måndag 24 februari 2014

Vad är sorgligast?

Fuskaren smyger iväg Foto (c)  Claudio Bresciani / TT
Att en svensk har åkt fast för doping? Eller alla de snyft reportagen man läser i massmedia just nu?

För mig är det enkelt, han har åkt fast för ett otillåtet medel PUNKT! Men om vi skall utveckla lite vad som har hänt det senast dygnet. Bäckström torskar för ett otillåtet medel i kroppen, ingår i släkten efedrin och amfetamin, hans försvar han har haft det i 7 år och är hans allergimedicin. Då kan man ju fråga sig om han är helt tappad bakom vagnen, då jag tror att varenda idrottare på högre nivå VET hur viktigt det är att kolla ALLT de petar i sig, har de recept på medlet, och ordination från läkare så bör man, när MAN SKA, ta en diskussion med dopingansvarig inom laget eller sitt förbund hur man skall gå till väga. Att skylla på att "ingen" har reagerat på det tidigare hjälper inte. Han har ansvaret och ingen annan, Bäckström alltså.

Jag tycker ju ett gäng journalister och ett antal hockeyledare skall ställa sina platser till förfogande alternativt säga upp sig, för vad de visar med denna "hets" mot IOC och WADAs röda lista (för det är ju den de indirekt rackar ner på) är för ungdomar att det här helt OK att peta i sig medel bara det är inom rätt sport och i rätt mängd. Når du en viss nivå så kommer vi att försvara dig med alla medel tillbuds.

Var det någon av dessa journalister som gick ut och försvarade Contador när han fick i sig 50 picogram av otillåtet medel? Nä då var han ju en cyklist som hade dopat sig då är det helt OK, villket gäller alla cyklister, dopar de så är de lovligt villebråd, men om en skidåkare (om man inte tillhör Finlands landslag då) så kan de få en notis och inget mer. I mina ögon har OS i Ryssland varit ett riktigt "skitigt" OS, hur många är det som blivit ertappade 6-7? Såg en nyhet i går men vet inte om det är en bluff men även Björgen skall ha blivit ertappad och nu väntar de på b-provets resultat. Även hon om det stämmer skall ha fått i sig något efedrin/amfetamin liknande preparat. Jag trodde ju att journalister skulle vara objektiva och inte låta känslor ta över, men nu pratar vi ju om en SVENSK spelare i en av Sveriges "nationalsporter" - Hockey och då attans! Men hade det varit en svensk cyklist - Hang ´em high!

Hälsningar
Fritz

2 kommentarer:

Unknown sa...

Svårt att lägga all skuld på Bäckström eftersom han rådfrågat sakkunnig lagläkare och fått ett ok. (därmed inte sagt att Bäckström bara tagit en tablett som en del av media rapporterar). Det blir naturligtvis ohållbart om Bäckström och övriga idrottare på OS måste skaffa sig en egen utbildning, alternativt en privat dopingläkare för att kunna utöva sin idrott, därför måste han såklart kunna lita på landslagets läkare. Han har dessutom, enligt egen utsago blivit testad i snitt 4 ggr per år och aldrig "torskat" så det är klart att han känner sig trygg med rådet från läkaren. Däremot är det jävligt illa skött av Ishockeyförbundet som gnäller och skyller ifrån sig på div konspirationsteorier. Tycker det är grisigt av dem att försöka flytta fokus från sakfrågan och istället försöka flytta över den till att IOK rapporterade för sent. Faktum kvarstår, han hade inte fått spela finalen. Landslaget måste naturligtvis gå till botten med vad som skett och göra en utredning om det ens är möjligt att komma upp i de nivåer som han hade efter att bara ta en tablett. Klarar de inte det måste han naturligtvis ta sitt straff som alla andra. Men de som verkligen ska skämmas om alla uppgifter stämmer är Ishockeyförbundet som inte tar sitt ansvar gällande doping. Jag tycker Wennerholm har sammanfattat det bra: http://www.aftonbladet.se/.../wennerholm/article18426753.ab

Reportagebild sa...

Vet inte vilka artiklar du syftar på men det jag har sett har bara skrivit om vad andra sagt, från båda sidor. Ledare, krönikor och liknande borträknade. Tycker dom varit tämligen konsekventa i att konstatera att överskrider man gränsvärdena så får man ta konsekvenserna av det. Sen tillhör det dramaturgin att det metadebatteras lite om det fram och tillbaka.

Utav det man kunnat läsa så har han fått ok att ta medicinen. I NHL räknas det inte heller som doping.

Vidare så finns det ju ett fall sedan förra OS där det slutade med varning. Så hade det kunnat bli här också om man inte sjabblat bort tiden med provet.

I media har det dessutom cirkulerat dels en del förvirring kring enheterna i dopingresultatet. Från början lät det dessutom som att man behöver överdosera grovt för att åka dit, senare uppgifter gör gällande att det kan räcka med en tablett. I det senare fallet blir det ju känsligt för de som går på medicinering.

Jag undrar mest över om det inte borde funnits ett likvärdigt preparat som inte är dopingklassat. Och ifall det inte gör det, tänker vi oss då att astmatiker och allergiker inte ska kunna vara med och tävla på elitnivå. Hur många cyklister missar försäsongen i Sverige om det inte får ta sin allergimedicin? Det är klart problematiskt med en substans som är okej på träning men inte på tävling, man blir ju inte mindre allergisk på tävlingsdagen liksom.

Contador torskade ju på ett ämne som man normalt sett inte får i sig på naturlig väg. Även om det råder vissa tveksamheter kring Kinas(om jag minns rätt) djurhållning.

My five cents.

/Freddo