lördag 30 april 2011

Var är svensk cykel på G någonstans?

Idag så körs ett av Veteranernas startlopp för Veterancupen.. eller eh hur var det nu då. Visst ja, i år är inte SMACKtempot och morgondagens Hofvettempo inte en del av Veterancupen, de är två oberoende tävlingar där du endast tävlar om ären för respektive lopp. Poäng och sådant kan du glömma.

Istället är ett gäng cyklister och kör på Hammarö´s 3 dagars.. För veteranerna vill ju nu för tiden köra seniorlopp, eller hur var det med det nu egentligen. De kanske är tvingade om de skall få tävla, för idag så är veterancupen i princip ett minne blott, alla man pratar med struntar helt i den. Synd tycker jag personligen.
Hammarö 3 dagars förresten läste på Erik Kullgrens blogg att arrangörerna missat att ta tid på ELITkillarnas (eller var det seniorernas?) prolog i går, eller om det nu var att klockan gick sönder. Pinsamt pinsamt, följden är att etappen neutraliserats och alla kör dagens etapp med resultaten nollade. Som Erik skriver, skoj för oss som åkt 30 mil enkel resa. Är ju nästan i klass med tidtagarstrulet i Söderhamn för ett par år sedan, där vi fortfarande inte vet de riktiga tiderna.

Hört av en veteran den sista tiden, F*n det kostar mig 6-700:- för att köra ett tempolopp, start + resekostnader. Hm får inte glömma allt runt omkring också, mat etc. kostar nog minst en tusing att sticka iväg och mäta sig med andra kombatanter.
Detta med kostnader, noterar att motionslopp har fått hybris och verkar vilja bli samma penningfälla som Vätternrundan. Hofvet skall ha c:a 500:- i startavgift om du skall köra deras långa runda nu i maj, nu detta i efteranmälningsavgift. Skulle inte tro det, samlar ihop ett gäng kompisar och kör ett fikarunda med dem istället. Kostar bara fikan. CK Uni skall ha 300:- för ett lika långt lopp och bara några mil norrom Roslagsvåren.. mer intressant faktiskt.
Siljan runt då hur mycket skall de ha för långa rundan? Nä dra mig baklänges Ok ser ju bra ut med anmälningsavgiften på 400:- men sedan skall de ha 150:- i efternmälningsavgift... Nope! Stryker detta lopp också, speciellt efter jag skrev lite om deras snålhet att inte ens kunna bjuda på en kopp kaffe efter avgjort lopp. Då är ju faktiskt Hofvet lite generösare, plus i kanten för det.

Ungefär sådär ser det ut, cykel börjar bli populärt och då gäller det att "pungslå" oss cyklsiter på så mycket pengar som möjligt. Trist utveckling, inte nog med att vissa klubbar försöker sko sig så har vi SCF som gör allt för att norpa åt sig så mcyket som möjligt, börjar nästan bli lite löjjeväckande med deras avgifter. De vill ju tom att man tar en "motionslicens" om man tänker köra vissa lopp, hur sedan Vätternrundan, Siljanrunt och Hofvets Roslagsvår/höst klarat sig från att klassas in i A-klass är för mig en gåta, då alla tre lopp kör med tidtagning. Men det är väl så det gick Goliat skulle sparka på David... Mitt intryck är faktiskt: Skäms på er, ni påstår att ni skall främja cyklingen i Sverige när ni i verkliga fallet gör tvärtom.

Nej nu skall jag sluta skriva om så trista saker, tänker nu parkera mig i soffan och kika på Tour of Turkey, sedan ser jag ju fram emot nästa söndag när favvoloppet startar : Giro d´Italia.

Ha en trevlig valborg,

Hälsningar,
Fritz

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej
Bara så du inte missar lagtempot,GdI börjar på lördagen.

Mvh Peter Eslövs CK

Nicklas Ekstrand sa...

Jo, vissa motionslopp har dragit iväg vad gäller anmälningsavgift. Vad får man för 400kr? En nummerlapp, cykla en runda, äta en kanelbulle och dricka ett glas saft efteråt? En plakett? Det kan inte vara så himla svårt att arrangera motionslopp med ganska små medel och därmed billigt. Vi måste bli bättre på att göra saker enklare, bättre och mer fokuserat på målet med loppen.

Johan Mölleborn sa...

Randonnélopp kostar 150.- då får man medalj och tidtagning (nästan) och har möjlighet att välja distans mellan 200 och 1000km. De längsta distanserna blir alltså väldigt prisvärda. Ett bra sätt att spara pengar på. :)
/J

Henrik Ravin sa...

Vi tog 100/150 kr för 40/80 km, 150/200 kr om du efteranmälde dig.

För det fick man medalj 17 kr, kaffe + bulle 3 kr, scf avgift 20 kr, nummerlapp 4 kr, omklädningsrum 4 kr. Till det kommer ca 30 mil bilåkning för oss funktionärer och totalt 40 ideella arbetstimmar fördelat på 6 pers. Ingen tog ut bensinersättning om 10 kr/mil som funktionärer kan få hos oss. Lite arrangörsmaterial för 200 kr.
Vi hade 69 startande och 53 betalande, klubbmedlemmar kör gratis. Nu vet inte jag om det är dyrt för ett motionslopp utan licenskrav men jag upplever att kostnaden är det minsta problemet, många skulle gladeligen betala mer om de fick ett ännu bättre arrangemang. En sak är i vart fall klart, det är svårt att få tag i funktionärer.

Cykelbloggar sa...

Henrik,

Det tycker jag är riktigt bra avgifter för en motionär, jag har också förståelse att klubbarna måste få in pengar för att bedriva verksamheten vidare, men att SCF skall ha 20:- per deltagare förstår jag inte riktigt längre, då de inte ger tillbaka något till motionärerna. De har ju tom "skrotat" den formen inom förbundet. Men likväl skall de ha pengar. Alternativet är att man kör loppen udner "Korpens" regi då får inte förbundet en spänn.

Vad jag vill av det här är att fler skall åka flera lopp, inte som det är nu välja bort en massa pga kostnader, säg att man skulle åka Vättern, Siljan och Roslagvåren då kommer man upp i anmälningsavgifter i runda slängar 2600:- (bara för att FÅ köra) sedan tillkommer ju resekostander etc. Jag tror att några av de dyraste loppen kommer så småningom skrotas, detta pga flera orsaker, dyr anmälning, SCF:s "regler" t.ex.

Vilken klubb tillhör Du Henrik, måste föra in erat Motionslopp i min kalender =)

Ha en bra da,
Fritz