tisdag 15 november 2011

Folksam


Hej,

Är tyvärr tvungen att berätta om vilket elände till företag Folksam är, i alla fall för oss cyklister. På grund av en personlig anledning så pratade jag med mitt försäkringsbolag. Kan inte säga att jag blev sådär 100% nöjd med deras svar, har vurpat. Kommer till det längre fram. Men då tänkte jag att, man kanske skall göra en ny koll av de större försäkringsbolagen.

Sagt och gjort började med Trygg Hansa.. inte så mycket negativt att säga om dem, utom att för att få tillgång till deras Försäkring så måste man ha en hem/villförsäkring som var snordyr jämfört med andra. Kommer att rapportera mer ingående om dem längre fram.

Bolag nr 2 var Folksam... huvaligen! Ja där var cykeln försäkrad genom hemförsäkringen till ett MAX belopp på 20 000:- .. försökte argumentera med honom (Rickard) men nej 20 000:- .. men hallå om jag har en cykel som är nyinköpt för 60-70 000:- men det går inte att försäkra den för mer än 20 000:- .. Det kan inte stämma, tänkte jag. Försöker sedan få tag på en produktansvarig för cykelförsäkringar. Nähe! det finns inte, blir kopplad till deras jourhavande presskontakt (Helena). Som kunde absolut INGENTING om försäkringar (inte cykel i alla fall). Hennes kommentar var bara "Det finns kanske ingen produktansvarig, då den ingår i en annan försäkring t.ex. hemförsäkringen", - Jamen om jag vill ta en värdeförsäkring på den då hur gör jag då? - Det går inte, då det inte finns någon sådan. Var hennes kommentar.

Satt sedan och funderade ett tag till, och tänkte kan det verkligen stämma att ett av Sveriges största bolag inte har en cykelförsäkring?? Kom och tänka på min samtal med IF och alla de olika buden man fick av dem när man höll på och ringde dem.. På dem igen bara..

Ringde återigen, denna gång fick jag prata med en Linus, som återigen bekräftade att 20 000:- var maxbeloppet, förklarade en gång till. Fick till svar att han skulle kolla med en annan, precis som Rickard gjorde, nu var svaret helt plötsligt 50 000:- ...Tyvärr hade Telia problem så samtalet bröts. Men va tusan, nu fick jag ju inte reda på vad Linus baserade sin uppgift på....
Tredje samtalet till Folksams kundtjänst, fick där tala med en trevlig skåning vid namn Ted. (Kom ju även fram att han hojjade på en Bianchi *tummen upp*) som återigen kollade med deras "Supportline", dock sa han att det hade skett en förändring med beloppet i oktober, så Linus uppgift kunde vara den gamla nivån. Efter att Ted kom tillbaka så fick jag bekräftat att de täcker upp till 50 000:- och detta genom vanliga hemförsäkringen. Detta gällde även på tävling etc. Dock finns det ju då låskrav etc.. eller som Ted sa "Sunt förnuft, räcker ju vid sådana tillfällen"

Det som är lite skrämmande är att: 1. Varför skall det vara så svårt att få fram det riktiga beloppet? Två, varav en deras "jourpressansvarige" sa 20k, medans Linus och Ted sa 50 000:-, ingen skugga på de två sistnämnda, men sedan efter en sökning så hittade jag ett inlägg på Happymtb där en annan skrev den 1 november att denne hade också fått till svar att Folksam ersatte upp till 20 000:-! Nä för egen del så måste nog Folksam bli lite tydligare om jag skulle ha dem som försäkringsbolag, jag skulle även rekommendera dem att "tillverka" en bra "sakförsäkring" för oss cyklister, för precis som när jag hade debatten med IF så borde Folksam kolla upp och se vilken ökning cyklandet har fått de sista 3-4 åren. Bra motionsloppen omsätter 127 000 starter per år... Alltså etthundratjugosjutusen, OK nu finns det väl inte så många cyklister, då fler kör mer än ett lopp, men i runda slängar 60 000 cyklister borde det väl ändå vara? Nu räknar jag även med alla som "bara" pendlar fram och tillbaka till jobbet.

Det sista jag skrev var efter den informationen jag fick av Ted, det var kl 15:00. Vid 17:00 ringde den produktansvarige (Magnus Lindgren) på Folksam mig och ville diskutera försäkringar, detta innebar inte bara ett nytt bud utan tre-fyra nya bud. Så återigen ställer jag mig frågande HUR KAN DET VARA ATT INGEN PÅ FOLKSAM verkar kunna sina egna produkter.

Som det ser ut just nu för Dig som har enligt dig en racer värd mer än säg 30-40 000:- så finns dessa alternativ:
1. Vid stöld och skadegörelse finns det bara ett belopp, oavsett vad som sagts tidigare: D.v.s. 20 000:-. På min fråga och scenario, där jag sa att ponera att jag skall fylla 50 år, jag vill ge mig själv en upplevelse och åker till Italien för att hojja, jag passar på och köper mig en ny cykel också, allt för att optimera upplevelsen. Den kostade mig, 40 000:- t.ex. Jag förvarar cykeln i ett låst utrymme på hotellet när jag inte använder den. Men tyvärr så blev den stulen - Vad får jag då av Folksam? Enligt Magnus Lindgren så får man per automatik ut 20 000:- men inget mer. Nu visste ju inte Magnus att mitt scenario är näst intill precis vad en bekant råkat ut för, dock fyllde han inte 50 år. Men han hade köpt en ny cykel och han var i Italien, cykeln förvarades i ett låst rum. Har han fått några pengar av Folksam? Nope! De hänvisar till hotellets försäkring... hm!

2. Vid vurpa där cykeln går sönder (inga skönhetsfläckar - utan TRASIG) så finns det en försäkring som heter Allrisk (den s.k. Drulle) då ger Folksam upp till 40 000:- vid en sådan skada.

3. Sedan finns det en försäkring som heter Allrisk EXTRA, då kan man försäkra cykeln ända upp till 80 000:- Gäller endast vid vurpa el dylikt och att cykeln pajar.
INGEN på Folksam berättade om dessa två sista försäkringarna, enligt dem så fanns det ingen sådan försäkring. Det var endast den produktansvarige som kunde ge mig denna information. Tror att Folksam skall satsa lite av sina vinster i att utbilda sin personal i deras kundtjänst, och speciellt deras "Backline" som skall supportera kundtjänstfolket. För enligt Magnus så finns det INGEN nivå på 50 000:- what so ever!

4. Ett ytterligare alternativ finns och det är att man "special" försäkrar sin cykel som t.ex. ett smycke då kan man få den värderad upp till 100 000:- ... Men vilka villkor som gäller då är skrivet i stjärnorna, tror inte att de uppskattar att man kör en Vätternrunda med den..villkoren för denna kommer att redovisas i nästa inlägg om försäkringsbolag.

Slutsats av dagens arbete med att granska Folksam och deras cykelförsäkringar: Ja har du en cykel som är värd under 20 000:- Du har en hemförsäkring, ja det enda rådet jag kan ge dig då är att lägga till "Allrisk" då är du försäkrad mot både stöld, skadegörelse och om du vurpar. Har du en cykel som är värd mer än 20 000:- BYT BOLAG. Finns faktiskt inget annat att säga!

Jag uppmanade Folksam (Magnus) att skapa en specifik cykelförsäkring, det skulle de vinna många poäng på, ta chansen och fråga cyklister hur den skulle se ut, och sätt ett pris därefter. Cykelsporten/motionerandet på cykeln växer och det finns helt klart en marknad för försäkringsbolagen att tjäna pengar på där. Jag sa även till Magnus att OM de kommer med bättre villkor för cyklister etc, så är de varmt välkomna att skicka dem till mig så skall jag redogöra dem å det snaraste, man är ju inte helt igenom elak, utan förstår att alla kan göra fel och ändra på sig :-D . . Ni når mig på cykelbloggar(a)spray.se

Tills sist så pratade jag med en god vän nu på kvällen, hans enda kommentar om detta var: Försäkringsbolag, Banker och Vattenfall är de största skojarna av alla .. jag kan inte annat än hålla med.

I nästa inlägg om försäkringar så synar jag Trygg Hansa, det skall bli spännande!

Ha en bra dag,

Hälsningar
Fritz

Ps Sprid gärna denna info då den är dagsfärsk och cykelkompisarna bör känna till detta, speciellt om de har Folksam Ds.

4 kommentarer:

Jukka sa...

Bra jobbat Fritz!

Jukka sa...

"Allrisk" hos Folksam täcker inte stöld har jag fått reda på under mitt processande med dom.

Cykelbloggar sa...

Jukka: tyvärr så täcker "allrisk" och deras "Allrisk Extra" enbart vid vurpa, hur man än beteer sig så är maxbeloppet 20 000 vid stöld.. vilket jag personligen tycker är SKITdåligt!

Lycka till Jukka!

Mvh
Fritz

Svart Karin Karlsson / Karin Svart sa...

Tack för inlägget. Sj så har jag ju folksam, tur att min cykel är billig ;-)

Btw, folksam har ju startklar så de borde väl veta vid det här laget att det är många som cyklar...