söndag 6 april 2014

Ännu ett lopp inställt!

Tillstånd, byråkrati eller för vår skull? Foto (c) Wikipedia
Med tanke på de sista dagarnas artiklar om Gran Fondo Stockholms problem med tillstånd för loppet, kan jag nu meddela att de är inte ensamma i situationen. Jag fick reda på i natt när jag körde ner ett par kompisar till Arlanda för att de skall till Mallis och träna att Skoghall CK:s populära Hammarö tre dagars är inställt. När jag nu på förmiddagen försökte hitta information om detta så var det lite svårt, då Skoghall CK fortfarande har inbjudan för Hammarö uppe på sin hemsida. Efter lite letande hittade jag dock informationen på Hammarö tre dagars Facebooksida, där står det kort och gott - Hammarö 3-Dagars 2014 är INSTÄLLT, varför det är inställt står däremot inte. Men enligt min kompis så är det återigen att en ansökan till Länsstyrelsen kommit in försent.

Under de tre senaste åren är det många lopp som rönt samma öde, Ett av Sandvikens CK:s motionslopp fick ställas in pga. försenad ansökning, Örebrocyklister har också drabbats av detta, men då har det varit tävlingar inom Veterancupen. Ett lopp i Skåne fick ställas in för ett par år sedan, trots att de kört motionsloppet i många år. Skulle jag sätta mig ner och kolla runt så är det säkert fler som kan berätta om fler lopp som ställts in.

Vad jag tycker om utvecklingen? Tvärtrist, självklart ett lopp mindre är ju oftast ett lopp mindre som kan sprida "evangeliet" hur trevligt det är med cykling. Men jag däremot måste jag ändå hytta med pekfingret och be alla arrangörer att ha koll på allt som rör ett motionslopp vilket även innebär att ansöka i tid. Länsstyrelserna håller på och försöker samordna, jag har ju skrivit om de här bara för någon vecka sedan, sin information så att det är gemensam information på alla sidor. Vad jag vet är att det är nu FYRA månader innan ett motionslopp som man skall ansöka om tillståndet, Inget tillstånd, ja då skulle jag rekommendera om ni har fler än 100 startande att ställa in loppet. Varför just 100? Jag där har jag tagit mig en egen uppfattning om vad som är stort och litet arrangemang, är man ett litet arrangemang kan man faktiskt ansöka hos polisen för att få köra, då måste man dock vara beredd på att kunna uppvisa att loppet kommer att gå på vägar som INTE stör övriga trafikanter.

Om man däremot börjar få ett populärt motionslopp så bör man söka hos Länsstyrelsen och få ett tillstånd. Detta var Länsstyrelsen i Uppsala så trevliga att informera Upsala CK om för några år sedan, med anledning av Vikingarundan som börjar bli ett riktigt populärt motionslopp, de hade sagt till dem: Nästa år måste ni söka om tillstånd, vilket UCK sedan har gjort.

Om man struntar i ansökningar till Länsstyrelsen eller polisen, ja då får ordförande i klubben och eventuell tävlingsledare/Loppansvarig vara beredd på att de kan bli anmälda för Brott mot ordningslagen och få ett antal kronor i böter, denna information gav en Polis på tillståndmyndigheten i Stockholm mig när jag ringde angående Gran Fondo Stockholm, han tillade också att, om något händer under ett lopp, som körs utan tillstånd, t.ex. en olycka med personskador så kan brottsrubriceringen bli helt annorlunda.

Låt detta bli en väckarklocka och följ reglerna, trots att vi ogillar byråkrati och regler, så måste vi följa dem, det finns ju en anledning till varför man måste söka om tillstånd. Länsstyrelserna kollar om det är lämpligt att köra ett lopp på angivna vägar, Trafikverket kanske har planerat att riva upp vägen och kanske bygga en bro, eller så är det samma dag en rallytävling (eller något annat) som riskerar cyklisternas liv och hälsa. Detta då skickar ut förfrågningar till många remissinstanser som t.ex. Trafikverket, polisen, kommuner, etc.

Hälsningar,
Fritz

3 kommentarer:

J sa...

Stämmer att Hammarö var inställt pga problemer med tillstånd. De här info fick vi från klubben:

Ja ryktena är sanna. Orsaken är ändrade regler från länsstyrelsen och vägverket. Tidigare har det varit två månader för att söka tillstånd. Dom ändrade detta utanför vetskap tillföra månader. Vi lämnade in tre och en halv månad innan tävlingen och fick på stående fot avslag.

Tråkigt och grymt fyrkantigt tycker jag.

Vi har lämnat in en protest till transportverket men ännu ej hört något.

Det som blir jävligt sjukt är att skulle vi anordna ett rally så är ansökningstiden två månader och cykel fyra.

Som det ser ut nu så ingen tävling men vi laddar redan nu för 2015 och får vi rättelse så kör vi givetvis även i år.

Unknown sa...

Vi kommer att köra vårt anspråkslösa Vombsjön Runt som vanligt i år! Det stämmer att det varit svårt att få till tillstånd. I vårt fall är det Polisen som är tillståndsmyndighet och vägverket som yttrande. Det känns som om det beror lite på vem som tar sig an ärendet. Välkommna till Veberöd i augusti!
www.vombsjonrunt.se

Stefan sa...

Hur svårt kan det vara? Det är inte länsstyrelsens fel att klubbarna inte vet vad som gäller. Om man inte kan hålla reda på reglerna kanske man inte ska hålla på och arra cykeltävlingar?