söndag 19 juni 2011

Lite rapport om vad som skrivs

Ja nu är årets stora begivenhet för motionärerna slut, ja för de som sitter på en cykel då.
Vad skrivs det om i tidningar ang. loppet. Tänker närmast på olyckor och så.
I Jönköpingstidning kan man läsa följande:
Vid halv femtiden tidigt under lördagsmorgonen var sju cyklister som deltog i Vätternrundan inblandade i en olycka i Skärstad, mellan Huskvarna och Gränna. Omständigheterna kring olyckan är än så länge oklara, men två av dem har under dagen vårdats på Länssjukhuset Ryhov med lindriga skador.

Den andra olyckan inträffade mitt på dagen på en raksträcka i Fagerhult, mellan Habo och Hjo. Där var tre cyklister inblandade varav en fick föras till sjukhus. Enligt arrangörerna ska de två olyckorna vara de enda kända under loppet.


På Aftonbladets hemsida kan man läsa detta
En olycka inträffade på Vätternrundan.
Tre cyklister kolliderade i hög fart.
En av dem fördes till sjukhus med lindriga skador.

Kollisionen skedde på en raksträcka vid Fagerhult, mellan Hjo och Habo.
Dom tre cyklisterna kolliderade av okänd anledning och en av dem blev liggande på marken, medan de andra två enligt uppgift klarade sig bra och kunde fortsätta loppet.
Sjukvårdspersonal som befann sig på plats stabiliserade den skadade mannens rygg och nacke. Men på sjukhuset konstaterade man att han klarat sig bra. Mannen kunde snart lämna sjukhuset.
Arrangörerna för Vätternrundan uppger att det varit få skador under loppet. Enligt deras information har de personer som fått vård efter olyckor alla haft lindriga skador.


på Motala Vadstena Tidning, skrivs det mest om hur lyckat loppet är, igår kväll rapporterade de att det skett en olycka, det stod följande:
I samband med Vätternrundan inträffade en olycka vid 4.30-tiden på lördagsmorgonen nära Skärstad, mellan Gränna och Huskvarna. Enligt polisen var enbart cyklister inblandade i olyckan. Sju personer skadades, varav två fördes från platsen med ambulans.

Av 19080 startande av 23000 sålda startbevis så har fram till 22:00 igår kväll 753 brutit loppet. Varför de brutit är oklart, några fall har jag läst om på olika bloggar och forum. På ett forum skrivs det om en olycka vid målgången där en kille i spurten blev påkörd av en annan cyklist med följd att han flög över styret och efterföljande asfaltseksem.
På ett annat ställe var det en vurpa där tack och lov cyklisten klarade sig rätt så bra, dock blev cykeln skrot.

Är det några fler incidenter ni känner till?

Men det finns tre stora begivenheter som det verkligen måste skrivas om, och det är:
MAS-gruppen (de heter så fast många åkare är från andra delar av landet) klarade av att köra under 7 timmar. 6.51 tim tror jag det var. Fantastiskt, dock så skrev ordförande för Dalarnas cykelförbund att det var första gången i loppets historia att det har hänt. Sanning med modifikation, Fransesco Moser körde väl på 80-talet runt 6,45 tim. Sedan finns det berättelser om Fåglumarna och andra lag som kört under 7 tim. Men visst i "modern" tid så var Masgruppen och SUB-7 först. Imponerande att de även hade en tjej med sig i mål på denna rekordtid.
Ja SUB-7 var det andra laget som klarade sig under 7 timmarsgränsen, 6,57 tror jag de körde in på. Också detta grymt imponerande.

Den tredje begivenheten måste, och vette tusan om den är den största prestationen,vara att: Oliver Pohling och Volker Klemmer, "trampade" runt pölen med handbikes, d.v.s. cyklar som drivs med handkraft och som t.ex. används i Paracykling. Fy tusan att driva sig runt i nästan 30 mil enbart med hjälp av armarna. Gissa om man skulle få träningsvärk! Imponerad!

För övrigt så kommer det säkert att skrivas en hel del om upplevelserna på olika bloggar. Men jag måste ändå gratta alla som utfört loppet. Starkt!

Hälsningar,
Fritz

15 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker det är bra att du tar upp olyckorna som inträffar, även om VR säker inte tycker om det. Dålig reklam.

Det vore intressant att veta hur stor risken är att drabbas av en olycka på VR? Jämfört med kanske vanlig träningscykling.

Jag börjar få en känsla av att man faktiskt tar onödiga stora risker att vara med på VR, men det är bara en känsla jag har.

Under många 10-tals år av motionscykling har jag aldrig råkat ut för någon olycka. På VR har jac dock varit med om flera tillbud (har cyklat VR 9ggr).

Laban sa...

@Anonym Det är ofta man läser att det ska vara så farligt på VR. Håller inte alls med!

Om man är en någorlunda van cyklist ser man direkt vem man inte ska ligga bakom. Blir klungan för stor byter man. Och i nedförsbackarna ser jag iaf till att åka själv.

Naturligtvis kan olyckor ske men att det skulle vara så farligt, det håller jag som sagt inte med om.
I år hade vi dessutom tur med torrt väder. Tidigare i våras körde jag ett lokalt lopp där det spöregnade och då gick många i backen.
Så visst olyckor inträffar, så är det inom cykling men även i andra sporter.

@Fritz Kul att du tog upp handbike-cyklisterna. Svåra att se ibland när man kommer ikapp men som du skriver. All heder för deras insats. Ens egen cyklingsinsats bleknar i jämförelse

Göran H. sa...

Det var ytterligare en olycka norr om karlsborg. Jag blev omkörd av ambulans med blåljus på väg ut från Karlsborg. Borde ha varit vid 14 tiden. Fick sedan stanna på vägen i någon minut där det stod två ambulanser en från vardera håll och polis. Ambulanserna körde sedan därifrån med blåljus men i väldigt sakta fart.

Anonym sa...

Tack för reportaget även om det är lite slitigt att läsa om olyckor istället för arrangemang. Angående Sub7 statistik är de två tidigare kända fallen enligt följande: Första kända Sub7 skedde med Pace större delen av banan, alltså det är uppenbar disk. Andra fallet skedde inte ens en gång på VR's officiella tävlingsdag och är således bara att betrakta som ett träningspass som fått historiskt mediauppbåd. Om detta går att googla fram.

Nu ser vi fram emot en hög med sub7 satsningar framöver! Nu är det bevisat att sub7 går att genomföra inom VR's regelverk & fortsättningen innebär för andra/flera att bevisa att man kan minst lika bra :)

Johan Knutsson sa...

Jag körde min tredje runda, fantastiskt trevliga förhållanden och jag nådde mitt mål för rundan. Däremot slogs jag av att jag inte under de två tidigare rundorna sett så många ambulanser som jag gjorde under denna runda. På väg ner mot Gränna höll jag och den klunga jag åkte efter på att bli inblandade i den ovan nämnda olyckan och det såg ganska otäckt ut när jag såg cyklar och cyklister flyga åt olika håll. Ett par kilometer senare låg det en person i ett dike, troligtvis inte på grund av omkullkörning utan något annat. En stund senare (kommer inte ihåg exakt var) låg det cyklister på vägen igen efter en krasch. Därutöver mötte jag ambulansen ett flertal gånger.

Martin S. sa...

Vi såg åtminstone 7 olyckor första 14 milen, olyckor där ambulans var på plats.

Många säger att de aldrig sett så mycket olyckor och ambulanser som i år. Det är lite märkligt då väderförhållandena åtminstone mestadels var perfekta.

Annars var det kul att väldigt många uppenbarligen nådde sina mål och för min klubb Fredrikshof var Vättern mer eller mindre en dundersuccé.

Anonym sa...

Eftersom du verkar ha ett outtömligt behov av olycksfallsrapportering ;-) kan du väl gå in och titta på VR hemsida, där står:
"62 cyklister fick av någon anledning uppsöka sjukhus. På söndagsmorgonen befann sig två kvar för observation, utan risk för framtida men."

Fritz sa...

Anonym: såg det precis, det är något de har lagt till efter lunch. Men jättebra! Mycket bättre än vad de skrev tidigare. Uppföljning kommer imorgon, med lite förslag och rapporter.

Mvh
Fritz

Ps. Tack för alla kommentarer, riktigt bra kommentarer, rapporter och förslag etc. Ds

peteke sa...

Vid starten 19:30 såg jag tre st "handcyklister", gick bara två av dem i mål?

Fritz sa...

Peteke, enligt vad jag har läst så var det de två jag skrivit, om det fanns en tredje så hoppas jag att även denne gick i mål. Skoj och starkt gjort av dem!

Mvh
Fritz

Anonym sa...

Och den stackare som mötte fronten på en peronbil har man tystat ner ordentligt - dödsfall är inte bra publicitet tycker man från arrangörshåll. Undrar vad den avlidnes närmaste tycker om det?

Fritz sa...

Hände det under årets VR??? Var när ??

Hälsningar,
Fritz

Erika sa...

Det var min premiär och jag tyckte det var grymt roligt! Har bloggat om min egen upplevelse :) Upplevde inte Vätternrundan som "farlig". Tror det är stor skillnad om man ingår i en stor och snabb klunga jämfört om man cyklar ensam. Kul var det som hänt och skönt att inga allvarliga skador inträffade!

Eric sa...

Hörru Anonym - nu får du förklara dig :) Var det en dödsolycka i år som den stora cykelkonspirationen tystat ner?
Eller menar du olyckan 2003 när en trött vr-cyklist satte sig direkt i bilen och brände in i en klunga i Medevi? Då dog en, men det tystades knappast ner. Snarare är det landets mest uppmärksammade cykelolycka.

Anonym sa...

burberry online burberry online burberry sale [url=http://www.outlet--burberry.com/]burberry outlet[/url] www.outlet--burberry.com