara Italien och Frankrike som utdömer fängelsestraff för dopingbrott (om det inte är narkotikaklassade medel). Marion Jones fick fängelse för att hon medvetet ljög för en federal myndighet (FBI), vilket är straffbart i USA.

Även om jag hoppades och trodde att han eventuellt kunna falla till föga så konstaterar jag att mediakåren på de stora tidningarna (Expr. & Aftonbladet) troligtvis aldrig kommer att ändra sin inställning. Ger sig någon på deras älsklingssporter Fotbolls och Hockey så får det ta hus i h-vetet, medans cykelsporten kan dras i smutsen hur länge som helst.

Hälsningar,
Fritz

5 kommentarer:

Johannes M sa...

är faktiskt benägen att hålla med dig. Fotboll och hockey är "dopingrena" ch ska inte ifrågasättas men andra sporter, helst sånt som sker utanför Sverige och våra nationalsporten mer än väl kan klankas ner på och fördömas. En vanlig syn bland sportjournalister.

Dennis sa...

Varför blir jag inte förvånad över Ekvall's svar?

* suck *

Mikael Kippilä sa...

Vilket pinsamt dåligt svar av Ekvall.
Bara att inse, fakta är fakta!

Reportagebild sa...

Jag tillhör dom som faktiskt tycker att det är skillnad på doping och doping. Allt annat vore som att ha ett och samma straff oavsett vad man gjort sig skyldig till.

Vidare funderar jag över hur man tänker sig framtiden. Allergier ökar i västvärlden, orsakerna är lite oklara dock. Men att inte få medicinera mot pollenallergi skulle väl ställa till det för mer än en cyklist gissar jag.

Precis som med den medicin som Bäckström tagit så är effekten ganska kortvarig vilket innebär att det inte är så himla enkelt att bara hoppa över den på tävlingsdagen, i de flesta fall kommer det leda till att täppta andningsvägar på tävlingsdagen.

Jag reserverar mig mot att det finns läkemedel med andra egenskaper men det är inget jag hört talas om.

Jag har inte hört någon diskussion från RF eller andra hur de ställer sig till de som faktiskt är allergiska.

Reportagebild sa...

I övrigt vet jag inte om jag tycker att pressen skriver ner cykel så himla mycket. Det har varit mycket skriver kring Armstrong och de stora tourerna. Men de är å andra sidan några av världens största idrottsevenemang så det har ett givet nyhetsvärde. Men såvitt jag kan minnas så var det väl i princip bara Kadens som skrev om Axelsson till exempel.

/Freddo